لوگو امرداد

ژئوپارک طبس از فهرست جهانی کنار گذاشته شد

tabasژئوپارک طبس فرصت ثبت در سیاهه‌ی ژئوپارک‌های جهانی یونسکو را از دست داد.

علیرضا امری‌ کاظمی، هموند شبکه‌ی ملی ژئوپارک‌های ایران که در کمیته راهبری و اجرایی ژئوپارک‌های آسیا ـ اقیانوسیه نیز هموند است، در گفت‌وگو با ایسنا درباره‌ی آخرین وضعیت پرونده‌ی طبس چنین گفت: ژئوپارک طبس از سه سال پیش به‌گونه‌ای رسمی کار خود را آغاز کرد. فرماندار آن زمانِ شهر به موضوع دلبستگی نشان داد و پشتیبان آن بود. تیم ژئوپارک هم از دانشگاه پیام نور طبس دنبال کار بودند و کار را به‌سرعت پیش بردند؛ تا جایی که پروفسور مارتینی، فرنشین شورای عالی ژئوپارک‌های جهانی یونسکو، در سفر به این منطقه بسیار شگفت‌زده شد و خوشنودی خود را از کارهای انجام شده بازگو کرد و امید داد که طبس می‌تواند یکی از ژئوپارک‌های یگانه‌ی (:منحصر به فرد) شبکه جهانی ژئوپارک‌ها شود.
به‌سخن کاظمی، شوربختانه با دگرگونی مدیریتی در شهرستان طبس، پشتیبانی‌ها از ژئوپارک کم‌رنگ‌تر شد و پروژه‌های رسمی طبس برای چند ماهی متوقف شدند و در این مدت کار ویژه‌ای انجام نشد.
او گفت: بنا بود که امسال پرونده‌ی طبس برای ثبت جهانی تدوین و فرستاده شود، اما شوربختانه فرصت امسال از دست رفت، چون نه تنها به آن اندازه از توسعه نرسیده بود بلکه پرونده‌ی آن نیز تکمیل نشده و کارها نیمه‌کاره مانده بود. هرچند تیم پروژه ژئوپارک طبس کارهای مربوط را ادامه داده‌اند اما آشکارا پشتیبانی همه سویه از این پروژه برداشته شد و بخت ثبت جهانی آن از دست رفت.
وی افزود: هدف‌گذاری کرده بودیم در سال ۱۴۰۰ خورشیدی ژئوپارک طبس به دنیا شناسانده شود که شوربختانه چنین نشد. اگر سال آینده پرونده‌ی آن آماده و ارایه شود در سال ۱۴۰۱، ژئوپارک طبس جهانی خواهد شد. همان‌گونه که برای ارس پیش‌بینی کرده بودیم در سال ۱۳۹۹ پرونده آن به سیاهه‌ی ژئوپارک‌های جهانی افزوده شود اما دگرگونی‌های مدیریتی، پیگیری و موضوع ثبت آن را به عقب انداخت، اما اگر نتیجه ارزیابی‌ها مثبت شود این ژئوپارک نیز در سال ۱۴۰۰ جهانی خواهد شد.
هموند هیات ارزیابان رسمی یونسکودر ادامه گفت: خبر خوب درباره طبس این است که با روی کار آمدن فرماندار جدید پشتیبانی و پیگیری جدی پرونده دوباره آغاز شده است. از سویی دیگر در منطقه کارگروهی با باشندگی نمایندگان تمام دستگاه‌های درگیر در موضوع ژئوپارک تشکیل شده که باعث می‌شود پرونده با تنگناهای سازمانی روبه‌رو نشود. این کار بسیار امیدوارکننده است؛ از این دید که می‌توانیم سال دیگر پرونده طبس را به شورای ژئوپارک‌های جهانی یونسکو بفرستیم. گنجایی این منطقه به‌اندازه‌ای است که می‌تواند پس از «ارس» سومین ژئوپارک ایران شود.
ایران هم‌اکنون پرونده‌ی ژئوپارک ارس را در دست شورای ژئوپارک‌های جهانی یونسکو دارد که در صورت گرفتن رأی مثبت، نام آن تا سال ۱۴۰۰ به سیاهه‌ی شبکه ژئوپارک‌های جهانی یونسکو افزوده می‌شود و به این‌گونه ایران و گستره‌ی خاورمیانه دارای دو ژئوپارک خواهد. نخستین ژئوپارک ایران در منطقه قشم است. سومین پرونده‌ای که ایران امید دارد تا سال آینده به دست یونسکو برساند، طبس است.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-03