امروز روز زامیاد از ماه اَمُرداد 3762 زرتشتی، چهارشنبه بیستوچهارم اَمُردادماه 1403 خورشیدی، چهاردهم آگوست 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
خوشبختی از آن کسی است که دیگران را خوشبخت سازد. پروردگارا برای استوار ماندن به آیین راستی از تو نیروی تن و روان خواستارم . ای آرمییتی ، ای مظهر ایمان و محبت، آن پرتو ایزدی که پاداش زندگانی سراسر نیک منشی است به من ارزانی دار.
گاتها اشتوتگات یسنا43_بند1
———
زامیاد:
بیستوهشتمین روز هرماه سیروزه در گاهشماری ویژه زرتشتیان، زامیاد نام دارد.
واژه زامیاد از دوبخش آمده “زَم” به چمار(معنی) زمین و “یَزَت” به چمار ستودنی است.
زامیاد نام ایزد پاسبان و نگهبان زمین است که با فروزه نیک کنش، از او یاد شده است.
زمین سرچشمهی همه دادههایی است که برای زندگی بهتر پدیدار شده است.
ايزد زامياد ( نگهبان زمين) با ايزد آسمان در کنار هم يا جداگانه سپندینه (:مقدس) شمرده شدهاند.
زمین ویژگی زایندگی و بالندگی دارد با این ویژگی ها نماد مادر برای مَرتُو (انسان) و دیگر زندگان روی آن است، بدین روی ستودنی و سپندینه بوده، در باور نیاکان ایرانی پاک و نیکو نگهداشتن آن سفارش شده است.
گل نماد زامیادایزد گل بانو اسپرغم است.
———–
بحرین جزیرهای با هویت ایرانی در قلب خلیج فارس
در 14 آگوست 1971، بحرین پس از خروج نیروهای بریتانیایی استقلال یافت. بحرین که شامل 33 جزیره کوچک و بزرگ است، امروزه حدود 1.47 میلیون نفر جمعیت دارد. در مدت چیرگی بریتانیا، تلاشهای زیادی برای تضعیف ماهیت ایرانی بحرین انجام شد و مشاجراتی بین ایران و بریتانیا بر سر این جزایر وجود داشت.
بحرین از زمان کوروش بزرگ بخشی از ایران بود و به نام “میش ماهیگ” شناخته میشد. در دوران ساسانیان، شاپور اول و شاپور دوم تازیان یورشگر را از بحرین بیرون راند. در سده 16، صفویان پرتغالیها را از بحرین بیرون کردند و نادرشاه نیز تلاشهای زیادی برای ایرانیسازی منطقه خلیج فارس انجام داد.
در دوران قاجار، بریتانیا اقلیت سنی و خاندان آل خلیفه را فرمانروای بحرین کرد. تلاشهای رضاشاه و دکتر مصدق برای بازپسگیری بحرین از بریتانیا نتیجه معکوس داد و باعث شد بیشتر شیعه ایرانی تبار در بحرین از قدرت رانده شوند.
– —————
یادروز 24 امرداداماه:
“محمدعلی خان علاالسلطنه” رییس الوزرا استعفا کرد. (۱۲۹۳ خورشیدی)
کشتی حامل “احمد شاه قاجار” و همراهانش که به وسیله یک کشتی رزمناو روسی مشایعت میشد، بندر انزلی را به قصد بادکوبه ترک کرد. (۱۲۹۸ خورشیدی)
“احمدشاه” از پاريس، با تلگرافی، توفيق قشون در آذربايجان را به “سردار سپه” وزير جنگ تبريک گفت. (۱۳۰۱ خورشیدی)
درگذشت علامه “ميرزا محمد حسين نايينی استاد حوزه علميه نجف اشرف. (۱۳۱۵ خورشیدی)
مجلس شورای ملی قرارداد منعقده بين شرکت نفت ایران و شرکت نفت ايتاليائی “آجيب ميتزاريا” را تصويب کرد. (۱۳۳۶ خورشیدی)
ایران و شوروی در مورد قیمت نفت به توافق رسیدند و قرارداد تازه ای امضاء کردند. (۱۳۵۳ خورشیدی)
اشغال پاوه در كردستان توسط عناصر تجزيه طلب به قصد تشكيل كردستان بزرگ. (۱۳۵۸ خورشیدی)
افتتاح نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری. (۱۳۶۲ خورشیدی)
حمله هواپيماهای عراق متجاوز به جزيره نفتی خارک در جريان جنگ تحميلی. (۱۳۶۴ خورشیدی)
درگذشت “دکتر منوچهر وصالشیرازی” چهره ماندگار رشته ریاضی و پدر آنالیز ایران. (زاده ۷ بهمن ۱۲۹۱ تهران – درگذشته ۲۴ امرداد ۱۳۹۱ تهران)
او که خواهرزاده محمدعلی فروغی بود، در دانشسرای عالی تهران در رشته فیزیک تحصیل کرد و معلم او پروفسور حسابی بود. وی پس از آن برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت.
در سال ۱۳۱۹ دکترا در رشته ریاضی از دانشگاه ژنو، با سرپرستی ریاضیدان سوییسی ژرژ دورام گرفت و در سالهای پایان تحصیل در رصدخانه ژنو و زوریخ به کارورزی و فعالیت علمی پرداخت و در در سال ۱۳۲۰ به ایران بازگشت.
او در دانشکده علوم دانشگاه تهران در رشته ریاضی استخدام شد و همچنین برای یک سال درس ریاضیات دوره ششم دبیرستان را در دانشسرای مقدماتی تدریس کرد و سال بعد، آموزش ریاضیات به دانشجویان فیزیک را عهدهدار شد. پس از آن بهتدریس آنالیز حقیقی ریاضی پرداخت و تا زمان بازنشستگی تدریس آن را بههمراه ریاضیات عمومی ادامه داد.
وی در سال ۱۳۴۱ بهدعوت دانشگاه شیراز برای تدریس عازم این دانشگاه شد و پس از دوسال خدمت به ریاست دانشکده مهندسی این دانشگاه منصوب شد. اداره موفقیتآمیز این دانشکده تازه تأسیس باعث انتخاب او بهسمت معاونت آموزشی دانشگاه شیراز بود.
او که بهعنوان پیشکسوت ریاضی شناخته میشد، پس از تصفیه دانشگاهها، در اسفند ۱۳۶۰ در مرکز نشر دانشگاهی سرپرست گروه ریاضی شد و مسئولیت ویرایش و نظارت بر انتشار کتب و نشریات ریاضی و آمار مرکز را عهدهدار شد. او ویراستاری آثاری چون «واژهنامه ریاضی و آمار» «مقدمات معادلات دیفرانسیل و مسائل مقدار مرزی» «آشنایی با آنالیز عددی» «معادلات دیفرانسیل و کاربرد آنها» «اصول آنالیز حقیقی» و «روشهای آنالیز حقیقی» را نیز بهعهده گرفت، سمتی که تا سال ۱۳۸۲ و بهمدت ۲۲ سال ادامه داشت.
او از چهرههای تاثیرگذار اولویت ریاضیات ایران، بهخصوص در زمینه آنالیز، بهشمار میرود و کتاب آنالیز او که در دهه ۱۳۴۰ انتشار یافت از اولین کتابهای معتبر تالیفی در این زمینه بهزبان فارسی است.
انجمن ریاضی ایران که دکتر منوچهر وصال نیز از پایهگذاران آن است بهپاس تجلیل از خدمات ارزشمند وی برای بیش از ۳۰ سال تدریس مستمر آنالیز ریاضی، جایزهای را بهنام وی تعیین کرد که هرسال در کنفرانس ریاضی ایران بهمؤلف بهترین مقاله ارائه شده در زمینه آنالیز ریاضی اهدا میشود.
آرامگاه وی در قطعه نامآوران است.
زادروز اسداله صورتگر، نقاش، شاعر، مترجم، عکاس و مجسمهساز (زاده ۲۴ امرداد ۱۳۱۲ کرمان – درگذشته ۲۳ فروردین ۱۳۸۶ کرمان)
درگذشت بانو الهه، خواننده، (زاده سال ۱۳۱۳ تهران – درگذشته ۲۴ امرداد ۱۳۸۶ تهران)
او از شاگردان عبداله دوامی، استاد بزرگ ردیف موسیقی ایران و غلامحسین بنان، از خوانندگان نامدار موسیقی سنتی ایران بود و در ۲۷ سالگی صدای او مورد توجه داوود پیرنیا، تهیهکننده برنامه گلها در رادیو ایران قرارگرفت که برنامه اصلی موسیقی در رادیو بهشمار میرفت و خاص موسیقی سنتی بود.
نخستین پخش رسمی صدای الهه با نام پریچهر در فیلم «مردی که رنج میبرد» بود که در سال ۱۳۳۶ اکران شد. الهه با اجرای ترانه معروف «رسوای زمانه» که شعر آن را بهادر یگانه سروده بود با آهنگسازی همایون خرم بهرادیو راه یافت و به مدت ۱۵ سال از خوانندگان اصلی برنامه گلها بود. بسیاری از ترانههایی که باصدای او خوانده شده از ساختههای همایون خرم است. از جمله مشهورترین اجراهای او خواندن ترانه «از خون جوانان وطن لاله دمیده» ساخته و سروده عارف قزوینی بود که روحاله خالقی آنرا برای ارکستر بزرگ تنظیم کرد و باصدای الهه اجرا شد.
وی در سالهای بعد ترانههایی نیز در قالب پاپ اجرا کرد، اما عمدتاً بهعنوان خواننده سنتی مطرح بود. همچنین ترانه رفته، ساخته همایون خرم یکی از ماندگارترین آهنگهای اوست.
او نزدیک به ۵۰ سال در عرصه موسیقی ایران فعال بود و بیش از ۱۰۰ قسمت از مجموعه قدیمی و مشهور برنامه گلها را در رادیو ایران اجرا کرد، وی در طول فعالیت هنریاش بیش از ۷۰۰ ترانه خواند و در بیشتر برنامههای موسیقی رادیو حضوری فعال داشت.
او در طول دوران خوانندگی با آهنگسازان برجسته، پرویز یاحقی و همایون خرم و نیز تعداد زیادی از شاعران و ترانهسازان مشهور همکاری کرد.
با وقوع انقلاب که پخش برنامه گلها متوقف و خوانندگی زنان ممنوع شد، او ابتدا بهلندن پیش فرزندانش رفت و سپس به آمریکا مهاجرت کرد. در خارج از ایران گاهی به اجرای کنسرت میپرداخت و تنها آلبوم «ساقی» را در این زمان منتشر کرد، هرچند موسیقی سنتی ایران در خارج از ایران چندان مورد توجه نبود.
بانو الهه در اردیبهشت ۱۳۸۶ برای همیشه به ایران بازگشت و درگذشت.
روز مقدس مسيحيان و جشن عروج “حضرت عيسی بن مريم(ع)” به آسمان.
زادروز “ژان دو لابرويِر” نويسنده و عالم علم اخلاق فرانسوی. (1645 م)
زادروز “ناپلئون بُناپارت” امپراتور نام آور و كشورگشای فرانسه. (1769 م)
روز ملی كشور اروپايی “ليختِن اشتاين”.(1866 م)
كشور “ليختِن اشتايْنْ” با ۱۶۰ كيلومتر مربع وسعت در مركز قاره اروپا واقع شده است. ليختن اشتاين بيش از ۳۲ هزار نفر جمعيت دارد. زبان رسمی مردم آن “آلمانی” و واحد پول آنها “فرانکسوئيس” است. پايتخت آن “فادوتس” و دارای حكومت مشروطه سلطنتی است.
افتتاح رسمی “كانال پاناما” و اتصال اقيانوس آرام و اطلس. (1914 م)
حمله هواپيماهای آلمان نازی به انگلستان در جريان جنگ جهانی دوم. (1940 م)
روز ملی و استقلال “كره جنوبی” (روز جمهوری). (1945 م)
كشور “كره جنوبی” در شرق آسيا قرار دارد. جمعيت آن در حدود ۴۷ ميليون نفر است كه بيشتر بودايى مسلک است. “سئول” پايتخت كره جنوبی است و “وون” واحد پول آن و زبان رسمی آنها “کرهای” است. نظام اين كشور جمهوری چند حزبی با يک مجلس قانونگذاری است.
روز استقلال “هند” از استعمار انگليس. (1947 م)
کشور “هندوستان” کشوری در جنوب آسیا است که پایتخت آن “دهلی نو” است. جمعیت آن ۱/۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰ نفر میباشد. زبان رسمی آن “هندی” و “انگلیسی” بوده و واحد پولش “روپیه هند” است. نوع حکومت آن جمهوری فدرال میباشد.
روز ملی و استقلال كامل كشور آفريقايی “كنگو” از استعمار فرانسه. (1960م)
كشور جمهوری “كنگو” در غرب قاره آفريقا واقع شده است. جمعيت آن در حدود ۳ ميليون نفر است. زبان رسمی مردم كنگو “فرانسوی” هستند. پايتخت كنگو “برازاويل” نام دارد و واحد پولش “فرانك سی اف آ” است. نظام سياسی حاكم بر كشور كنگو دولت انتقالی با يک مجلس قانونگذاری است.