امروز روز خورداد از ماه شهریور 3762 زرتشتی، پنجشنبه یکم شهریورماه 1403 خورشیدی، بیستودوم آگوست 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
“ای جویندگان دانش راستین، اکنون آموزشها و پیامی را که تا به حال شنیده نشدهاست برای شما آشکار خواهم ساخت. این پیام برای کسانی که از روی تعالیم نادرست، جهان نیکی را تباه سازند ناگوار است، ولی برای دلدادگان «مزدا» خوشآیند و شادیبخش به شمار میرود.” (یسنا ۳۱ – بند ۱)
———————— ——————–
خورداد:
ششمین روز از هرماه سیروزه در گاهشمار زرتشتیان «خورداد» نام دارد.
– این واژه در اوستا به ریخت «هـَئوروَتات» و در پهلوی «خُردات» یا «هُردات» به چمار(معنی) رسایی و کمال آمده است.
– خورداد در گاتها (سرودهای زرتشت) یکی از فروزههای اهورامزدا دانسته شده و در اوستای نو نام یکی از امشاسپندان است.
– هَئور وَتات به چمار رسایی، فرزانگی، خرسندی، شادمانی، تندرستی و کامیابی است.
– خورداد امشاسپند، در نقش مادی خود، نگهبان و پاس دارنده آبها و سرسبزی است. آب در كنار سه آخشيج ديگر (خاک، هوا، آتش) در ميان ايرانيان باستان از اهميت ويژهای برخوردار بوده است.
———— ———- ————–
یکم شهریور روز پزشک؛ زادروز پور سینا
در ایران: یکم شهریور، برابر با ۲۳ اوت و همزمان با زادروز پورسینا “روز پزشک” نامگذاری شده است. پورسینا از نامدارترین و تاثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایران است که آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت بسیار دارد. وی ۴۵۰ کتاب در زمینههای گوناگون نوشته است که شناختهترین آنها، کتاب شفا، دانشنامه علمی و فلسفی جامع و کتاب قانون در زمینه علم پزشکی است. او از کودکی به طبیعت، گیاهان و حیوانات علاقه خاصی داشت و اوقات فراغتش را در دشت و صحرا به جستوجو و کسب تجربه میپرداخت. بدینگونه از دوران کودکی به خواص گیاهان دارویی و پزشکی علاقهمند شد. از دید جسمانی، مردی نیرومند بود و به از اینرو از کار کردن احساس خستگی نمیکرد. وی همچنین از لحاظ نیروی ذهنی و تفکر نیز بسیار نیرومند بود، به گونهای که در ۱۸ سالگی توانست بیشتر دانشهای زمان را فراگیرد.
ابوعلی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا، نامور به ابوعلی سینا، پورسینا و شیخالرییس، در بخارا زاده شد. او یکی از بزرگترین دانشمندان و فیلسوفان تاریخ ایران و جهان است که در زمینههای مختلفی از جمله پزشکی، فلسفه، ریاضیات، نجوم، شیمی و موسیقی فعالیت داشت. پور سینا از کودکی نبوغ شگفتانگیزی از خود نشان داد و در ۱۰ سالگی تمام قرآن و بسیاری از مباحث ادبی را آموخت. او در جوانی به دربار امیر نوح سامانی در بخارا پیوست و به عنوان پزشک دربار خدمت کرد. پس از فروپاشی سامانیان، او به شهرهای مختلفی از جمله گرگان، ری، اصفهان و همدان سفر کرد و در این شهرها به تدریس و نوشتن پرداخت.
از مهمترین آثار او میتوان به کتاب “قانون در طب” و “شفا” اشاره کرد که هر دو در زمینههای پزشکی و فلسفه نوشته شدهاند و تأثیر زیادی بر علم و دانش در دوران خود و حتا سدهها پس از آن داشتهاند.
زادروز پورسینا یکم شهریور ۳۵۹ است و او در دوم تیر ۴۱۶ در سال ۴۲۸ مهی (۱۰۳۷ میلادی) در همدان درگذشت و آرامگاه او در این شهردرگذشت.
در آمریکا: ۳۰ مارس، برای بزرگداشت پزشکان و تقدیر از خدمات ارزنده آنها اختصاص داده شده است. در این روز “۳۰ مارس” بهسال ۱۸۴۲ دکتر لانگ برای نخستین بار داروی بیهوشی “اتر” را در عمل جراحی بهعنوان بیهوش کننده استفاده کرد و سپس بیمار پس از بههوش آمدن گفت: در زمان جراحی هیچ دردی احساس نکرده است. در ۳۰ مارس سال ۱۹۵۸ مصوبه “بزرگداشت روز پزشکان” در مجلس نمایندگان ایالات متحده به تصویب رسید و در سال ۱۹۹۰ این قانون در مجلس نمایندگان و مجلس سنا نیز معرفی شد. از آن زمان تاکنون ۳۰ مارس در تقویم رسمی آن کشور بهعنوان روز پزشک نامگذاری شده است.
در ویتنام: برای نخستین بار روز پزشک در تاریخ ۲۷ فوریه سال ۱۹۵۵ جشن گرفته شد و از آن زمان تاکنون، این روز برای بزرگداشت پزشکان در نظر گرفته شده است. نخست وزیر ویتنام در کنفرانس مطبوعاتیاش، از برگزاری مراسم ویژه این روز و پروژه تشویق پزشکان جوان برای کار در ۶۲ منطقه محروم خبر داد. وی در آن کنفرانس، وظایف مسئولان و مقامات پزشکی آن کشور را برشمرد و وظایف اصلی آنها را بهبود خدمات پزشکی و درمانی و افزایش سطح آگاهی بیماران عنوان کرد.
در کوبا: روز سوم دسامبر که یادآور زادروز “کارلوس جوان فینلی” است به روز پزشک ویژه شده است. وی که یک پزشک و دانشمند کوبایی تبار بود، بهعنوان پیشگام تب زرد در جهان نامور است. او برای نخستین بار در سال ۱۸۸۱ تئوری پشه ناقل تب زرد را عنوان کرد. در بیماری تب زرد، پشه ناقل، بدن فرد را نیش زده و پس از آن با نیش زدن فرد سالم، بیماری را به وی انتقال میدهد. این در حالی است که فینلی پشه Aedes را مسوول انتقال ارگانیسم انتقال مولد تب زرد شناسایی کرد و تئوری او منجر به ارایه پیشنهادهایی برای کنترل جمعیت پشهها در راستای شیوه کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری شد.
در هند: روز پزشک، یکم ژوئیه است که بهدلیل تجلیل از دکتر بیدهان چاندراروی، پزشک افسانهای و دومین وزیر ایالت بنگال غربی نامگذاری شده است. او در تاریخ یکم ژوئیه سال ۱۸۸۲ زاده شد و در همین تاریخ به سال ۱۹۶۲ در ۸۰ سالگی درگذشت. چاندراروی در چهارم فوریه ۱۹۶۱ به دریافت بالاترین مدال غیرنظامی این کشور نایل شد. این در حالی است که هر سال این روز به مناسبت روز پزشک در هند تعطیل است. وی پزشک برجسته و یکی از مهمترین مبارزان آزادی هند است که در زندگی بسیار مخاطرهآمیز خود سرآمد و در حرفهاش بسیار ماهر بود. دکتر چاندراروی پس از فارغالتحصیلی از کالج پزشکی کلکته بهعنوان معاون آن دانشگاه انتخاب شد و پس از آن به سیاست روی آورد. کمی بعد بهعنوان وزیر ارشد بنگالغربی انتخاب شد و تا پایان زندگی این حرفه را حفظ کرد. بنابراین به همین مناسبت زادروز او بهعنوان روز پزشک در هند جشن گرفته میشود. (برگی از تقویم تاریخ)
—————– ————– ————–
یادروز یکم شهریورماه:
روز بزرگداشت “حکیم پور سينا”.
روز “پزشک”.
روز همدان
زادروز “حکیم پور سینا”، پزشک، شاعر و از مشهورترین و تاثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایرانزمین. (۳۵۹ خورشیدی)
مجلس ششم شروع به کار نمود و تصويب اعتبارنامهها به حد نصاب رسيد. (۱۳۰۵ خورشیدی)
به حسين علا وزير مختار ايران در پاريس دستور داده شد تا پانزده نفر معلم برای مدارس متوسطه ايران استخدام نمايد. (۱۳۰۷ خورشیدی)
به دستور ریيس اداره تعليمات عمومی تشكيلات مدارس متوسطه تغيير يافت و دوره دوم متوسطه به سه رشته علمی، ادبی و تجارتی تقسيم گرديد. (۱۳۰۷ خورشیدی)
“احمد قوام” نخست وزير، طی اعلاميهای متذكر شد مقررات حكومت نظامی به مرحله اجرا درخواهد آمد. (۱۳۲۱ خورشیدی)
“عبدالحسين هژير” نخست وزير، از مجلس تقاضای رای اعتماد نمود. (۱۳۲۷ خورشیدی)
زادروز “حسین علیزاده”، ردیفدان، آهنگساز، پژوهشگر، نوازنده تار و سهتار ایرانی و برنده ی ۴ سیمرغ بلورین برای بهترین موسیقی متن از جشنواره فیلم فجر. (۱۳۳۰ خورشیدی)
“سرلشكر زاهدی” كابينه خود را تشكيل داد و به بسياری از كسانی كه به او در رسيدن به قدرت ياری داده بودند مقام و منصب و امتيازهای گوناگونی داد. (۱۳۳۲ خورشیدی)
ایران قرارداد صدور کفش به شوروی را با این جماهیریه امضا کرد. (۱۳۴۵ خورشیدی)
ایران که در دهههای اخیر وارد کننده کفش، پوشاک و خودرو از خارج بویژه از چین شده است در شهریور ۱۳۴۵ خورشیدی قرارداد صدور کفش به شوروی با این جماهیریه را امضا کرد و در همین سال به آمریکا ۲۰۰ هزار متر پارچه صادر کرد و در شهریورماه ۱۳۵۰ خورشیدی، ۱۵۰ اتوبوس ساخت ایران ناسیونال به کویت فروخت.
کلیه داراییهای “تیمور بختیار” از منقول و غیرمنقول که بالغ بر پنج میلیارد ریال برآورد شده بود مصادره و به تصرف دولت درآمد. (۱۳۴۹ خورشیدی)
در مرز ایران و عراق بین مرزداران ایران و چند نفر که قصد ورود به خاک ایران را داشتند زد و خورد شد و پنج نفر کشته و مجروح شدند. (۱۳۵۰ خورشیدی)
بین ایران و سوئد یک موافقتنامه بازرگانی و صنعتی امضا و مبادله شد. (۱۳۵۴ خورشیدی)
اعلام شد تعداد کارکنان کارخانه ذوب آهن از مرز ۶۴ هزار تن گذشتند. (۱۳۵۶ خورشیدی)
درگذشت دكتر “پرويز ناتل خانلری”، پژوهشگر، زبان شناس، ادیب، موسس بنياد فرهنگ، فرهنگستان ادب و هنر، فرهنگستان زبان، بنياد شاهنامه، انجمن فلسفه و حكمت و اسناد فرهنگی. (۱۳۶۸ خورشیدی)
زادروز پوری سلطانی، مادر کتابداری نوین، (زاده ۱ شهریور ۱۳۱۰ تهران — درگذشته ۱۶ آبان ۱۳۹۴ تهران)
او از پیشگامان توسعه و آموزش کتابداری نوین در ایران بود که با ۵۰ سال فعالیت، نقشی تعیینکننده در تربیت نیروی انسانی و تهیه ابزارهای فهرستنویسی در ایران داشت.
زادروز نجف دریابندری، مترجم و نویسنده، (زاده ۱ شهریور ۱۳۰۸ آبادان — درگذشته ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ تهران)
زادروز بدرالزمان قریبگرکانی، زبانشناس و تنها بانوی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و چهره ماندگار، (زاده ۱ شهریور ۱۳۰۸ تهران – درگذشته ۷ امرداد ۱۳۹۹ تهران)
درگذشت محمد پروینگنابادی، ادیب، نویسنده و مترجم، (زاده ۱۸ بهمن ۱۲۸۲ گناباد – درگذشته ۱ شهریور ۱۳۵۷ تهران)
زادروز محمدجعفر محجوب، پژوهشگر، نویسنده و مترجم، (زاده ۱ شهریور ۱۳۰۳ تهران – درگذشته ۲۷ بهمن ۱۳۷۴ کالیفرنیا)
روز بینالمللی “یادبود و الغا تجارت برده”.
برای نخستين بار در جهان يک خيابان، يک طرفه شد و اين كار در شهر لندن صورت گرفت. (1617 م)
“لوئی شانزدهم” دیده گشود، وی از ۱۷۷۴ تا ۱۷۹۲ شاه فرانسه بود، توسط انقلاب بركنار و با گيوتين اعدام شد. (1754 م)
زادروز “آندره شِنيه” مبارز انقلابی و شاعر برجسته فرانسوی. (1762 م)
اسپانيا پس از ۳ قرن به مكزيک استقلال داد. مكزيک پيش از ورود اسپانيائیها به قاره غربی دارای تمدنی درخشان و كهن، و يک امپراتوری بود. (1821 م)
امضای معاهده تاريخی “پراگ” ميان دو كشور پروس و اتريش. (1866 م)
زادروز “دِنگ شيائو پينگ” رهبر پيشين چين كمونيست. (1904 م)
زنجير چرخ اتومبيل كه آن را قادر می سازد در برف و يخ حركت كند اختراع شد. (1904 م)
اعلان جنگ ژاپن به آلمان در جريان جنگ جهانی اول. (1914 م)
انعقاد قرارداد “عدم تجاوز” ميان دولتهای آلمان نازی و شوروی. (1939 م)
آزادگی پاريس از اشغال آلمان از سوی قوای متفقين. (1944 م)