امروز روز آبان از ماه مهر 3762 زرتشتی، چهارشنبه چهارم مهرماه 1403 خورشیدی، بیستوپنجم سپتامبر 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
آری از مزدا، دانایی و آگاهی شکوهمند
آنان سُوشیانت و رهاییبخش کشورها میباشند.
که در پرتو وهومن و منش نیک به دانش آراسته شدهاند.
و با کرداری که در راستای هنجار راستی و اشا،
آموخته و برگرفته شده است.
برای نابودی خشم و آسیب دشمنان برگزیده شدهاند. یسنا هات ۴۸ بند ۱۲
سوشیانتها، رهاییبخش در راستای نیکاندیشی به دانش آراسته شدهاند. سوشیانتها در پرتو راستی، به مبارزه با خشم و آسیب دشمنان میپردازند.
—————————– —————————-
آبان:
– در گاهشماری زرتشتی روز دهم در هرماه سی روزه (آبان) نام دارد. در آیین زرتشتی، با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد)، روز آغاز میشود.
– آبان به چم آب هاست، آب در اوستا به ریخت “آپ” آمده، در پارسی باستان آپی و در فارسی آب گفته میشود. در سرود اوستایی آبان یشت، “آپ” ایزد نگهبان آبهای پاک و بالنده است.
– نماد آبان در اوستا، به ریخت (اردیویسور آناهیتا) آمده که به چمار(معنی) آب پاک و بالنده است.
– آخشیج آب به مانند آخشیجهای آتش و خاک و هوا، نزد ایرانیان سپندینه بوده و آلوده کردن آن از کارهای ناشایست است.
– گل نماد این روز، گل نیلوفر است.
————————— ——————————
آغاز پادشاهی خسرو پرویز (590 میلادی)
خسرو پرویز، یکی از نامدارترین پادشاهان دودمان ساسانی، پس از مرگ هرمز چهارم به پادشاهی رسید. او در سال 590 میلادی به تخت نشست. خسرو پرویز در دوران فرمانروایی خود با چالشهای زیادی رویاروی شد، از جمله شورش بهرام چوبین، یکی از سرداران ارتش که ادعای شاهنشاهی کرد و خسرو را ناچار به فرار به روم کرد. اما در سال 591 میلادی با کمک امپراتور روم، موریس، دوباره به تخت پادشاهی بازگشت و از ۵۹۱ تا ۶۲۸ میلادی پادشاهی کرد. در دوران فرمانروایی خود، خسرو پرویز توانست بخشهایی از آسیای صغیر، فلسطین، شام و مصر را تصرف کند و قدرت خود را گسترش دهد. در دوران پادشاهی “خسرو پرویز”، یمن يکی از ساتراپیهای ايران شد. یمن از سال 570 میلادی در پناه (تحت الحمایه) ایران بود و پس از درگذشت سيف ذی يزن، خسرو پرویز یمن را به عنوان یک ساتراپی (استان) ایران اعلام کرد. یمن تا سال 630 میلادی در این وضعیت باقی ماند تا اینکه در جریان گسترش اسلام، سرپرستی (قیومت) ایران بر آن سرزمین پایان یافت.
او همچنین به دلیل علاقهاش به هنر و موسیقی، نقش مهمی در رونق فرهنگی ایران داشت. دربارش محفل هنرنمایی خُنیاگران و رامشگران پرشماری بود که برخی از آنان مانند باربد و نکیسا در سایهی هنردوستی و هنرپروری خسرو، شهرتی افسانهای در تاریخ یافتهاند. پیروزیهای برقآسای خسرو در برابر بیزانسیها نیز برای این میراثداران پرغرور یونان باستان، غافلگیرکننده و بهتآور بود.داستان عشق او با شیرین، یکی از معروفترین داستانهای عاشقانه در ادبیات فارسی است.
خسرو پرویز با اینکه نخست به دستاوردهای نظامی چشمگیری (به ویژه در غرب) دست یافت و بیزانس را به زانو درآورد و به گفتهای حدود قلمرو ساسانی را تا حدود قلمرو هخامنشیان برد، اما سرانجام در اثر بیخردی و کوتهفکری در مدتی کوتاه به فروپاشی هولناک و زیانبار راند. ضعف ساسانیان موجب طمعورزی تازیان و در نتیجه دستاندازیهای گاهوبیگاه آنها به ایرانشهر در پایان فرمانروایی ساسانی شد. اندکی بعد در دورهی جانشینان ناتوان خسرو، ایران به دست تازیان افتاد و شاهنشاهی چهارصد سالهی ساسانی به پایان رسید.
خسرو دوم، نامور به خسرو پرویز یا خسرو اپرویز، بیستوچهارمین شاهنشاه ایران و انیران از خاندان ساسان در ایرانشهر بود که در ۵۹۰ و سپس از ۵۹۱ تا ۶۲۸ میلادی پادشاهی کرد. او فرزند هرمز چهارم و نوهی انوشیروان دادگر بود که در زمان اختلافهای درباریان، فرماندهان نظامی و بزرگان فرمانروایی به پادشاهی رسید. دورهی پادشاهی خسرو یکم (۵۷۹–۵۳۱ م) درخشانترین دورهی فرمانروایی ساسانیان تحت حمایت روحانیان زرتشتی بود که با انجام برخی اصلاحات ت پادشاه و بازگشت به عرف و آیین پیشین اجتماعی همراه شد. این دوره نزدیک به نیم سده به درازا کشید. (ویکی پدیا)
———————— —————————
یادروز چهارم مهرماه:
در پایان سری دوم جنگهای پادشاهی صفوی و امپراتوری عثمانی، پیماننامه “سراب” به امضا رسید. (۹۹۷ خورشیدی)
“ظل السلطان” که در رشت به دست مجاهدین اسیر و بازداشت بود با پرداخت یکصد هزار تومان آزاد و به اروپا رفت. (۱۲۸۸ خورشیدی)
در باغشاه نوبران، جنگ شدیدی بین قوای دولتی و “سالارالدوله” به وقوع پیوست. “سالارالدوله” پس از چند ساعت مقاومت شکست خورده فرار کرد. (۱۲۹۰ خورشیدی)
۳۹ دانشجوی ايرانی با هزينه دولت جهت ادامه تحصيل به اروپا اعزام شدند. (۱۳۰۸ خورشیدی)
بنیادگذاری باشگاه فوتبال “تاج” که پس از انقلاب به “استقلال” تغییر نام یافت. (۱۳۲۴ خورشیدی)
زادروز “هما روستا”، مترجم، کارگردان، بازیگر سینما، تلویزیون و تیاتر. وی در ۴ مهر ۱۳۹۴ درگذشت. (۱۳۲۵ خورشیدی)
زادروز “حبیب محبیان” خواننده، آهنگساز، نوازنده و ترانهسرای سرشناس و صاحب سبک که در دهه ی ۱۳۵۰ خورشیدی با آلبوم “مرد تنهای شب” به شهرت رسید. (۱۳۲۶ خورشیدی)
قرارداد بهره برداری از معادن مس سرچشمه کرمان منعقد شد. (۱۳۵۱ خورشیدی)
ایران و استرالیا قرارداد فرهنگی و بازرگانی امضاء کردند. (۱۳۵۳ خورشیدی)
“محمدرضا شاه”، افراد خاندان سلطنت را از هرگونه معامله تجاری با دولت منع کرد. (۱۳۵۷ خورشیدی)
تشكيل جلسه سازمان كنفرانس اسلامی در مورد جنگ ايران و عراق (۱۳۵۹ خورشیدی)
اشغال “بُستان” از سوی متجاوزان عراقی در روزهای آغازين جنگ (۱۳۵۹ ه. ش)
درگذشت “استاد رضا مافی”خطاط صاحب سبک و نقاش برجسته معاصر، او را از نخستین هنرمندانی میدانند که به آفرینش “نقاشیخط” در دورهی معاصر پرداخت (۱۳۶۱ خورشیدی)
بنیادگذاری بندر و منطقه آزاد تجاری در جزيره كيش (۱۳۶۵ خورشیدی)
امضای پيمان منع آزمايشهای هستهای توسط ايران (۱۳۷۵ خورشیدی)
درگذشت “سیامک اطلسی” دوبلور ، بازیگر سینما و تلویزیون (۱۴۰۱ خورشیدی)
روز جهانی “حذف سلاحهای هستهای در جهان”.
مبادله پيمان رفع دشواری زرتشتيان در روم و مسيحيان در ايران پس از جنگ مذهبی ايران و روم (422 م)
پیماننامه صلح ايران و روم كه به جنگ دو ساله دو ابر قدرت پايان داد، مبادله شد. پيش از امضای معاهده صلح، پيروان آيين زرتشت در قلمرو روم، و مسيحيان در قلمرو ايران از آزادی مذهب برخوردار نبودند. برنده جنگ دو ساله كه در آن “بهرام پنجم” مستقيما فرماندهی يگانهای ايران را بر عهده داشت، ايرانيان بودند و امتياز ديگری را كه از روميان خواستند و به آن دست یافتند اين بود كه امپراتور روم ضمن معاهده صلح متعهد شد كه در امور ارمنستان مداخله نداشته باشد.
“امپل برلينر” آلمانی نخستين گرامافون را ساخت (1887 م)
اختراع زبان بين المللی “اسپرانتو” با نوآوری “لودويک زامنهوف” واژهشناس روسی (1887 م)
زادروز “توماس استرنز اِليُوت ” نويسنده، شاعر و اديب انگليسی، برندهی جایزه نوبل ادبیات در سال ۱۹۴۸ میلادی (1888 م)
روز استقلال “زلاندنو” از استعمار انگلستان. (1907 م)
پایان نبرد “کیف” و انهدام یگانهای ارتش سرخ شوروی. (1941 م)
در جریان عملیات بارباروسا که برای به محاصره در آوردن نیروهای ارتش سرخ در حوالی شهر کیف رخ داد شمار زیادی از یگانهای ارتش سرخ در پیرامون این شهر به محاصره درآمده و سرانجام منهدم گشتند. نبرد کیف بزرگترین محاصره نیروهای نظامی در طول تاریخ بودهاست که در آن ۶۶۵ هزار نیروی نظامی شوروی به اسارت نیروهای آلمانی درآمدند.
“فيدل كاسترو” رهبر كوبا، طولانیترين سخنرانی تاريخ سازمان ملل را، كه ۴ ساعت و ۲۹ دقيقه به درازا كشيد در مجمع عمومی اين سازمان ايراد كرد (1960 م)