لوگو امرداد

آتش سده در شیراز به آسمان سرکشید

زرتشتیان شیراز پسین‌هنگام چهار‌شنبه دهم بهمن‌ماه 1403 خورشیدی در تالار روانشاد یزدانی شیراز گردهم آمدند تا جشن جهانی سده را با شکوه‌تر از همیشه برگزار کنند.

پس از اعلام برنامه‌ها از سوی ناهید افتخاری، مجری این جشن و شادباش فرارسیدن جشن جهانی سده به باشندگان، نوبت به گات‌هاخوانی گروه سرود جوانان زرتشتی به سرپرستی شبنم پوردهی و تنظیم آهنگ فرشاد عباسیان رسید. سپس سرود ملی ایران پخش شد و باشندگان دست بر روی قلب‌هایشان گذاشتند و پیمانی دوباره با میهن‌شان ایران بستند تا نشان دهند نام ایران را در قلب‌هایشان جاودانه ساخته‌اند. در ادامه، مجری برنامه، پیام شادباش دکتر بهشید برخوردار، نماینده‌ی ایرانیان زرتشتی در مجلس را خواند. سپس خسرو قدس، فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز همراه با شادباش فرارسیدن جشن جهانی سده به باشندگان، از تمامی دست‌اندرکاران برگزاری جشن قدردانی و ابراز امیدواری کرد این جشن در سال‌های آینده باشکوه‌‌تر از هرسال در جای‌جای ایران زمین برگزار شود. قدس در این بخش از برنامه پیام شادباش مهدی رنجبر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به مناسبت فرا رسیدن جشن جهانی سده را برای باشندگان خواند.

با غروب کامل خورشید و تاریک‌شدن آسمان، نوبت به باشکوه‌ترین بخش جشن جهانی سده، یعنی آتش‌افروزی رسید. بانوان و دوشیزگان سپیدپوش، لاله به دست موبدیار خدامراد جمشیدی را تا تَل هیزم‌های برهم انباشته شده، همراهی کردند. باشندگان نیز با آوای شادی گویان «هابیرو شاباش» و گام‌های استوار همراه بودند. لحظه‌هایی بعد شمار بسیاری از باشندگان، گردش سپیدپوشان به دور هیزم‌ها را به تماشا ایستادند و دقایقی سکوت همه جا را فرا گرفت؛ سکوتی که به مرور جای خود را به زمزمه‌‌های دعا و نیایش داد. سرانجام لحظه‌ای که باشندگان انتظارش را می‌کشیدند، فرا رسید و زبانه‌های آتش بزرگ و بزرگ‌تر شدند تا این‌که شعله‌هایی شدند سر به آسمان ساییده؛ دوشیزگان سبزپوش، اسپند به باشندگان پیشکش کردند و همه با هم بر آتش ریختند، تا بویی خوش و وصف‌ناپذیر همه جا را پُر کند. گرمای آتش دقایقی زمستان و سرمای هوا را از یاد باشندگان برد.

پس‌از این آیین، از باشندگان با آش و سیروگ (نان روغنی) و پشمک پذیرایی شد و با بازگشت باشندگان به تالار روانشاد یزدانی شیراز و پذیرایی شیرینی، برنامه‌ها با نقالی داستان پیدایش آتش از شاهنامه فردوسی با هنرمندی راتا پوردهی دنبال شد. سپس سرود جشن سده با هنرنمایی نونهالان آرامیس کاویانی، آرتان سرایی، اوشتا نیکزاد، ویانا خسرویانی ، راتا پوردهی و آرتیمیس اسفندیاریان و به زبان دَری به سرپرستی مهتاب گشتاسبی براساس نوشته‌ی ناهید فلفلی به اجرا درآمد، در ادامه، در میان برنامه‌ای آرتا نوایزدان، سروا پوردهی و جانان کاوسی به اجرای سروده‌هایی پرداختند تا نوبت به یکی از بخش‌های حماسی و جذاب این جشن برسد. شاهنامه‌خوانیِ گلچهر فلفلی یکی از نامداران این عرصه چنان باشندگان را از کوچک و بزرگ با خود همراه ساخت که در نوع خود قابل توجه بود و باشندگان را دقایقی به تشویق واداشت و با پیشکش یادبودی از ایشان سپاسگزاری شد. پس از آن نوبت به اجرای گروه کُر زرتشتیان شیراز رسید تا سروده‌ای از ناهید فلفلی و آرمان فلاحتی درباره‌ی «سده» را با تنظیم فرشاد عباسیان به زیبایی اجرا کنند. پایان‌بخش برنامه‌های این آیین، پیشکش یادبودهای نفرات برتر سی‌‌ویکمین دوره پیکارهای ورزشی جام سده بود. بدین ترتیب جشن سده‌ی امسال نیز به پایان رسید؛ پایانی که نوید فرارسیدن نوروز پس از 50 شب و 50 روز را دارد. هماهنگ‌کنندگی این جشن را سیما غریب‌شاهی بر دوش داشت.

در حاشیه:

  • زرتشتیان شیراز سه‌شنبه 9 بهمن‌ماه با همدلی و همازوری به آماده‌سازی تل هیزم و آتش‌افروزی جشن سده پرداخته بودند.
  • پخت آش رشته و سیروگ از ساعت‌های آغازین بامداد روز جشن با همازوری شماری از بانوان انجام شده بود.
1 68
ناهید افتخاری مجری برنامه
2 60
گاتها خوانی گروه سرود جوانان زرتشتی شیراز

3 57 4 61 5 616 637 62خسرو قدس فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز8 58 9 54 10 57 11 56 12 50 13 45 14 41 15 45 16 40 17 41 18 40 19 39 20 37 21 37نقالی شاهنامه توسط راتا پوردهی 22 30 23 32 24 30 25 30شاهنامه‌خوانی آرتا نوایزدان 26 23اجرای بندی از گات‌ها توسط سروا پوردهی 27 20اجرای سروده‌ی ناهید فلفلی توسط جانان کاوسی 28 20شاهنامه‌خوانی استاد گلچهر فلفلی 29 19 30 19 31 17 32 15 33 14آماده‌سازی تل هیزم یک روز پیش از برگزاری جشن 34 12آماده‌سازی تل هیزم روز پیش از جشن سده

فرتورها از شهرام پوردهی است.

4090

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

4 پاسخ

  1. ز هوشنگ ماند این سده یادگار
    بسی باد چون او دگر شهریار
    کز آباد کردن جهان شاد کرد
    جهانی به نیکی از او یاد کرد
    دست مریزاد، چقدر زیبا و باشکوه است این سده

  2. جشن جهانی سده بر تمامی فارسی زبانان گیتی خجسته باد، به امید روزی که این جشن ایرانی در تمامی نقاط کشور و‌ توسط همه ی مردم ایران همچون کشور تاجیکستان باشکوهی که لایق چنین جشنی است برگزار شود. دست مریزاد دیدن تصاویرش هم خالی از لطف نبود.

  3. تصاویر نمایانگر برگزاری باشکوه این جشن است و باید بعد از ثبت جهانی به آن بیشتر توجه شود که تا حدودی این توجه بیشتر شده است.

  4. پرونده جشن سده روز چهارشنبه 15 آذر 1402 در پرونده‌ای مشترک به نام ایران و تاجیکستان در هجدهمین جلسه کمیته بین دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که در شهر کاسان، جمهوری بوتسوانا برگزار شد، بررسی و با تصویب اعضای کمیته به‌ عنوان بیست‌وچهارمین عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد. از این اتفاق مبارک و میمون بیش از یکسال می گذرد و انتظار می رود سازمان میراث فرهنگی برنامه ای مدون برای برگزاری این جشن در نقاط مختلف کشور داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-12-26