پایگاه میراث جهانی پاسارگاد یکی از مهمترین آثار به جای مانده از هخامنشیان است. گفته میشود در این دوره برنامهای برای انجام کاوشهای جدید در این مجموعه تعریف نشده و دورخیز مجموعه برای توسعه زیرساختهای گردشگری است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، پایگاه میراث جهانی پاسارگاد در نیمه دوم سال ۱۳۸۰ در چهارچوب پروژه ملی تختجمشید و پاسارگاد با اهدافی ازجمله حفاظت، مرمت و پژوهش، تربیت نیروی متخصص، دستیابی و پردازش اطلاعات گوناگون و انتشار آن، در محوطه تختجمشید و پاسارگاد آغاز بهکار کرد و پس از تصویب قانون تشکیل پایگاههای پژوهشی دایمی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، فعالیت خود را در بخشهای گوناگون علمی پژوهشی در چشمانداز فرهنگی پاسارگاد دربردارندهی دشت مرغاب، دشت پاسارگاد، دشت کمین، منطقه سرپنیران و نمونههای دیگر، بطور رسمی توسعه داد.
فعالیتهای پژوهشی و اجرایی این پایگاه تا به امروز در زیرشاخههای مستندنگاری و فتوگرامتری، حفاظت و مرمت، زمینشناسی، باستانشناسی و آرکئو ژئوفیزیک، معماری و عمران، معرفی و آموزش، مرکز اسناد و کتابخانه، آمار و اقتصاد توسعه گردشگری روند رو به رشدی داشته است.
پایگاه در آغاز کار موفق شد پرونده نامزدی ثبت جهانی پاسارگاد را تدوین و به سازمان میراث جهانی یونسکو ارسال نماید که در نتیجه آن محوطه تاریخی فرهنگی پاسارگاد با شماره ۱۱۰۶ در ۱۷ تیر ۱۳۸۳ خورشیدی، برابر با ۷ جولای ۲۰۰۴ میلادی در اجلاس بیست و هشتم در کشور چین به ثبت جهانی رسید
مشکلی نداشتیم!
افشین ابراهیمی، مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد، با اشاره به آنکه در پایان سال 1398 خورشیدی، با فراگیری ویروس کرونا و تعطیلی تمام واحدها شاهد راکد شدن کارها در بخش کارگاههای مرمتی پاسارگاد بودیم، گفت: «اتمام مسیر سنگ فرش به منظور دسترسی بهتر و راحتتر گردشگران به پاسارگاد در سال ۹۸ محقق شد و این سنگفرش حد فاصل مجتمع گردشگری تا نزدیکیهای آرامگاه کوروش را دربرمیگیرد و میتوان گفت مهمترین پروژه سال گذشته بود».
به گفتهی او کارگاههای حفاظتی و مرمتی در مجموعه میراث جهانی پاسارگاد نیز در جریان است. برج سنگی، تل تخت، کاروانسرا و آبراههها از شمار مجموعه هایی هستند که کارگاههای حفاظت و مرمت در آنها دایر است.
ابراهیمی با اشاره به آنکه در سال گذشته چالش ویژهای در بخش حفاظت و مرمت پاسارگاد نداشتند، گفت: «کارها روتین اجرا شد و به لحاظ تامین بودجه و مسائل مالی و مصالح مرمتی مشکلی نداشتیم. البته تمام کارگاههای مرمتی حضور مرمتگران داخلی اجرا شدند. این درحالی است که در سالهای گذشته در پروژههای فصلی شاهد حضور مرمتگران خارجی در کنار مرمتگران ایرانی در این مجموعه بودیم. اما ترجیح دادیم در سال ۹۸ کارگاههای مرمتی را با حضور مرمتگران بومی ادامه دهیم. کارها بیشتر در حوزه بهسازی و مناسب سازی است و مشکلی برای حفاظت از مجموعه پاسارگاد نداریم».
او ادامه داد: «هرچند سال ۹۷ به دلیل بارش باران با چالشهایی در مجموعه پاسارگاد روبه رو شدیم اما امسال چنین چالشهایی نداشتیم و بارش باران شدید نبود و با پایشی که داشتیم موفق شدیم چالشها را کنترل کنیم و در نوروز 1399 با حداقل مشکلات روبه رو بودیم».
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد درباره ی برنامههای این پایگاه در سال 1399 نیز گفت: «برنامههای متعددی را برای سال 1399 اعلام کردهایم و امیدوار هستیم تصویب شود. در این راستا کارهای گذشته را ادامه خواهیم داد و البته توسعه زیرساختهای گردشگری در مجموعه پاسارگاد در اولویت خواهد بود و بیشتر به حوزه گردشگری توجه خواهیم داشت البته برخی از پروژههایی که تعریف کردهایم در حوزه میراثفرهنگی نیز میگنجد».
او با پافشاری بر آنکه اکنون برنامهای برای انجام کاوش در محوطه پاسارگاد تعریف نشده است، گفت: «یک قرارداد ۵ ساله با تیم باستانشناسان فرانسوی داشتیم که با اتمام زمان قرارداد، کاوشهای این گروه سال گذشته در پاسارگاد نیز به اتمام رسید. نیاز است تا این قرارداد تمدید شود اما هنوز تمدید نشده است. اگر این تفاهم نامه با فرانسویها تمدید شود کاوشها ادامه خواهد یافت. طی کاوشهایی که هیات مشترک باستانشناسان ایرانی و فرانسوی انجام دادند، شاهد کشف سازههای آبی جدید و منحصر به فردی در اطراف محوطه باغشاهی بودیم. این یافتهها خاص بودند».
ابراهیمی در پایان گفت: «البته کارشناسان و باستانشناسان پایگاه پاسارگاد نیز چندین طرح ارائه دادهاند که اگر مورد تصویب و تایید پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار گیرد عملیاتی خواهد شد. اما بیشتر این کاوشها در حوزه سدهای هخامنشیان و خارج از محدوده مجموعه پاسارگاد خواهد بود».
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد:
اولویت در پاسارگاد، گردشگری است!
- خبرنگار امرداد: بامداد رستگار
- 1399-03-06
- 10:00
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها
یک پاسخ
ما که تا امروز چینین اولویتی در شهرستان ندیدیم ،لطفا اگر شما چیزی مشاهده کردید ما رو هم در جریان بگذارید شاید ما هم تغییرات و رونق اقتصادی شهرستان را مشاهده کردیم.