لوگو امرداد

کشمکش بر سر قمیشلو؛ کهن‌ترین‌ منطقه‌ی زیست‌محیطی حفاظت‌شده‌ی جهان

ghamishloo1بخشی از کهن‌ترین منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی جهان به این شوند (:دلیل) که دژی تاریخی را در میان خود دارد به نام میراث فرهنگی اصفهان سند خورد و کشمکش‌ها بر سر آن ادامه دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه اداره‌ی ثبت برای بخشی از پارک ملی قمیشلو به نام میراث‌فرهنگی سندی صادر کرده است، می‌گوید: این موضوع درحالی روی داده که محیط زیست بیش از ۲۰ سال است که برای این منطقه سند مالکیت گرفته است.

به گزارش ایسنا، پارک ملی قمیشلو در شمال باختری(:غرب) نجف‌آباد،  ۴۵ کیلومتری شمال باختری اصفهان، جای دارد. از این منطقه به عنوان قدیمی‌ترین منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی محیط زیستی در جهان یاد می‌شود اما این روزها وجود دژی تاریخی در مرکز این پارک ملی سبب شده است که بر سر مالکیت بخشی از آن، میراث فرهنگی ادعاهایی داشته باشد.

ایرج حشمتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، دراین‌باره به ایسنا گفت: در پارک ملی قمیشلو قلعه‌ای تاریخی مربوط به دوره‌ی قاجاریه وجود دارد. از این‌رو اداره میراث فرهنگی شهرستان تیران بر اساس ماده‌ی ۲۶ آیین‌نامه اموال دولتی توانسته است برای ۱۸ هکتار از  این اراضی سند مالکیت بگیرد که ۱۲ هکتار آن در پارک ملی قمیشلو واقع شده و قبلا سندی به اسم سازمان حفاظت محیط زیست برای آن صادر شده بود.

پارک ملی قمیشلو قدیمی‌ترین منطقه‌ی حفاظت‌شده جهان است و از سال ۱۳۴۳ خورشیدی، تحت حفاظت قرار گرفته است. مدیرکل اداره محیط زیست استان اصفهان با اشاره به این‌ موارد اظهار می‌کند: صدور سند برای میراث‌فرهنگی کار اشتباهی است، چراکه محیط زیست بیش از ۲۰ سال است که برای این منطقه سند مالکیت گرفته است. چنین اقدامی نشان‌دهنده ناهماهنگی میان دستگاه‌ها است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان با اشاره به اینکه صدور سندی تازه برای اداره‌ی میراث فرهنگی بدون هماهنگی با ما رخ داده است، یادآور شد: قمیشلو منطقه‌ای حفاظت‌شده است و انجام هرگونه فعالیتی در آن باید با هماهنگی محیط زیست باشد.

12 2

قلعه قمیشلو، بازمانده از  دوره‌ی ‌قاجار در دل منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی قمیشلو

اداره میراث این شهرستان پیش از دریافت سند منطقه به دنبال اجرای طرحی گردشگری در پارک ملی قمیشلو بود. اکنون که سند پارک ملی را دریافت کرده است نگرانی‌هایی درباره‌ی چگونگی اجرای این طرح گردشگری وجود دارد، چراکه این منطقه تنوع زیستی بالایی دارد و گونه‌هایی مثل آهو، قوچ و میش و کل و بز در آن زندگی می‌کنند. حشمتی در این‌باره گفت: طرح گردشگری میراث در حال بررسی توسط اداره حفاظت محیط زیست بود. ما با حفاظت فیزیکی بر اساس الگوهای مشارکتی مخالف نیستیم ولی طرح‌های گردشگری باید ضوابط خاصی را رعایت کنند و در چارچوب الگوهای حفاظت باشند.

وی در ادامه گفت: اگر مردم محلی در طرح‌های گردشگری شرکت کنند و سودی از آن ببرند ضریب حفاظت مناطق نیز افزایش پیدا می‌کند. با وجود این‌ها ما در حال بررسی طرح گردشگری پیشنهاد شده بودیم که متاسفانه این اتفاق رخ داد و سند منطقه به نام میراث صادر شد. اکنون باید صبر کنیم که این اختلاف نظر رفع شود.

حشمتی یادآور شد که ما به دنبال آن هستیم که سند محیط زیست را تک‌برگ و سند میراث فرهنگی را باطل کنیم. مکاتباتی با مدیرکل اداره اقتصاد و امور دارایی استان و اداره ثبت انجام شده است و امیدواریم که به زودی مالکیت محیط زیست بر منطقه‌ی قمیشلو احراز شود.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-01-30