لوگو امرداد

یک گام مانده تا ثبت یکپارچه‌ی بافت تاریخی شیراز

shirazبا توقف ویرانی‌ها، پرونده‌ی ثبت یکپارچه‌ی بافت تاریخی شیراز، ماه آینده تکمیل و آماده می‌شود.

مدیر پایگاه بافت تاریخی شیراز از آماده‌شدن پرونده‌ی ثبت یکپارچه‌ی این بافت تاریخی خبر داد و گفت: «تخریب‌ها در بافت تاریخی شیراز متوقف شده است».
به گزارش خبرنگار ایلنا، بافت تاریخی شیراز یکی از چالش‌برانگیزترین بافت‌های تاریخی شهری در سال‌های گذشته بوده است. چنانکه ویرانگری‌های انجام شده در این بافت تاریخی، انتقادهای زیادی با خود به همراه داشت.
حسین عباسی‌مهر، مدیر پایگاه بافت تاریخی شیراز، با اشاره به آنکه مدت زیادی است که دیگر شاهد انجام تخریب در بافت تاریخی شیراز نیستیم، گفت: «تخریب‌ها تقریبا متوقف شده و عقلانیتی در این خصوص به وجود آمده که باید بافت تاریخی شیراز حفظ شود و طرح‌های توسعه‌ای برای حرم شاهچراغ نیز در وزارت راه با همکاری و مشارکت وزارت میراث و گردشگری در حال بررسی است. امیدوار هستیم طرحی که قرار است اجرا شود بدون کمترین آسیب به بافت باشد. ضمن آنکه با اوقاف نیز مساله خاصی نداریم و برای انجام هرگونه دخل و تصرف در بناهای تاریخی که در ارتباط با آن‌هاست از میراث فرهنگی استعلام می‌گیرند».
به گفته وی:«در سه سال گذشته هیچ ویرانی‌ای در بافت تاریخی شیراز رخ نداده و دو پلاک ثبتی که در سال ۹۶ تخریب شده بودند به همان وضعیت رها شده‌اند و با وجود آنکه میراث فرهنگی پیگیری‌های لازم برای ساخت عین به عین دو پلاک ثبتی تخریب شده را انجام داد و شکایت‌های لازم را کرد و حتی موضوع به کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز کشیده شد اما به نتیجه نرسیدیم.
مدیر پایگاه بافت تاریخی شیرازیادآور شد: «در مشورت‌هایی که با میراث فرهنگی برای طرح توسعه حرم شاهچراغ انجام شده است، بازسازی دو بنای تخریب شده در بدنه میدانی که قرار است ساخته شود، دیده شده. البته فعلا در قالب نقشه شهری است و هنوز در مقیاس معماری مطرح نشده است».
عباسی مهر یادآور شد: «تخریب بناهای معاصر بافت تاریخی شیراز نیز با دریافت استعلام از میراث فرهنگی مجوز تجدید بنا می‌گیرند و هر بنای جدید که ساخته می‌شود با ویژگی‌های معماری بومی و سنتی شیراز طراحی خواهد شد».

shiraz2

ثبت بافت تاریخی
مدیر پایگاه بافت تاریخی شیراز در ادامه از عدم ثبت یکپارچه این بافت تاریخی خبر داد و گفت: «پرونده و نقشه‌های این مهم تهیه و به اداره ثبت ارائه شده است. امیدواریم در ماه آینده پرونده برای بررسی فرستاده شود. اگر این پرونده ثبت شود می‌توانیم ۳۶۰ هکتار از بافت تاریخی شیراز را به صورت یکپارچه در فهرست میراث ملی به ثبت برسانیم. با تحقق این مهم دیگر شاهد هیچ گونه تخریب در بافت تاریخی شیراز نخواهیم بود. از طرف دیگر عرصه و حریم تعیین می‌شود و تمام ساخت‌وسازها در گرو ضوابط ارتفاع و قواعد ثبت میراث قرار می‌گیرند».
معتادان در بافت تاریخی شیراز
او درخصوص وضعیت معتادان متجاهر که در بافت تاریخی شیراز مشکل‌ساز شده‌اند نیز گفت: «میراث فرهنگی بارها نسبت به وضعیت این معتادان معترض شده است. به‌خصوص این معتادان در محله‌های سنگ‌سیاه که از محدوده‌ی شاهچراغ فاصله دارد بیشتر متمرکز هستند. هرچند تعدادی از این معتادان توسط متولیان جمع‌آوری می‌شوند اما ساماندهی آن‌ها به صورت قهری ممکن نیست و به لحاظ اجتماعی نیاز است تا سطح فرهنگی و اجتماعی مردمانی که در آن محلات زندگی می‌کنند، افزایش یابد. برای تحقق این مهم هم درصدد ارایه مجوزهایی برای فعال شدن بخش گردشگری در این مناطق برآمدیم و تاکنون ۱۰۰ مجوز گردشگری در محله سنگ سیاه صادر شده است تا با حضور سرمایه‌گذاران و تبدیل خانه‌های تاریخی به هتل یا سفره‌خانه و کافه و افزایش تردد گردشگران امنیت نیز در این مناطق فراهم شود. در واقع می‌توان گفت توسعه گردشگری نه‌تنها سبب توسعه شهری می‌شود بلکه امنیت را نیز به همراه می‌آورد».
عباسی‌مهر خاطرنشان کرد: «چنین تجربه‌ای را در بافت تاریخی یزد نیز شاهد هستیم با این تفاوت که بافت اجتماعی مردمی که در بافت تاریخی یزد زندگی می‌کنند با بافت اجتماعی بافت تاریخی شیراز متفاوت است. در بافت تاریخی یزد مردم اصیل همچنان حضور دارند و در خانه‌های خود زندگی می‌کنند؛ این در حالی است که افراد اصیل شیراز، بافت تاریخی شیراز را ترک کرده‌اند و نیاز است شرایطی ایجاد شود تا دوباره آن‌ها به بافت تاریخی بازگردند تا این بافت مجددا احیا شود. توسعه گردشگری بسیاری از شیرازی‌ها را ترغیب کرده تا به بافت تاریخی بازگردند و خانه‌های تاریخی را احیا کنند.»
مرمت خانه‌های تاریخی
او با اشاره به اینکه حدود ۵۰ خانه در بافت تاریخی شیراز در مالکیت میراث و گردشگری است از انجام مرمت در این خانه‌ها خبر داد و گفت: « ۲۸ خانه توسط میراث فرهنگی به بخش خصوصی در حال واگذاری است تا مورد مرمت و بهره‌برداری قرار گیرند. ضمن آنکه حدود ۲۰۰ پلاک خانه در دست بخش خصوصی است که توسط آن‌ها مرمت و به بهره‌برداری خواهد رسید.»

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-06