روز دوم هر ماه زرتشتی، به خجستگی نام بهمن امشاسپند، نماد خرد اورمزدی و به چَمار (: معنای) اندیشهی نیک، آراسته شده است. بهمن امشاسپند، نخستین آفریدهی اورمزد و نماد خرد و اندیشهی پاک، پشتیبان چهارپایان سودمند در جهان است و با انسان و اندیشهی نیک او پیوند دارد.
ای دانش بیکران (ای مزدا) نیکیافزای مینویی، بشود در پرتو راه راستین از اندیشه نیک و خرد برخوردار گردم تا بدینگونه با کارهایم روان آفرینش را خشنود سازم. (گاتها – هات٢٨بند1)
هر کدام از این جشنها را نیز آیینی و روشی بوده و هست و مناسبتهای چندی را نیز به آنها نسبت دادهاند. جشن بهمنگان برابر با 26 دیماه خورشیدی، گرامیداشت و جشن گرفتن برای خرد و اندیشهی نیک و آگاهی است. اندیشهی نیک و خردورزی که به آدمی شیوهی درست زیستن را مینمایاند. در جهانبینی زرتشتیان، بهمن، نشان و نماد خرد و دانایی و آگاهی است که هم از درون و گوهر هر آدمی میجوشد و هم از دانشهای روز مایه میگیرد و رویهم نیرویی میشود برای راهنمایی آدمی به دریافت آگاهی و شناخت بیشتر از خویشتن، جهان و هستی.
گونه کهن و اوستایی واژه بهمن، وُهومَنَ Vohu Mana است وُهو به چَم (:معنی) نیک یا خوب همسان با واژهی «بَه» در پارسی امروز است. مَنَ به چم اندیشه است. پس وهومن رویهم میشود اندیشهی نیک و منش پاک و خرد.
آدمی با وهومن، به خودشناسی راه مییابد. وهومن است که آنچه را که در جهانبینی اشوزرتشت اَشاAshâ یا آرتاÂrtâ قانومندی آفرینش و هستی، پاکی و راه راستین شناخته میشود، به آدمی میشناساند. یکی از ویژگیهای بهمنگان، گرامیداشت و جشن گرفتن برای خرد و اندیشه نیک و آگاهی است که به آدمی شیوهی درست زیستن را مینمایاند.
امشاسپند وهمن نماد و نگاهبان جانوران است. از اینروست که در روز وهمن و سه روز دیگر در هر ماه زرتشتیان از گوشت خوردن پرهیز میکنند. به این روزها نَبُر میگویند که به چم نبریدن جانوران و یا نکشتن آنها برای خوراکشان است.
هر انسان خردمند و آگاهی که به کمترین شناخت راستینی از خود و جهان دست یافته باشد، میداند که او و همهی دیگر نمودهای هستی از یک گوهر و بن و ریشه بوده و درهم تنیدهاند و سرنوشتشان از هم جدایی ندارد.
هر آسیبی که به زیستبوم، زمین، هوا و گیاه و یا جانوری برسد زیانش را جهانیان دیر یا زود نیز خواهند دید و از آن گریزی نیست. پس جشن بهمنگان برای یادآوری و ارج نهادن به این دو بنمایه برای بهتر زیستن آدمی است، خرد را در زندگی پیشه کند و به جهان پیرامون نیز آسیب نرساند.
همه ما میتوانیم هفت پایهی عرفان زرتشتی را که امشاسپندان نامیده میشود فراگیریم. نیکاندیشی (وهومن)، بهترین راستی (اردیبهشت)، شهریاری بر نفس (شهریور)، مهر و فروتنی (سپندارمزد)، دانشاندوزی و رسایی (خورداد) را به دقت بیاموزیم تا به مقام (سپنتهمَتی) رسیده، با اهورامزدا (هستیبخش) یکی شده به جاودانگی (امرداد) برسیم.
«جشن بهمنگان»، به روز 26 دیماه خورشیدی، نماد خرد و اندیشهی پاک نخستین آفریدهی اورمزد، بر همهی مردمان پاک نهاد، نیکاندیش، نیکگفتار، نیککردار و فرهنگدوست و راستیگستر ایران و جهان خجسته باد. سالنمای راستی با شادباش فرخنده جشن بهمنگان نماهنگ شادی را پیشکش ایرانیان و جهانیان میکند. با ستایش به درگاه اهورامزدا، بشود تندرستی و شادمانی به جهان وجهانیان بازگردد.
سالنمای راستی با بیش از ۷۰ سال پیشینه
بهمن از واژه اوستایی وهومن به چم اندیشه نیک است. وهمن یکی از امشاسپندان نزدیک به درگاه اهورامزدا است و نماد آن شیر یا تخم مرغ است که در بیشتر سفرههای آیینی زرتشتیان گذاشته میشود. اشوزرتشت برای دریافت پیامهای اهورایی از وهومن ( اندیشه و خرد نیک) یاری میگیرد. پاسبانی چهارپایان سودمند در عالم جسمانی به این امشاسپند واگذار میشود از این رو زرتشتیان در جشن بهمنگان یا بهمنجه که در روز بهمن از ماه بهمن در گاهشمار زرتشتی قرار دارد از کشتار حیوانات سودمند و خوردن گوشت آنها خودداری میکنند و برخی از زرتشتیان از خوردن گوشت و کشتار در تمام ماه بهمن خودداری میکنند. اکنون نیز زرتشتیان همانند جشن های ماهیانه دیگر با نیایش و شادی این جشن را برگزار میکنند و آرزوی پدیدار شدن اندیشه نیک (وهومن) را دارند.
سالنمای راستی: تهران، خیابان حافظ، پایینتر از کریمخان زند، ابتدای پل حافظ، نبش خیابان ولدی، پلاک 420
دورواج 88938812-021 پیامگیر 88731949-021
3 پاسخ
خجسته باد
من شیفته نماهنگ های جشن های ماهانه شما هستم ????
شاد باش… ???☘️???