قلا نصیر یا « قلعه نصیر» در روستایی به همین نام پیرامون شهر پلدختر استان لرستان جای گرفته است. دژی که ساخت آن به دوران صفوی بازمیگردد. قلعه نصیر را دولت صفوی بهعنوان استراحتگاه مسافران برپا ساخت. اما در دوران خوانین محلی در جنوب لرستان این کاروانسرا کاربرد نظامی پیدا کرد.
قلعه نصیر در سال 1212مهی (:قمری) در منطقهی آبسرد از سوی نصیر خان جودکی ساخته شده است و پس از ساخت این دژ منطقهی آبسرد به قلعه نصیر آوازه یافته است. نیاز به یادآوری است در گوشهی خاوری قلعه نصیرخان بقایای کاروان سرای شاهعباسی وجود دارد که دو بنای جداگانه از دو دورهی تاریخی متفاوت هستند. بعدها خوانین«بیرانوند و باجلوند» که مناطق لرنشین را در برابر قوای دولتی قاجاری متحد کردند این کاروانسرا را به جایی برای آموزش نظامی، نگهداری سلاح و فرماندهی نظامی تبدیل کردند.
قلعه نصیر روی تپهای جای دارد که از باختر به کوه چیل میرسد و ابعاد حصار آن ۳۰ در ۳۰ متر است و چهار برج دارد که هر یک از آنها ۱۵ متر بلندا دارند، بلندی دیوار دژ نیز ۱۰ متر و پهنای آن ۵.۱ متر است.
برجهای قلعه ۲ اشکوبه(:طبقه)اند که در طبقه بالای هر برج، جایی برای دیدهبانی با تیراندازی ساخته شده است این دژ تنها یک در بزرگ دارد و آب آن از چاهی که درون قلعه کندهشده، فراهم میشده است، ساختمان دژ از سنگ و گچ است ولی اکنون در در پیِ بیتوجهی در حال ویرانی است.
قلعه نصیر به مرمت، تبلیغات برای جذب گردشگر و ساخت یک مجموعه بومگردی در آن منطقه نیاز دارد. قلعه نصیر در حال ویرانی است. حفاریهای غیرمجاز در تپه نصیر فرونشست دیوارهای داخلی دژ را در پی داشته است.
فرتورها از مهدی بیرانوند روژمان است .
4090