لوگو امرداد
3 درخت یا 30 درخت؟

قطع درختان سعدآباد؛ یک خبر در چند روایت

derakhtدر سال‌ها و روزهایی که ریه‌های تهران انباشته از آلاینده‌ها و ذرات معلق ریز و درشت است و نفس کشیدن گاه به بهای جان می‌انجامد خبر قطع درختان، این موجودات زنده‌ی جان‌افزا، خبری هولناک است. خبری که گاه و بیگاه از گوشه‌و‌کنار تهران و البته دیگر شهرهای کشور به گوش می‌رسد و لرزه بر جان می‌اندازد.

در روزهای گذشته هم قطع درختان کاخ‌-‌موزه‌ی سعدآباد خبرساز شد. به گفته‌ی تارنمای سلامت‌نیوز، شمار زیادی از درختان سعدآباد قطع شده است (سلامت نیوز، 25 آبان).

در پی انتشار این خبر، شنبه 27 آبان‌ماه تارنمای خبری همشهری آنلاین نوشت: «قطع درختان سعدآباد در چند روز گذشته در فضای مجازی جنجال به پا کرد؛ این درحالی‌ست که مدیران این مجموعه تاریخی-فرهنگی تا عصر دیروز درخصوص این خبر واکنش نشان ندادند. اینکه چه تعداد درخت در سعدآباد تاریخی قطع شده است و دلیل قطع آن‌ها چه بود و چه‌کسی فرمان به قطع درختان داده‌ است؟ سوالاتی است که در چند روز گذشته بی‌پاسخ مانده بود».

3درخت بود، نه 30درخت

همشهری در ادامه افزود: «حالا اما مدیران مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد که زیرمجموعه وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اداره می‌شود به همشهری خبر داده‌اند که تنها 3درخت در این مجموعه تاریخی-فرهنگی قطع شده است. محمد حیدری، مدیر روابط‌عمومی مجموعه تاریخی – فرهنگی سعدآباد به همشهری اطلاع داد که دلیل قطع درختان این مجموعه «خشکیدگی تنه»، «آفت‌زدگی» و حمله «سوسک چوبخوار» بوده است. تصاویر منتشر شده در رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی اما تعداد زیادی از تنه درختان را نشان داده است و در شمارش یکی از عکس‌ها 20تنه بریده شده جلوه کرده است، به‌نظر می‌رسد درختان این مجموعه با اره برقی به چندین قطعه تقسیم و در نهایت بار کامیون‌ها شده‌اند. حیدری، در پاسخ به این سوال که چه دستگاهی قطع درختان سعدآباد را انجام داد؟ به همشهری اعلام کرد: مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد دارای بخش فضای سبز است و نیروهای حاذق و متخصص در آن فعالیت می‌کنند و قطع درختان سعدآباد توسط شهرداری تهران صورت نگرفته است».

شهرداری قطع نکرد خودمان زدیم

محمد حیدری، روابط‌عمومی مجموعه سعدآباد به خبر قطع درختان این مجموعه واکنش نشان داده و به همشهری اعلام کرده که تنها 3درخت، آن هم درختان خشکیده و آفت‌زده و آن درختی که به سوسک چوبخوار آلوده شده بود، آن هم نه توسط شهرداری تهران که با نظر کارشناسان مجموعه فضای سبز سعدآباد و توسط کارکنان فضای سبز این مجموعه قطع شده است.

بیانیه‌ی روابط ‌عمومی کاخ سعدآباد: با پشتیبانی بریتانیا خبر کذب علیه‌مان منتشر می‌کنند

در ادامه‌ی گزارش همشهری آنلاین آمده است که: روابط ‌عمومی کاخ سعدآباد تهران با انتشار بیانیه‌ای رخدادهای چند روز گذشته  در این مجموعه تاریخی-فرهنگی از قطع درختان تا یافتن پایه ستون سنگی که گمان می‌رفت ستون فواره یک حوض باشد، اما حالا ظاهرا پای سرقت و دزدی اموال تاریخی ملت ایران در میان بوده، دولت بریتانیا را مقصر انتشار اخبار کذب از این مجموعه تاریخی-فرهنگی دانست و اعلام کرد: «طی روزهای اخیر کشف یک پایه ستون نفیس قاجاری و انتشار خبر آن نگرانی‌ها و حمایت‌های دلسوزان و میراث‌بانان را برانگیخته بود که به فاصله یک روز از انتشار این خبر، خبری مبنی بر قطع تعداد زیادی از درختان سعدآباد منتشر شد، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سعدآباد در اطلاعیه‌ای ضمن تکذیب تمام ادعاهای منتشره در برخی رسانه‌ها درخصوص قطع تعداد زیادی از درختان سعدآباد اعلام می‌کند: تصویر منتشره از تعدادی درخت در بار یک خودروی باربری، مربوط به جمع‌آوری تنه‌های رها شده ناشی از خشکه‌گیری سال گذشته است. همچنین سقوط یک درخت خشکیده سعدآباد روی یک شهروند و متعاقبا شکایت قضایی وی علیه سعدآباد، شرکت مجری اداره فضای سبز محوطه سعدآباد را مکلف به هرس تنه‌های خشکیده، قارچی و آفت‌زده کرد که به‌دلیل کج شدن روی سر عابران، هر لحظه جان مردم را تهدید می‌کند. کاخ سعدآباد با انتشار تصاویر 3تنه‌ای که 2سال است از ریشه، خشکیده بوده و با انحنا روی مردم، جان عابران را تهدید و مسیرهای عمومی را ناامن می‌کرد، خطاب به تمام کسانی که عکس‌ها و اخبار کذب این روزها را با پشتیبانی رسانه رسمی دولت بریتانیا (BBC فارسی) منتشر کرده‌اند، اعلام می‌کند: باید مستندات ادعاهای کذب منتشرشده را به‌زودی در دادگاه ارائه کنند. کشف پایه ستون قاجاری دفن شده در محدوده کاخ سبز نیز که خبر آن یک روز قبل از انتشار خبر دروغ بریدن تعداد زیادی از درختان سعدآباد، اعلان رسمی شد، درواقع خنثی‌سازی‌ توطئه «سرقت» این ارث ملی بوده! و مدیریت مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد بدون توجه به هرگونه حاشیه‌سازی‌ عالمانه یا جاهلانه به عموم علاقه‌مندان حفاظت از اموال تاریخی ملت ایران متعهد می‌شود که ذره‌ای در مقابل دزدان اموال تاریخی کوتاه نخواهد آمد. کاخ سعدآباد به‌زودی جزئیات عملیات تجسس، کشف و خنثی‌سازی‌ توطئه سرقت اموال تاریخی ملت را به استحضار مردم ایران، خصوصا میراث‌بانان و میراث‌یاران خواهد رساند.»

ارزش ‌زیست‌محیطی سعدآباد

مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد تهران 110هکتار گستردگی دارد و به‌عنوان بزرگ‌ترین باغ تهران از آن یاد می‌شود. این مجموعه دارای جنگل طبیعی، کاریز (:قنات)، باغ، گلخانه، موزه‌ها و کاخ‌موزه‌های بسیاری است. کاخ‌موزه سعدآباد در دوره قاجار و پهلوی ساخته شد و دارای 21 کاخ و موزه است. سعدآباد همچنین 11 کاریز را در دل خود جای داده است.  7 گلخانه بزرگ نیز در این مجموعه‌ی تاریخی جای دارد.

پوشش گیاهی مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد این بخش از شمال تهران را تبدیل به یک باغ و جنگل طبیعی کرده است. سعدآباد همچنین به‌دلیل رویشگاه وسیع گیاهی خود به یکی از قطب‌های پرنده‌نگری در شهر تهران تبدیل شده است.

پوشش گیاهی کاخ سعدآباد البته یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این منطقه است که هربار این مجموعه تاریخی-فرهنگی را در صدر خبرها قرار می‌دهد. خشکیدن کاریز‌های سعدآباد یک‌بار فاجعه‌ی خشکیدگی درختان این بزرگ‌ترین باغ پایتخت را بر سر زبان‌ها انداخت که با لایروبی کاریز‌ها جریان آب در این مجموعه برقرار شد و از مرگ درختان جلوگیری کرد. اکنون قطع درختان سعدآباد بر صدر خبرها نشسته و به آن‌سوی مرزها هم رسیده است.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-16