شناخت شاهنامه و بنیانهای فکری آن، کار پُردامنهای است که بخشی از کوششهای «موسسهی فرهنگی بزرگمهر حکیم» را دربرمیگیرد. این موسسه، با بنیادگذاری محمد رسولی، حقوقدان و شاهنامهشناس، چندین سال است که در عرصهی شناساندن فرهنگ ایران میکوشد و در آیندهی پیش روی در پی برگزاری همایش پُردامنهی «یعقوب لیث صفاری» است.
موسسهی فرهنگی بزرگمهر حکیم با مدیریت دکتر محمد رسولی در سال 1392 خورشیدی آغاز بهکار کرد و از همان ابتدا با برگزاری نشستهای شاهنامهخوانی (توسط محمد رسولی)، روشی علمی را در شناساندن حماسهی ملی ایران، درپیش گرفت. افزون بر آن، برخی دیگر از نشستهای موسسهی بزرگمهر حکیم ویژهی دانشهای حقوقی، تاریخی و دیگر علوم است. کار دیگر موسسهی یادشده انتشار کتابهایی است که شمار آنها نزدیک به 30 جلد است و در هر جلد موضوعی ادبی یا حقوقی را پیش نهاده است. تازهجویی از ویژگیهای نشستها و کتابهای این موسسه و آثار قلمی رسولی است.
محمد رسولی با آنکه درسخواندهی دانش قضایی است و در زمینهی حقوق اقتصادی صاحبنظر است، اما با شاهنامه آشنایی پژوهشگرانهای دارد و میکوشد پیوندی میان آن دانشها و شاهنامه پیدا کند و رشتههای فکری میان آنها را در شاهنامه بیاید. او بر «تاریخیبودن» سراسر شاهنامه پافشاری دارد. از برنامههای شاهنامهپژوهی این موسسه، با همکاری آسیانیوز، سلسله برنامههای تلویزیونیای با عنوان «نگاهی نو به شاهنامه» ساخته شد و پخش این برنامههای تلویزیونی مورد توجه بینندگان در سراسر کشور قرار گرفت.
از دیگر کوششهای موسسهی فرهنگی بزرگمهر حکیم، یافتن راههای نو در تاریخ حقوق در ایران است و نیز ارایه نظریههای تازه و نوجویانه. برای رسیدن به چنین آرمانی، این موسسهی فرهنگی، پژوهش دامنهداری را در تاریخ حقوق ایران، از دوران کهن تا دورههای پس از آن، آغاز کرده است. از شمار دیدگاههای نو و تازهی دکتر رسولی «وجود مفاهیم حقوق عمومی و سیاسی در ایران عهد کهن» (پیش از باستان) است که در نشستهای تخصصی موسسه ارائه شده است و نیز در کتابهای «نگاهی نو به شاهنامه» و «مبانی حقوق عمومی در ایران کهن» که هر دو نوشتهی دکتر محمد رسولی است.
دانشورانی که با موسسهی فرهنگی بزرگمهر حکیم همکاری میکنند، همگی از آگاهان به تاریخ و ادب ایران هستند و با سخنرانیهای خود، بر دامنهی دانش باشندگانِ در نشستها میافزایند.
پیشتر به «همایش یعقوب لیث»، به دستیاری موسسهی بزرگمهر حکیم اشاره کردیم. این موسسه برای بهتر و بهسامانتر برگزار کردن همایش یادشده، در آغاز «پیشهمایش یعقوب لیث» را با همکاری «انجمن روابط عمومی ایران» برگزار کرد و زمینههای برپایی همایش اصلی را فراهم آورد. این همایش، بخشی از کار بزرگ موسسهی بزرگمهر حکیم برای شناساندن افزونتر و علمیتر دانشمندان و بزرگان ایرانزمین است.
موسسهی حقوقی فرهنگی بزرگمهر حکیم برای پیشبرد کارهای پژوهشی خود با انجمنهای فرهنگی و علمی دیگر همکاری دارد و بانیان و همکاران موسسه، در این راه کوشنده و پیگیر هستند.
این موسسه در بزرگداشت دیگر نامداران ایران نیز دست به برگزاری نشستها و سخنرانیهایی زده است، یا در آینده بانی انجام آن خواهد بود. همهی این کوششها برای شناساندن فرهنگ کهن ایران است. موسسهی بزرگمهر حکیم از یادکرد چهرههای فرهنگی اکنون ایران نیز دوری نمیکند. در آذرماه 1402 آیین یادبود علیرضا شجاعپور، چکامهسرای میهنی، را برگزار کرد و برخی از استادان باشنده دربارهی ویژگی چکامههای شجاعپور و جایگاه او در ادبیات کنونی ایران، سخنرانی کردند.
توجه به شعر نو فارسی از دیگر برنامههای موسسهی بزرگمهر حکیم است. در همین راستا نشست ویژهای در بزرگداشت نادر نادرپور- شاعر نامدار معاصر- در این موسسه برگزار شد.
موسسهی بزرگمهر حکیم، همچنان که گفته شد، نگاهی ویژه و کارشناسانه (:تخصصی) به شاهنامه دارد. چندی پیش، در 28 دیماه 1402، نشست شاهنامهپژوهی تخصصی این موسسه با باشندگی و سخنرانی محمد رسولی در خانهی اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد تا رمزگشاییهایی از داستانهای شاهنامه با علاقهمندان درمیان گذاشته شود. در همین نشست بود که رسولی بر این نکته پافشرد که: «باید با نگاه علمی و درست و واقعبینانه و به دور از تاثیرپذیری از مسایل سیاسی و گذرای روز، به شاهنامه پرداخت» (گزارش تارنمای امرداد). این شیوه از نگریستن به شاهنامه از آرمانهای برگزاری نشستهای موسسهی فرهنگی بزرگمهر حکیم است.
این موسسه که در امور حقوقی و فرهنگی کوشاست، برپایهی واپسین تغییرات و مدارک ثبتی، در سال 1392، بهشمارهی 32601، ثبت رسمی شده است. گفتنی است که موسسهی بزرگمهر حکیم در برخی استانها ، مانند البرز، تهران، اصفهان، مازندران و چند استان دیگر دارای شعبه است. موسسهی بزرگمهر حکیم را میتوان یکی از پایگاههای مهم شاهنامهپژوهی و آموزش شاهنامه در کشور دانست.
با دیگر بنیادهای فرهنگی مردمنهاد ایران آشنا شوید:
یک پاسخ
درود بر تارنمای ارزنده و ارزشمند امرداد و دروها بر فرنشینان و کارگزاران امرداد. کار شما در شناساندن بنیادهای شاهنامه پژوهی، خود کاری در راستای نشر شاهنامه پژوهی و گسترش آن است. بنیاد بزرگمهر حکیم که نامش نیز برگرفته از حکیم ایران باستان است ، همیشه همسو و همراستا و هم اندیش امرداد بوده و هست. پاینده ایران و فرهنگ رخشای آن.