لوگو امرداد
روزنگار 17 امردادماه

روز رام از ماه امرداد/ سپهبد سورِنا و پیروزی بر رومیان

امروز روز رام از ماه اَمُرداد 3762 زرتشتی، روز نَبُر پرهیز خوردن گوشت، چهارشنبه هفدهم اَمُردادماه 1403 خورشیدی، هفتم آگوست 2024 میلادی

گات ها1

فرازهایی از پیام اشو زرتشت:

اکنون،
برای خواستاران و دانایان سخن می‌گویم.
تا چگونگی ستایش مزدا آشکار شود.
آنگاه که نیایش‌ها برپایه وهومن، منش نیک
خردمندانه و برای گسترش هنجار راستی باشد.
فروغ اهورایی،
با خرسندی و شادی پدیدار خواهد شد.

یسنا.هات ۳۰ بند۱

برگرفته از نسک: گات ها، نغمه‌های ایران باستان
برگردان: موبد کورش نیکنام

———- ——– ———

رام ایزدرام ایزد:

بیست‌ و یکمین روز هر ماه سی‌روزه در گاه‌شماری زرتشتی، روز «رام» نام دارد.

رام یا ایزد رام، که در اوستا به گونه رامَه یا رامَن آمده، در زبان پهلوی به ریخت رامشن یا همان رام خوانده شده‌ است.

«رام» به چم (:معنی) رامش، دوستی و آشتی، آرام، خوشحال است.

رام، بخشنده چراگاه‌ها و خوراک‌های خوب است. ایزد رام همیشه در فرهنگ‌ آیینی با ایزد وَایو یا ایزد «باد» آمده است.

روز رام در هرماه، یکی از چهار روز و و چهارمین روز پرهیز از خوردن خوراکی‌های گوشت‌دار است.

واژه‌ی رام به معنای آرام، خوشحال، مطیع آمده‌ است و هنوز هم این واژه به همین گونه یا به ریخت رامش در معنی صلح و شادی و سازش به کار می‌رود. در این آیین گل خیری زردرنگ به این ایزد ویژه شده‌ است.

فردوسی می‌سراید:

ترا روز رام از جهان رام باد

همان باد را با تو آرام باد

——— ———- ——–

امرداد واژه شناسی

«اَمُرداد» یا «اَمِرَتات»؛ بی‌مرگی و جاودانگی است.

———- ——— ——– ———-

تندیس یک سرباز اشکانی
تندیس یک سوار نظام سبک اشکانی

سپهبد سورِنا و پیروزی بر رومیان؛ نقش او در تاریخ ایران

هشتم آگوست سال 40 پیش از میلاد، در زمانی که ارتش ایران با شکست دادن ارتش روم، سوریه را بازپس گرفت، این پیروزی به عنوان یک دوران مهم در تاریخ ایران شناخته می‌شود. واحدهای نظامی ایران پس از این پیروزی به پیشروی خود ادامه دادند و فلسطین را نیز تصرف کردند. سنای روم كه چنين ديد، به ايران اعلان جنگ داد و سه سال به درازا كشيد تا تدارک اين جنگ كه برای آن، لژيونرهای رومی از سراسر متصرفات اين امپراتوری ـ از انگلستان و فرانسه و اسپانيا و آلمان گرفته تا شمال آفريقا، ايلريا (يوگسلاوی) و يونان احضار شده بودند فراهم شود. این حمله نظامی به ایران در سال ۳۶ پیش از میلاد با فرماندهی “مارکوس آنتونیوس” آغاز شد و با حضور ۱۱۳ هزار سرباز زبده رومی انجام گرفت. این جنگ به عنوان بزرگترین لشکرکشی غرب به شرق در درازنای تاریخ تا سال ۱۹۹۰ میلادی شناخته می‌شود.

پیش از آغاز جنگ، آخرین درخواست امپراتور روم، اوکتاویوس، که خواستار بازگرداندن پرچم‌های سربازان شکست خورده رومی در جنگ حران (کارهه) در سال ۵۳ پیش از میلاد بود، از سوی مجلس عالی ایران (مهستان) رد شد. در جنگ حران، هفت لژیون (لشکر) رومی و فرمانده آن‌ها، کراسوس، نابود شدند. سپهبد سورِنا، فرمانده نیروهای ایران در آن جنگ، تاکتیک‌های نوآورانه‌ای را به کار برد و جنگ‌افزارهای تازه‌ای را به میدان آورد و به پیروزی ایران در این جنگ کمک کند. سپهبد سورِنا به عنوان یک قهرمان ملی در تاریخ ایران شناخته می‌شود. سپهبد سورنا یا سورن (رستم سورن پَهلَو) در دوره‌ی اشکانی، سردار و جنگجوی بزرگ ایرانی بود. او با استفاده از شیوه جنگ پارتیزانی، ارتش رومی را در نبرد حران شکست داد. سورنا در دوره پادشاهی ارد دوم اشکانی مسوول فرماندهی سپاه ایران در این نبرد بود و رومیان را که در بیشتر جنگ‌های خود پیروز می‌شدند، شکست داد. او با زندگانی کوتاه، در میان مردم پرآوازه بود و نقش مهمی در تحولات سیاسی روزگار خود داشت. این دوره تاریخی نشان‌دهنده قدرت و استقلال ایران در برابر امپراتوری روم بود و از اهمیت بسیاری برخوردار است. (روزنامک/کیهانی‌زاده)

———- ——— ———– ——–

یادروز 17 امردادماه:

روز “خبرنگار”.

شجاعت و ایثارگری “شهید محمود صارمی” خبرنگار ایرنا، درحمله گروه تروریستی طالبان به  کنسولگری ایران در مزار شریف موجب شد که روز شهادت او “روز خبرنگار” نام گیرد.

 

جشن “نوروز ما”.

“نوروز ما” نخستین ماه سال دیلمی است که ۳۰ روز دارد و از جشن نوروز دیلمی و ۱۷ امرداد هرسال آغاز می‌شود.

 

گروه پرشماری از مشروطه‌خواهان که در باغ سفارت انگلیس متحصن شده بودند، پس از صدور فرمان مشروطیت، سفارت را ترک کردند. (۱۲۸۵ خورشیدی)

 

اشغال بوشهر از سوی نیروهای انگلیسی و آغازی برای بروز جنگ “دلوار”. (۱۲۹۴ خورشیدی)

 

“وثوق الدوله” رییس الوزرا، قرارداد ۱۹۱۹ بین دو دولت ایران و انگلستان را امضا کرد. (۱۲۹۸ خورشیدی)

اين قرارداد شامل شش ماده و يک مقدمه و خلاصه آن عبارت بود از تعهدات انگلستان درباره احترام بی‌چون‌وچرا به استقلال و تماميت ايران، تامين مستشاران انگليسی برای ادارات ايران و همکاری با ايران در زمينه احداث خطوط آهن و شبکه ارتباطی به‌همراه اعطای وام از طرف انگلستان. همچنين به موجب اين قرارداد، انگليس، زمام امور مالی، اقتصادی و ارتش ايران را در دست می‌گرفت و ارتش متحدالشکل زير نظر فرماندهان انگليسی تشکيل می‌شد. تعرفه گمرکی نيز در ظاهر برای حفظ منافع ايران و درحقيقت به سود بريتانيا تغيير می‌يافت. سرانجام اين معاهده، به‌علت فشار شديد افکار عمومی، عملی نشد و پس از برکناری “وثوق الدوله”، لغو گرديد.

 

“رضا خان” سردار سپه، از مجلس تقاضای رای اعتماد كرد و به اتفاق آرا به او رای اعتماد داده شد. (۱۳۰۳ خورشیدی)

 

درگذشت “فریدون رهنما”، شاعر معاصر ایرانی، روزنامه‌نگار و فیلمساز. (۱۳۵۴ خورشیدی)

 

گروگان‏گيری و شهادت ديپلمات‏‌های كشورمان در افغانستان به دست گروهک طالبان. (۱۳۷۷ خورشیدی)

 

آغاز بنای شهر “اسكندريه” توسط اسكندر مقدونی در مصر. (333 پ.م)

 

خودكشی “نِرون” امپراتور سفاک و خون‏ ريز روم. (68 م)

 

مرگ “پيتر پُل روبنس” نقاش برجسته اروپايی. (1639 م)

 

دولت‌های اروپايی متحد، “ناپلئون” را که چندی پيش و پس از شکست در “واترلو” تسليم آنها شده بود بر کشتی نشاندند و به جزيره “سنت هلن” تبعید کردند. (1815 م)

 

لغو قرارداد استعماری انگليس با افغانستان و اعلام استقلال “افغانستان”. (1919م)

 

اعلان جنگ شوروی به ژاپن در آخرين روزهای جنگ جهانی دوم. (1945 م)

 

كناره‏‌گيری “ريچارد نيكسون” ریيس‌جمهور آمريكا در پی رسوايی “واتِرْگيْت”. (1974 م)

با توجه به نتایج بررسی‌ها، در آگوست سال ۱۹۶۵، ایران از لحاظ کوچ به کشورهای دیگر در ردیف پنج کشور آخر جدول قرار داشت.

برپایه‌ی دو بررسی جهانی؛ کوچ ایرانیان به کشورهای دیگر تا سال 1978 بسیار کم و نزدیک به صفر بود اما در دهه‌های پس از انقلاب (از سال ۱۹۷۸ میلادی به بعد)، کوچ ایرانیان به کشورهای دیگر شتاب گرفته است. برخی گزارش‌ها از کوچ پنج تا هفت میلیون ایرانی در این دوره گواهی می‌دهد. همچنین، در درازنای تاریخ، ایرانیان دو بار قصد کوچ از میهن خود را داشتند. یک بار در سده‌ی هفتم میلادی به دلیل افتادن کشورشان به دست تازیان و بیشتر به هندوستان کوچ کردند و بار دوم در دهه‌های اخیر. ایرانیانی که در این دوره به هندوستان رفتند، همچنان به عنوان «پارسی‌ها» شناخته می‌شوند و میهن تازه را صنعتی و اتمی کرده‌اند. (روزنامک/کیهانی‌زاده)

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

2 پاسخ

  1. ای کاش نامگزاری روز خبرنگار روز شهادت نبود به هرجهت امرکز رور خبرهای خوش برای مردم سراسر کشورم‌ باشد. اما متاسفانه این روزها اکثر خبرها نشان از بی مهری انسانها نسبت به یکدیگر میباشد. ای کاش روزهای خوش با خبرهای خوش همراه باشد و ما هم با دلی آکنده از مهر و امید و خوشحالی روزگارمان را سپری کنیم. چون زیبایی ها زندگی مان را میسازد. روز خبرنگار را به گروه امرداد و دیگر همکیشان تبریک گفته. گهنبار پشت و پناه همه باشد. شاد باشید.

  2. درود. فریدون رهنما فقط ی شاعر نبود. شاعر و فیلمساز و نظریه پرداز نیز بود . ایران دوستی که سه فیلم کمتر دیده شده‌‌ی ” مستند تخت جمشید ” ، و دو فیلم داستانیِ ” پسر ایران از مادرش بی اطلاع است ” و ” سیاوش در تخت جمشید ” را ساخت. فریدون رهنمایی که در تلویزیون ملی ایران، گروه ایران زمین را متشکل از چند فیلمساز پایه نهاد و به آنها گفت ایران داره نابود میشه. با دوربین‌هاتون برای ثبت وقایع به سفر برید. فیلمسازی که رساله سینمایی‌اش ” واقعیت گرایی فیلم ” کتابی مفید برای سینمادوستان و شاعران است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-06-18