امروز روز اَنارام از ماه اَمُرداد 3762 زرتشتی، آدینه 26 اَمُردادماه 1403 خورشیدی، شانزدهم آگوست 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
ای مزدا، دانایی و آگاهی شکوهمند،
هرچه خواهم کرد به درستی پرتوان وفراگیر است.
زیرا به یاری خشترا و شهریاری مینوی،
در پرتو وهومن، منش نیک
وهنجار راستی خواهد بود.
آشکار است که با این شیوه دریگوها و راستکاران کم نیرو پشتیبانی میشوند.
بدینسان شما دانش و دانایی برتری دارید
از همه دیوها، خدایان پنداری و کسانی که
راه پلید آنان را دنبال می کنند.
یسنا؛ هات ۳۴ بند ۵
در گاهشمار زرتشتی سال به ١٢ ماه ٣٠ روز بخش میشود كه هر روز به نامی آراسته است. امروز سیاُمین روز از ماه تیر در گاهشمار زرتشتی است و «انارام» نام دارد.
انارام به چَمار(:معنی) «روشنایی بی پایان» است که در اوستا به ریخت «اَنَغرَه رَاُوچَه» آمده است.
کسانی که با اندیشه، گفتار و کردار نیک زندگی کرده، با دروغ و ناپاکی مبارزه میکنند. در باور ترادادی نیاکانی، سرانجام روان آنان به سرای نور و سُرود رهسپار می شوند که سرشار از خرسندی و شادمانی است. این سرا، همان خانهی واپسین بوده که جایگاه روشنایی و فروغ بیپایان است.
گل «مرداردشیران» گونهای بومادران نماد انارام در دین زرتشتی است.
سرودهی مسعود سعد سلمان، بر پایهی کتاب بندهش
انارام ز پیران شنیدم چنان / كه می خورد باید به رطلِ گران
بیار ای نگار آن می مشکبوی / كزو نافه مشك یابی دهان
دل اندر كم و بیش گیتی مبند / همی دار جان را همی شادمان
اندرزنامه آذرباد مهراسپندان (موبد موبدان در روزگار شاپور دوم)
موی و ناخن پیرای و زن به زنی کن که فرزند نامور زاید.
اندرزنامه آذرباد مهر اسپندان در سرودهی استاد ملکالشعرای بهار:
در این روز جامه بیفزای بر / بدوز و بپوش و بیارای بر
(اَنیران) بود نیک، زن خواستن / همان ناخن و موی پیراستن
—————————-
مستوفیالممالک و اصلاحات جوانگرایانه؛ تغییرات در ساختار دولت ایران
نیمه دوم اَمُردادماه 1292 (آگوست 1913) در نیمه دوم اَمُردادماه 1292، تهران شاهد درگیریهای شدیدی بین نیروهای انتظامی (پلیس و ژاندارم) و بختیاریهای مسلح بود. این بختیاریها پیشتر به همراه مشروطهخواهان مسلح شمال (گیلان و مازندران) تهران را تصرف کرده بودند. با وجود پناهنده شدن محمدعلی شاه قاجار به سفارت روسیه و به سلطنت رسیدن پسر خردسالش احمدمیرزا و بازگشت نظام پارلمانی به کشور، بختیاریها حاضر به ترک تهران نبودند و به اخطار دولت برای ترک تهران یا تحویل اسلحه بیاعتنایی کردند.19 اَمُرداد 1292، درگیریها در 19 اَمُرداد آغاز شد، زمانی که نیروی ژاندارم به دستور دولت برای خلع سلاح بختیاریها وارد عمل شد. این درگیری خیابانی که نسبتا طولانی بود، منجر به کشته شدن دهها نفر از جمله تعدادی غیرنظامی و مجروح شدن صدها نفر دیگر شد. در نهایت، با مداخله سیاسیون، بختیاریها از صحنه کنار رفتند.
24 اَمُرداد 1292، با وجود پایان درگیریها، عینالدوله، وزیر داخله (وزیر کشور)، که به دلیل این وقایع مورد انتقاد قرار گرفته بود، در 24 اَمُرداد استعفا داد. چند ساعت بعد، علاالسلطنه (محمدعلی خان) نیز از نخستوزیری کنارهگیری کرد. ناصرالملک، نایبالسلطنه، مستوفیالممالک (میرزا حسن خان) را مأمور تشکیل کابینه کرد. دو روز بعد، کابینه جدید در میان گزارشهایی از ناامنی راهها و راهزنی مسلحانه، به ویژه در فارس و مسیر بنادر جنوب و غارت کالاهای وارده از هندوستان، آغاز به کار کرد.
مستوفیالممالک با اجرای اصول 22 گانه خود، تلاش کرد تا ساختار دولت را بهبود بخشد و کارآمدی آن را افزایش دهد. یکی از مهمترین اصول او، سپردن مقامات دولتی به جوانترها و تحصیلکردگان بود. این اقدام باعث شد تا بسیاری از مقامات تهران و شهرستانها به افراد زیر 45 سال و بدون وابستگی سپرده شوند. مستوفیالممالک بر این باور بود که سپردن امور به مقامات پیشین تحولی ایجاد نخواهد کرد و آنان راه و روش خود را که به آن عادت کردهاند تغییر نخواهند داد و کاغذبازی از میان نخواهد رفت.
در این دوره، ایران با چالشهای امنیتی و اقتصادی متعددی مواجه بود. گزارشهایی از ناامنی راهها و راهزنی مسلحانه، به ویژه در فارس و مسیر بنادر جنوب، منتشر میشد. این ناامنیها باعث غارت کالاهای وارده از هندوستان و دیگر مناطق شد و تجارت و اقتصاد کشور را تحتتاثیر قرار داد.
دولت مستوفیالممالک تلاش کرد تا با اجرای اصلاحات و بهبود ساختار دولت، وضعیت امنیتی و اقتصادی کشور را بهبود بخشد. این اصلاحات شامل تقویت نیروهای انتظامی، بهبود زیرساختهای حمل و نقل و تجارت، و تلاش برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی بود. همچنین، دولت تلاش کرد تا با کاهش کاغذبازی و افزایش شفافیت در امور دولتی، اعتماد عمومی را جلب کند.
اصلاحات مستوفیالممالک تاثیرات مثبتی بر ساختار دولت و جامعه داشت. جوانترها و تحصیلکردگان با ورود به مقامات دولتی، ایدهها و روشهای جدیدی را به ارمغان آوردند که باعث بهبود کارآمدی دولت شد. همچنین، تلاشهای دولت برای بهبود امنیت و اقتصاد کشور، به تدریج نتایج مثبتی به همراه داشت و باعث افزایش اعتماد عمومی به دولت شد. (روزنامک/کیهانیزاده)
—————————-
یادروز 26 امردادماه:
“عینالدوله” والی آذربایجان و “سپهدار تنکابنی” به سعدآباد تبریز رسیدند و از قوای دولت بازدید کردند. (۱۲۸۷ خورشیدی)
“مستوفی الممالک” وزیران خود را معرفی کرد. (۱۲۹۳ خورشیدی)
روابط عمومی ستاد ارتش اعلام کرد که به علت وجود سوء جریانات مالی سپهبد کیومرث صالح و دو سرتیپ و دو سرهنگ از ارتش اخراج شدند. (۱۳۵۳ خورشیدی)
“محمد وهاب زاده”، مدیرعامل ب.ام.و ایران به اتهام تهیه فاکتورها و اسناد جعلی برای فروش اتومبیل به قیمت گزاف بازداشت شد. (۱۳۵۴ خورشیدی)
آغاز بازگشت دلیرمردان ایران زمین، آزادگان سلحشور، از بند رژيم بعثی عراق پس از سالها اسارت. (۱۳۶۹ خورشیدی)
درگذشت “عزتالله انتظامی” بازیگر و کارگردان تیاتر، سینما و تلویزیون، مشهور به “آقای بازیگر” سینمای ایران، او نخستین بازیگر ایرانی بود که از یک جشنوارهی بینالمللی جایزه گرفت. انتظامی در سال ۱۳۸۲ به عنوان یکی از چهرههای ماندگار ایران انتخاب شد. (۱۳۹۷ خورشیدی)
قانون اجباری شدن ثبت تولد، مرگ و ازدواج در انگلستان به اجرا درآمد و كشورهای ديگر به تدريج دارای چنین ضوابطی شدند. (1836 م)
شهر “لس آنجلس” كه توسط مهاجران اسپانيايی ساخته شده است و متعلق به كشور مكزيک بود به تصرف ايالات متحده آمريكا درآمد. (1846 م)
مرگ “اونوره دو بالزاک” نويسنده و داستان سرای بزرگ فرانسوی. (1850 م)
زادروز دكتر “فردريک راسل” آمریکایی ، كاشف واكسن “تيفوئيد” (حصبه). (1870 م)
درگذشت “ژول ميشلِه” نويسنده معروف فرانسوی. (1874 م)
كشف دومين قمر مريخ با نام “ديموس” توسط “آزاف هال” آمريكايی. (1877 م)
زادروز “وی. اس. نيپال” نويسنده هندی تبار، برنده جايزه ادبی نوبل سال ۲۰۰۲ میلادی. (1932 م)
کتاب “قلعه حیوانات” نوشتهی “جورج اورول”، نویسنده انگلیسی برای اولین بار منتشر شد. (1945 م)
روز ملی و استقلال “اندونزی” از سلطه هلند. (1945 م)
“اندونزی” به عنوان بزرگترين كشور مجمع الجزايری جهان از ۱۳/۶۰۰ جزيره تشكيل شده است. وسعت اين كشور ۱/۹۰۴/۴۳۳ كيلومتر مربع و جمعيت آن بيش از ۲۱۲ ميليون نفر است. سكنه اندونزی مليت آسيايى داشته و به زبان رسمی “باهاسا اندونزيايى” صحبت میكنند. پايتخت اندونزی “جاكارتا” است. واحد پول اين كشور “روپيه اندونزی” میباشد. نظام اين كشور، جمهوری چند حزبی با دو مجلس قانونگذاری است.
روز ملی و استقلال كشور آفريقايی “گابن” از استعمار فرانسه. (1960 م)
“گابن” با ۲۶۷/۶۶۷ كيلومتر مربع مساحت در غرب قاره آفريقا و در همسايگی كشورهای كامرون، گينه استوايى و كنگو جای دارد. جمعيت گابن بيش از يک ميليون نفر است كه بیشتر مسيحی هستند. زبان رسمی آن “فرانسوی” و واحد پولش “فرانک سی .اف .آ” است. پايتخت گابن “ليبرويل” نام دارد.
“ونرا -۷”، سفينه شوروی كه به سوی زهره فرستاده شده بود بر سطح اين ستاره زيبا فرود آمد. (1970 م)
كشته شدن ژنرال “محمد ضياء الحق” رئيس جمهور پيشين پاكستان. (1988م) تولد25 سالگی؛ روزهایی که گذشت؛ آینده پیشرو