لوگو امرداد
روزنگار 16 شهریورماه

روز رام از ماه شهریور/ ایستادگی مردم تبریز در برابر عثمانیان

امروز روز رام از ماه شهریور 3762 زرتشتی، روز نَبُر پرهیز از خوردن گوشت، آدینه 16 شهریورماه 1403 خورشیدی، ششم سپتامبر 2024 میلادیگات ها1

فرازهایی از پیام اشو زرتشت:

ای راستی و ای اندیشه ی نیک، به سوی من آیید و بخشش دیرزیوی را به من ارزانی دارید.
و تو ای مزدا اهورا، با سخنان راستین خود، به زرتشت نیروی مینویی و شادمانی و به همه‌ی ما توانایی ده، تا بر آزار و ستیز دشمنان خود چیره گردیم. یسنا هات 24 بند 6

————- ————- ———–

رام ایزدرام:

– بیست‌ و یکمین روز هر ماه سی‌روزه در گاه‌شماری زرتشتیان روز «رام» نام دارد. در آیین زرتشتی، روز با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) آغاز می‌شود.

– رام یا ایزد رام، که در اوستا به گونه رامَه یا رامَن آمده، در زبان پهلوی به صورت رامشن یا همان رام خوانده شده‌ است.

– «رام» به چمار(:معنی) رامش، دوستی و آشتی، آرام، خوشحال است.

– رام، بخشنده چراگاه‌ها و خوراک‌های خوب است. ایزد رام همیشه در فرهنگ‌ آیینی با ایزد وَایو یا ایزد «باد» آمده است.

–  روز رام در هرماه، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکی های گوشت دار است.

—————– ——————– ————

MzdhMDINZ0Yjورود نظامیان عثمانی به تبریز پس از پیروزی در جنگ چالدران
در هفتم سپتامبر سال 1514 (16 شهریور 893 خورشیدی)، نظامیان عثمانی به فرماندهی مستقیم سلطان سلیم اول وارد تبریز شدند. این یگان‌ها 15 روز پیش از آن، در 23 آگوست، در دشت چالدران نیروهای شاه اسماعیل صفوی را شکست داده بودند. با این حال، به دلیل یورش غیرمنظم (چریکی) نیروهای شاه اسماعیل و ایستادگی مردم تبریز، سلطان سلیم و نظامیانش نتوانستند مدت درازی در این شهر بمانند و ناچار به خروج شدند.
جنگ چالدران بزرگترین و آخرین جنگ بزرگ توپ و تفنگ در برابر شمشیر و کمان بود. مورخان معاصر این جنگ را با بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی در نیمه اول آگوست 1945 مقایسه می‌کنند، چرا که هر دو جنگ در ماه آگوست رخ داده و نشان‌دهنده تقابل دو نوع سلاح متفاوت بودند.
هدف عمده سلطان سلیم از یورش به ایران، جلوگیری از گسترش شیعه اثنی عشری که مذهب رسمی ایرانیان اعلام شده بود به متصرفات عثمانی و پیوستن شیعیان قلمرو عثمانی به دولت تازه بنیاد صفوی ایران بود. هدف دیگر سلطان سلیم، ضمیمه کردن سرزمین‌های کردنشین شمال‌غربی ایران و محل سکونت ترکمانان به قلمرو خود و نیز جلوگیری از گسترش و رشد «ایرانیسم» بود که با روی کار آمدن شاه اسماعیل صفوی دوباره سربلند کرده بود.
سلطان سلیم به دو هدف اول خود از این عملیات نظامی رسید، ولی مسئله‌ای به نام کردستان ترکیه به وجود آورد که دولت ترکیه اکنون (سده 21) دچار آن است. صفویان که تا زمان جنگ چالدران به کار بردن اسلحه آتشین را خلاف آیین جوانمردی می‌پنداشتند، از آن پس به فکر مسلح کردن خود به توپ و تفنگ افتادند که شاه عباس یکم به آن تحقق بخشید.

————- —————- ————–

یادروز 16 شهریورماه:

درخواست وثوق الدوله از انگلستان و روسيه برای به تعويق انداختن اجرای قرارداد “سن پترز بورگ”. (۱۲۹۴ خورشیدی)

“وثوق الدوله”، ریيس الوزرای وقت كه شهرت به انگلوفيل‌بودن داشت (در دوره قاجار به هواداران انگلیس آنگوفیل و به هواداران روسیه روسوفیل می‌گفتند)، از دو دولت انگلستان و روسيه كه سرگرم تكميل اجرای قرارداد سن پترز بورگ (تقسيم ايران به دو منطقه نفوذ) بودند و خواسته بودند كه ماليه و ارتش ايران را زير كنترل بگيرند خواست كه اکنون اين كار را به تعويق اندازند. گفته شده است که وثوق‌الدوله به اشاره لندن درخواست تعويق آن تصميم را کرده بود زيرا بر لندن يقين حاصل شده بود که روسيه در جنگ جهانی اول که از سال پيش از آن آغاز شده بود پيشرفتی نخواهد داشت و قدرت سابق را از دست خواهد داد و درنتيجه، انگلستان ديکته‌گر اصلی در ايران خواهد بود.

 

تصویب قانون تابعیت مضاعف در مجلس ايران. (۱۳۰۸ خورشیدی)

 

“محمد علی فروغی” وزير امور خارجه برای حضور در جلسات سيزدهمين مجمع عمومی جامعه ملل از تهران حركت كردند. (۱۳۱۱ خورشیدی)

 

زادروز “هوشنگ مرادی کرمانی”، داستان نویس، نویسنده ی کتاب‌های کودکان و نوجوانان. (۱۳۲۳ خورشیدی)

زادروز هوشنگ مرادی‌کرمانی

(زاده ۱۶ شهریور ۱۳۲۳ کرمان) نویسنده

او در روستای سیوچ کرمان زاده شد و تا کلاس پنجم ابتدایی در آنجا درس خواند  و دوره دبیرستان را در کرمان گذراند. سپس در  دانشکده هنرهای دراماتیک تهران نحصیل کرد و در همین مدت در رشته ترجمه زبان انگلیسی نیز لیسانس گرفت.
وی فعالیتهای هنری‌اش را از سال ۱٣٤٠ با رادیو کرمان آغاز کرد و پس از آن در تهران ادامه داد و نویسندگی را از سال ۱۳۴۷ با مجله خوشه آغاز کرد. سپس قصه‌های مجید را برای برنامه «خانواده» رادیو ایران نوشت که همین قصه‌ها، جایزه مخصوص «کتاب برگزیده سال۱۳۶۴» را نصیب وی ساخت.
از وی تاکنون کتاب‌های داستانی زیادی انتشار یافته است که برخی از آنها به زبان‌های آلمانی، انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، هلندی، عربی و ارمنی ترجمه شده و همچنین هجده فیلم تلویزیونی و سینمایی بر اساس داستانهای او به تصویر درآمده است که شاخص‌تربن آنها سریال قصه‌های مجید به کارگردانی کیومرث پوراحمد است.
آثار ترجمه شده وی جوایزی را نیز از موسسات فرهنگی و هنری خارج از کشور به‌دست آورده است که از جمله: جایزه دفتر بین‌المللی کتابهای نسل جوان (۱٩٩٢ ) (IBBY) و جایزه جهانی هانس کریستین‌آندرسن است.

برخی کتاب‌ها:
خمره، آب‌انبار، معصومه، من غزال ترسیده‌ای هستم، قصه‌های مجید، بچه‌های قالیباف‌خانه، نخل، چکمه، داستان آن خمره، مشت بر پوست، تنور، پلوخورش، مهمان مامان، مربای شیرین، لبخند انار، مثل ماه شب چهارده، نه تر و نه خشک، شما که غریبه نیستید، ناز بالش، کبوتر توی کوزه، هوشنگ دوم، ته خیار

دستور اکید “دکتر مصدق” نخست وزیر وقت، به تدریس تاریخ ایران به سربازان وظیفه در پادگان‌ها. (۱۳۳۱ خورشیدی)

 

آغاز به كار كارخانه برق تهران با نيروی توربين‏‌های گازی. (۱۳۴۴ خورشیدی)

 

احداث خطوط سریع السیر اتوبوسرانی تهران در انجمن شهر تصویب شد. (۱۳۴۹ خورشیدی)

 

پیروزی ۶–۰ تیم فوتبال پرسپولیس بر استقلال تهران در شهرآورد تهران. (۱۳۵۲ خورشیدی)

 

هواپیماهای عراق نوار مرزی ایران را بمباران کرد. (۱۳۵۳ خورشیدی)

 

تصويب اعلام حكومت نظامی در تهران به درخواست شريف امامی نخست وزير وقت. (۱۳۵۷ خورشیدی)

 

درگذشت محسن وزیری مقدم، طراح، نقاش و مجسمه‌ساز، (زاده ۵ امرداد ۱۳۰۳ تهران – درگذشته ۱۶ شهریور ۱۳۹۷ ایتالیا)

او از نخستین دانش‌آموختگان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود و از شاخص‌ترین نقاشان نوگرای ایران است که با رویکردی مدرنیستی و سبکی شخصی، آثاری بدیع و منحصر به فرد خلق کرده‌ است.

 

درگذشت اسماعیل دمیرچی، نویسنده و پیش‌کسوت صنعت چاپ‌ و نشر، (زاده ۱ اسفند ۱۳۱۶ تهران – درگذشته ۱۶ شهریور ۱۳۹۷ تهران)

او از سال ۱۳۳۱ در چاپخانه‌های علمی، تابان، بانک‌ملی، ارتش، نوریانی و روزنامه اطلاعات به‌کار پرداخت و نیز به حوزه آموزش صنعت چاپ توجه داشت و کارهایی را برای آموزش هنرجویان این صنعت، انجام داد.
کتاب «آشنایی با صنعت چاپ» نوشته او، در دوره بیست و یکم جایزه کتاب سال ایران، به‌عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.

 

درگذشت غلامعباس جعفری، نویسنده، عکاس و کوهنورد، (زاده سال ۱۳۴۱ مشهد – درگذشته ۱۶ شهریور ۱۳۸۸ نپال)

او در سال ۱۳۵۶ گروهی را با نام کلوپ کوهنوردان آزاد مشهد تشکیل داد و پس از انقلاب با گروهی از دوستان، «گروه کوهنوردی آزاد مشهد» را بنیاد کرد. سپس در تهران با فدراسیون کوهنوردی ایران به همکاری پرداخت و تا ۱۳۷۴ در فدراسیون فعالیت داشت. وی در روز ۱۶ شهریور ۱۳۸۸ به‌ دلیل واژگون شدن قایقش در رودخانه تریشولی در نپال، ناپدید شد و هیچگاه نشانی از او نیافتند. همسرش فرخنده صادق همراه او بود.
صد و شصت و هفتمین شب از شبهای مجله بخارا به عباس جعفری اختصاص یافته بود که عصر یکشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ با همکاری بنیاد ملت، انجمن کوهنوردان ایران، انجمن غار و غارشناسی ایرانیان و گروه‌های تور نوبل و پاسارگاد در بنیاد موقوفات محمود افشار، ساختمان کانون زبان فارسی برگزار شد.

 

روز پرهیز خوردن گوشت در نزد زرتشتیان. (نبر)

 

روز جهانی “هوای پاک برای آسمان‌های آبی”.

 

زادروز “اليزابت اول”، ملكه مقتدر انگلستان که در ۲۵ سالگی بر تخت نشست و ۴۴ سال حکومت کرد. (1533 م)

 

زادروز “ژرژ بوفون” محقق، ریاضی‌دان،  ستاره‌شناس وطبيعی‌دان معروف فرانسوی. (1709 م)

 

پیروزی “سیمون بولیوار” بر سپاه استعمارگر اسپانیا در نبرد “بویاکا”. (1819 م)

 

روز ملی و استقلال كشور “برزيل” از استعمار پرتغال. (1822 م)

كشور جمهوری فدراتيو “برزيل” با ۸/۵۴۷/۴۰۴ كيلومتر مربع مساحت در قاره آمريكای جنوبی واقع شده است. جمعيت برزيل بيش از ۱۷۰ ميليون نفر است. پايتخت آن شهر “برازيليا” و واحد پولش “رئال” است. کشور برزيل با بيش از ۱۲۰ ميليارد دلار بدهی خارجی، بدهكارترين كشور دنيا به حساب می‌آيد.

 

ساخت نخستین اتوبوس جهان در انگلستان. (1829 م)

 

بمباران هوايی لندن با ۶۰۰ هواپيمای آلمانی در جريان جنگ جهانی دوم. (1940 م)

 

تسليم ايتاليا به متفقين در جريان جنگ جهانی دوم. (1943 م)

 

انفجار نخستین موشک جنگی ساخت آلمان در جريان جنگ جهانی دوم در لندن. (1944 م)

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-06-29