امروز روز باد از ماه شهریور 3762 زرتشتی، شنبه 17 شهریورماه 1403 خورشیدی، هفتم سپتامبر 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
درآغاز دو گوهر همزاد مینوی،
در سرشت و رویا شکوفا شدند.
که نیک و بد را
در اندیشه، گفتار و کردار پدیدار میکنند.
از این دو شیوه پیش روی،
نیکوکاران،
راه درست را گزینش خواهند کرد،
نه زیانکاران.
یسنا. هات ۳۰ بند ۳
————— ——————– —————–
باد:
– بیست و دومین روز هر ماه در گاهشماری سی روزه زرتشتیان روز باد نام دارد. در آیین زرتشتی، روز با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) آغاز میشود.
– باد در اوستا به ریخت “وایو” آمده که به چم (معنی) وزيدن است.
در یشت پانزدهم اوستا، ایزد وایو ستایش شده و تا دوران اشکانی و ساسانی نیز ارج داشته است.
– «باد» به چم (:معنی) نسیم و هوا است.
– در فرهنگ و باور ایرانیان باستان، چهار آخشیج (عنصر) ستودنی و سپندینه و پاک کننده بودهاند. هوا نیز مانند آب و آتش و خاک از گروه چهار آخشیج ورجاوند و سپند است.
– در کردار ایرانیان باستان، پاک نگهداشتن این چهار آخشیج از خویشکاری (:وظیفه) همگان بوده نه تنها آنها را آلوده نمیکردند بلکه در پاسداشت آن کوشا بودهاند.
سرودهی مسعود سعد سلمان، بر پایهی کتاب بندهش
چون بادروز، روز نشاط آمد ای نگار
شادی فزای هین و بده باده و بیار
باده است شادی دل پیوسته باده خور
بیباده هر چه بینی باد هوا شمار
اندرزنامه آذرباد مهراسپندان (موبد موبدان در روزگار شاپور دوم)
در بخش (نیایش خواندن سرود و ادعیه) از بر کن و به کار نو مَپیوند
اندرزنامه آذرباد مهر اسپندان در سرودهی استاد ملکالشعرای بهار:
وگر با شدت کار، با داوران / در این روز رو، تا شوی کامران
سزد روز (باد) ار درنگی شوی / نپیوندی امروز کار از نوی
گل بادرنگبویه نماد روز باد
————– —————— —————
تصمیم تاریخی در تاق کسرا؛ کمک شاه ساسانی به یمن
در هشتم سپتامبر 562 میلادی (17 شهریور)، شماری از سران یمن در تالار نامور به تاق کسرا در شهر تیسفون (36 کیلومتری بغداد امروز)، پایتخت آن زمان ایران، با خسروانوشیروان، شاه وقت ایران، دیدار کردند و از او درخواست کردند که برای اخراج حبشیها از میهنشان نیرو به یمن بفرستد. ارتش مسیحیان حبشه با استفاده از اختلافات داخلی سران قبایل یمن، این سرزمین را تصرف کرده بود. شاه ساسانی (به نوشته تاریخ طبری «انوشیروان» و به گفته سعدی «نوشیروان») پس از رایزنی با مشاوران و افسران ارشد خود، این درخواست را پذیرفت و دستور داد که سپاه کرمان ـ سیستان و سپاه پارس (استان فارس) با کشتی به یمن فرستاده شوند.
خسروانوشیروان در آن روز پس از پذیرش مردم عادی (عوامالناس) که از مقامات کشوری شکایت داشتند در تالار کاخ خود، به نوشته تاریخ بلعمی «ایوان کسرا در مدائن»، و دریافت شکایات آنان و شنیدن نالههایشان از بیداد و ستم، نمایندگان قبایل یمن را پذیرفته بود. خسرو یکم این تالار را بیشتر برای دیدار با مردم ساخته بود که در فاصلههای مشخص با او دیدار میکردند. افزون بر این تماسهای مستقیم، خسروانوشیروان یک سازمان سراسری گردآوری اطلاعات بنیاد کرده بود تا مشکلات مردم ـ مردمی که صدا نداشتند ـ به گوش او برسد. به دلیل همین کارهای مردمی بود که به وی را «دادگر» نام دادند. تالار کسرا که هنوز برپاست، نزدیکبه پنجاه متر طول و 25 متر عرض دارد.
به نوشته تاریخنگاران رومی، ایرانی و عرب، دو سپاه اعزامی ایران با وجود اینکه از نظر شمار کمتر از حبشیها بودند، با تسلیحات برتر و تاکتیک پیشرفته نیروهای حبشه مجهز به فیل جنگی را از جای برکندند و به دریای سرخ ریختند. به درخواست سران قبایل یمن، از آن پس تا مدتها یک سردار ایرانی در سرزمین یمن مستقر بود و در حکومت مشارکت داشت. (روزنامک) منابع: تاریخ طبری – تاریخ بلعمی – منابع رومی، ایرانی و عرب
ایران، به عنوان کشوری کهن و با پیشینهی تاریخی چند هزارساله، آثار باستانی بیشماری دارد که برخی از این آثار به دلیل تقسیمات کشوری و جنگهای پیشآمده، اکنون در خارج از ایران قرار گرفتهاند. یکی از آثار برجستهی دوران کهن ایران، که تاریخنگاران و شاعران به آن توجه دارند، تاق کسرا یا ایوان مدائن نام دارد. این یادمان تاریخی از برجستهترین آثار دوره ساسانی است که امروزه در تیسفون (عراق کنونی) قرار گرفته است. امروزه برای دیدار از تاق کسرا باید به کشور همسایه،”عراق” کرد.
—————— ——————— —————–
روزنگار 17 شهریورماه:
“مظفرالدین شاه قاجار” به خاطر مصالح عمومی مملکت شاهزاده “عبدالمجید میرزا عین الدوله”، صدراعظم وقت را که از مخالفین سرسخت حکومت مشروطه بود را برکنار و به خراسان تبعید نمود. (۱۲۸۵ خورشیدی)
“شيخ محمد خيابانی” رهبر قيام آذربايجان به “مخبرالسلطنه” والی جديد اجازه ورود به تبريز را نداد. وی ناگزير در قزاقخانه سكونت كرد. (۱۲۹۹ خورشیدی)
“سردار سپه” رئيس الوزراء و وزير جنگ اعضای هيات وزيران را به وليعهد معرفی كرد. (۱۳۰۳ خورشیدی)
نمايندگان مجلس شورای ملی با اكثريت آرا به نخست وزيری “حسين پيرنيا”، ابراز تمايل نمودند. (۱۳۰۵ خورشیدی)
“دكتر مصدق”، وثوق الدوله را فردی خواند كه حاضر شده بود با دريافت رشوه و وعدههای ديگر، ميهنش را به انگلستان واگذار كند و گفت كه اين فرد به جای وزارت بايد به زندان برود و مجازات خيانتهايش را تحمّل كند. (۱۳۰۵ خورشیدی)
گشایش بانک ملی ايران در دوران پادشاهی رضا شاه. (۱۳۰۷ خورشیدی)
در ۱۴ ارديبهشت ۱۳۰۶ قانونی از مجلس شورای ملی گذشت كه به موجب آن، دولت، مأمور تأسيس بانكی برای پيشرفت امور بازرگانی و كشاورزی و پيشه و هنر گرديد. سرمايه اين بانك، طبق قانون ۱۵۰ ميليون ريال پيش بينی شده بود كه پس از مدتی ۲۰ ميليون ريال از طرف دولت به اين امر اختصاص يافت. پس از آن، بانك ملی ايران در این روز آغاز به کار کرد.
در دورهی پهلوی اول، نخستين قانون ضد پارتی بازی در ايران تصویب شد. (۱۳۱۲ خورشیدی)
نخستين قانون ضد پارتی بازی، طی ماده ۲۳۸ مكرر با يک تبصره و دو بند بر قوانين كيفری ايران اضافه شد كه در آن زمان يك انقلاب اداری بشمار آمده بود. طبق اين قانون هركس كه از نفوذ خود و ديگران در ادارات و سازمانهای دولتی سوء استفاده میکرد به مجازات حبس تاديبی از شش ماه تا دو سال و جريمه نقدی از صد تا هزار تومان محكوم میشد.
اعلان جنگ ايران به آلمان و الحاق ايران به اعلاميه ملل متحد. (۱۳۲۲ خورشیدی)
زادروز “رسول ملاقلیپور” کارگردان و تهیهکننده ، وی با فیلم پرواز در شب، سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره فیلم فجر دریافت نمود. (۱۳۳۴ خورشیدی)
درگذشت “سید محمد هاشمی”، روزنامه نگار قدیمی ایران، بنیانگذار روزنامه اتحاد ملی. (۱۳۴۹ خورشیدی)
زادروز نصرتاله وحدت، کارگردان و بازیگر سینما و تیاتر، (زاده ۱۷ شهریور ۱۳۰۴ اصفهان – درگذشته ۱۵ مهر ۱۳۹۹ تهران)
او یکی از پایهگذاران تیاتر اصفهان بود و از ۱۸ سالگی در تیاتر حرفهای حاضر شد. شیرینی بیان و کلامش دلها را شاد و مجذوب خویش میکرد و سرانجام بهدنیای کمدی و شادیآفرینی روی آورد. نخستین نمایش او «خلیفه یک روزه» در تیاتر المپ بود و پس از آن سالها بههمراه ارحامصدر در این تیاتر و تیاتر سپاهان فعالیت کرد و پس پس از مدتی وارد سینما شد.
رويداد خونين ميدان ژاله شهر تهران. (۱۳۵۷ خورشیدی)
واحدهای فرمانداری نظامی تهران در ميدان ژاله به سوی مخالفان نظام حكومتی وقت كه تظاهرات وسيعی را به راه انداخته بودند آتش گشودند. اين رويداد در نخستين روز برقراری حكومت نظامی در تهران صورت گرفت. شورای وزيران به رياست جعفر شريف امامی شب پيش از آن، برقراری حكومت نظامی در ۱۲ شهر از جمله تهران را برای شش ماه تصويب و سپهبد غلامعلی اويسی فرمانده نيروی زمينی را به سمت فرماندار نظامی تهران تعيين كرده بود.
بمباران اماكن و تأسيسات ايران توسط هواپيماهای رژيم بعث عراق. (۱۳۶۶ خورشیدی)
روز جهانی “فیزیوتراپی”.
روز جهانی “سواد آموزی”.
زادروز “مريم مقدس” مادر حضرت مسيح (ع) به روایتی. (20 پ.م)
وفات ” امام علی النقی (ع)”، امام دهم شيعيان در چهل سالگی در سامرا. (828 م)
واگذاری سرزمين كانادا به انگليس توسط فرانسه. (1763 م)
شهر “ژوهانسبورگ” در آفريقای جنوبی در پی كشف معدن طلا بنا نهاده شد. (1886 م)
محاصره شهرِ لنينگرادِ شوروی توسط ارتش آلمان در جريان جنگ جهانی دوم. (1941 م)
نخستين موشک هدايتشونده به نام “V-2” ساخت کشور آلمان كه با سرعت صوت حركت میكرد بر انگلستان فرود آمد. (1944 م)
امضای معاهدهی صلح كشورهای جهان با ژاپن در كنفرانس سانفرانسيسكو. (1951 م)
امضای پيمان دفاع مشترک آسيای جنوب شرقی موسوم به سيتو. (1954 م)