لوگو امرداد
روزنگار 19 مهرماه

روز اَرد از ماه مهر/ کوروش بزرگ؛ آغاز همگرایی ملی ایران

امروز روز اَرد از ماه مهر 3762 زرتشتی، پنجشنبه نوزدهم مهرماه 1403 خورشیدی، دهم اکتبر 2024 میلادی

گات ها1

فرازهایی از پیام اشو زرتشت:

شما پیروان خدایان پنداری،
مردم را از زندگی خوب و پاینده باز می‌دارید.
شما اندیشه و منش بد را پیروی کرده‌اید.
پس گفتار و کردارتان نادرست است.
زیرا فرمانروایی برپایه دروغ را پذیرفته و برتری می‌دهید.

یسنا.هات ۳۲ بند ۵

—————————– * —————————–

photo 2019 06 13 02 04 21اَرد:
– بیست‌‌وپنجمین روز هرماه سی‌روزه در گاه‌شماری زرتشتیان “اَرد” نام دارد.

– در آیین زرتشتی، روز با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) آغاز می‌شود.

– ایزد ارد یا «اَرت»، در اوستا  به ریخت «اَشی وَنگوهی» آمده است که چمار(:معنی) آن؛ توانگری، بی نیازی، خواسته و دارایی است.

– آموزه های اشوزرتشت آرامش درونی را همراه با توان‌گری و به‌دست آوردن خواسته‌ و دارایی سفارش می‌کند.

– پیروان این بینش، برای به دست آوردن و رسیدن  به خواسته‌های خود از راه درست و راست، کار و کوشش را گزینش کرده و از بیکاری،  تنبلی و کاهلی پرهیز می‌کند.

——————————- * ——————————–

Cyrus Cylinder 2
استوانه‌ی کوروش از نمای دیگر

سالروز همگرایی ملی به خواست کوروش بزرگ

چنین روزی در سال 539 پیش از میلاد، به عنوان سالروز اعلام تشکیل دولت سراسری ایران توسط کوروش بزرگ و همچنین سالروز اعلام ایجاد جامعه جهانی ملل مشترک‌المنافع ایران و حقوق انسان شناخته می‌شود. در این روز، کشور ایران دو هزار و 561 ساله شده و زادروز ایران واحد است. این کار نه تنها همبستگی میان ایرانیان را به ارمغان آورد، بلکه راه را برای گسترش بن‌مایه‌ی انسانیت و حقوق بشر هموار کرد.

کوروش بزرگ در اکتبر سال 539 پیش از میلاد، پس از به دست آوردن شهر بابل، پایه‌گذاری ایران یک‌پارچه را اعلام کرد. این ایران واحد شامل سه طایفه ایرانی پارس، ماد و پارت بود. کوروش همچنین این گمانه‌ی (فرضیه) خود را برای ایجاد یک جامعه جهانی مرکب از ملل مشترک المنافع با یک دولت انتخابی واحد اعلام کرد تا جنگ، فقر و تفاوت‌ها از میان برود. او سرزمین‌های متصرفی را ملل مشترک‌المنافع ایران اعلام کرد و پیمان بست که بلندپایگان این ملل، محلی باشند و دین، زبان و رسوم خود را نگاه دارند.

شهر بابل، پایتخت یک دولت به همین نام، در 12 یا 13 اکتبر سال 539 پیش از میلاد به دست ارتش ایرانیان افتاد و کوروش بزرگ وارد آن شهر شد. او در همین شهر حقوق انسان را اعلام کرد و لوح استوانه شکلی حاوی متن آن، که نخستین اعلامیه حقوق بشر به شمار می‌آید، از آن زمان تاکنون باقی مانده است. کوروش همچنین یهودیان زندانی دولت بابل را آزاد کرد و به هزینه ایران شهرهای آنان از جمله اورشلیم را بازسازی شد.

اعلامیه حقوق بشر کوروش: در همان شهر بابل، کوروش بزرگ متنی را بر روی یک لوح استوانه‌ای حک کرد که به عنوان اولین اعلامیه حقوق بشر شناخته می‌شود. او در این اعلامیه آزادی دینی، زبان و رسوم ملل متصرفی را تضمین کرده و تأکید کرد که مقامات محلی باید از همان مناطق انتخاب شوند تا عدالت و اخلاقیات حفظ شود.

بازسازی اورشلیم: یکی از اقدامات برجسته کوروش آزادسازی یهودیان زندانی در بابل و بازسازی شهرهای آنان از جمله اورشلیم به هزینه ایران بود. این اقدام در تاریخ به عنوان نمادی از نوع‌دوستی و احترام به حقوق بشر ثبت شده است.

پایداری در طول تاریخ: اعلامیه حقوق بشر کوروش بزرگ و اقدامات او نه تنها در زمان خود، بلکه در طول تاریخ به عنوان مثال‌هایی از مدیریت دادگرانه و انسانی مورد گواه قرار گرفته‌اند. کوروش بزرگ به جای پافشاری بر توانمندی نظامی و سیاسی، بر ارزشمندی حقوق بشر، عدالت و وحدت میان ملل سفارش داشت.

اندیشمندان همروزگار (معاصر) نیز به ارزشمندی اندیشه‌های کوروش پی برده‌اند و بسیاری از ایده‌های او را به عنوان راه‌کار مشکلات جاری بشریت، از جمله جنگ، فساد، و نقض حقوق بشر پیشنهاد داده‌اند.

————————— * ——————————-

یادروز نوزدهم مهرماه:

زادروز “بهمن میرزا” ، شاهزاده قاجار فرزند “عباس میرزا” ،ادیب و نویسنده . در نخستین سال‌های پادشاهی “ناصرالدین شاه”، روسیه تلاش کرد “بهمن میرزا” را به جای “ناصرالدین شاه” به تخت بنشاند، که فرجامی نیافت. (۱۱۸۹ خورشیدی)

 

ايران دارای قانون وظيفه عمومی شد. (۱۳۰۵ خورشیدی)

در اين روز در تهران اعلام شد كه از دهم آبان همان سال، قانون نظام وظيفه عمومی در ايران به اجرا در می‌آيد و پسران ۱۸ ساله به بالای ايرانی مشمول خدمت سربازی خواهند بود و اين خدمت ملی دو سال طول خواهد كشيد. هنگام طرح لايحه اين قانون در مجلس كه خواست رضا شاه بود، برخی از روحانيون وقت با آن مخالفت كرده بودند.

 

زادروز “محمد  احمد پناهی‌ سمنانی”، تاریخ‌نگار ، نویسنده و پژوهشگر ادبیات فولکلور. (۱۳۱۳ خورشیدی)

 

زادروز “دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی” متخلص به “م. سرشک”، استاد دانشگاه، پژوهشگر، شاعر و نویسنده. (۱۳۱۸ خورشیدی)

 

زادروز پوری بنایی، بازیگر تیاتر، تلویزیون و سینما، (زاده ۱۹ مهر ۱۳۱۹ اراک)

 

زادروز اسماعیل میرفخرایی، مجری و تهیه‌کننده برنامه‌های علمی تلویزیون (زاده ۱۹ مهر ۱۳۲۵ تهران)

 

انجام مراسم نامزدی محمد رضا پهلوی با ثريا اسفندياری در كاخ مرمر. (۱۳۲۹ خورشیدی)

 

“دكتر حسين فاطمی” مدير روزنامه باختر امروز و نماينده مجلس به سمت وزير امور خارجه ی دولت “دکتر مصدق” تعيين شد. (۱۳۳۱ خورشیدی)

 

محاصره كامل خرمشهر توسط ارتش متجاوز عراق، در پی اشغال جاده اهواز به آبادان. (۱۳۵۹ خورشیدی)

 

شهادت “زوریک مرادیان”، نخستین شهید ارمنی‌تبار ایرانی در جنگ ایران و عراق. (۱۳۵۹ خورشیدی)

 

درگذشت کریم امیری‌فیروزکوهی، شاعر (زاده سال ۱۲۸۹ فیروزکوه – درگذشته ۱۹ مهر ۱۳۶۳ تهران)

 

عمليات نامنظم “فتح ۱” توسط غیور مردان ایران در جریان جنگ ایران و عراق. (۱۳۶۵ خورشیدی)

 

درگذشت “عباسقلی گلشاییان” از کارگزاران مهم اقتصادی و قضائی دوره پهلوی بود. قراردادی که با شرکت نفت ایران و انگلیس بست، جرقه نهضت ملی نفت را در ایران زد و با نام او در تاریخ ثبت شد. (۱۳۶۹ خورشیدی)

 

درگذشت “حسین شیخ”، هنرمند نقاش و آخرین شاگرد “کمال الملک”. (۱۳۷۰ خورشیدی)

 

درگذشت “حسن گل‌ نراقی”، خواننده‌ی نامی موسیقی سنتی ایران. (۱۳۷۲ خورشیدی)

 

نفت‌کش “سابیتی” متعلق به ناوگان شرکت ملی نفت‌کش ایران ، در ۶۰ مایلی سواحل جده در دریای سرخ هدف یورش دو موشک ناشناس قرار گرفت. این موشک‌ها از سمت جده شلیک شدند ولی یورش به نفت‌کش ایرانی از سوی عربستان رد شد. (۱۳۹۸ خورشیدی)

 

روز جهانی “دختر”.

این روز یادبود بین‌المللی اعلام‌شده از سوی سازمان ملل متحد است. این یادبود، در پشتیبانی از فرصت‌های بیشتر برای دختران و بالا بردن آگاهی در مورد نابرابری جنسیتی که دختران در سطح جهان به دلیل جنسیتشان مواجه‌اند، برگزار می‌شود.

روز جهانی سلامت روان

 

درگذشت “آمونتون گيوم” فيزيک‏دان ناشنوای فرانسوی مخترع فشارسنج بدون جيوه. (1705 م)

 

زادروز “آنا النور روزولت”، اولین رییس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد و یکی از فعال‌ترین شخصیت‌های سده‌ی بیستم در ترویج و توسعه‌ی حقوق بشر. (1884 م)

 

زادروز “فرانسوا مورْياک” نويسنده و اديب مشهور فرانسوی، برنده‌ی جایزه ادبی نوبل سال ۱۹۵۲ میلادی. (1885 م)

 

آغاز جنگ استعماری هلند و انگليس در آفريقای جنوبی. (1899 م)

 

درگذشت “هانری فابر” دانشمند حشره‌شناس فرانسوی. (1915 م)

 

روزولت رئيس جمهور وقت آمريكا نامه انشتين را دریافت کرد. (1939 م)

انشتین در آن نامه به دولت آمريكا اصرار و تاكيد كرده بود كه بمب اتمی بسازد زيرا كه اين كار شدنی است و هيتلر در حال تلاش برای توليد آن است. نتيجه آن نامه  تصويب “پروژه منهتن” به رياست فنی “دكتر رابرت اوپنهايمر” فيزيكدان بود كه مديريت كل آن مجموعه را “ژنرال لسلی گرو” برعهده داشت. انشتين كه يهودی بود از ترس آزار احتمالی ماموران هيتلر، از آلمان فرار و به آمريكا پناهنده شده بود و در دانشگاه پرينستون اين كشور تدريس می‌كرد.

 

دولت آمريكا با صدور اعلاميه‌ای از طرح تقسيم فلسطين حمايت كرد كه روز بعد كنسولگری آن كشور در بيت المقدس منفجر شد. (1947 م)

 

اف‌سی‌سی (كميسيون مستقل ارتباطات آمريكا) پروانه تاسيس نخستين فرستنده تلويزيون رنگی را در اين كشور به نام كمپانی رسانه‌ای “سی بی اس” صادر كرد. (1950 م)

 

عضويت ايران در پيمان بغداد و اعتراض مسكو. (1955 م)

 

درگذشت “ژان كوكتو” شاعر، اديب و نويسنده برجسته فرانسوی. (1963 م)

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-01-28