امروز خجسته روز ورهرام از ماه آذر 3762 زرتشتی، چهارشنبه چهاردهم آذرماه 1403 خورشیدی، چهارم دسامبر 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
ای اهـورا مـزدا، بشود در زمرهی کسانی باشیم که جهان را به سوی آبادانی و پیشرفت، و مردم را به سوی رسایی و خوشبختی رهنمون میسازند . اهنود گات – یسنا هات 30 بند 9
——————————- * —————————
ورهرام روز از ماه آذر پرشگون باد
پیروزی اهورایی ورهرام ایزد، همهی کسانی را که در تازه گردانیدن زندگانی، پیش بردن جهان هستی و گسترش آیین راستی، میکوشند سرافراز بگرداند. اندیشیدن به چیرگی نیکی بر بدی، بنیاد و پایهی پیروزی بهشمار میرود که انسانها را امیدوار، جوینده و پویا میپروراند.
بیستمین روز از هر ماه در گاهشماری زرتشتی «وَرَهرام» نامیده میشود. «ورهرام»، پارسی آن بهرام و بنمایهی اوستایی آن ورترغنه است، فرشتهی پیروزی و سزاوار ستایش. بهسبب جایگاه پُر اهمیتش ورهرام ایزد نامیده میشود. در باور زرتشتیان و ایرانیان پیروزی همواره با ارزش و درخور ستودن است و به همین شوند در اوستا سرودهای زیبایی در ستایش پیروزی آمده است. ایرانیان باستان و زرتشتیان پیش از آغاز هر کار در نیایشگاه ویژهای که درآینده شاهورهرام ایزد نامیده شد، سرودهای پیروزی که همان ورهرام یشت است را با هم میخواندند و توان بیکران اهورامزدا را به یاری میخواستند. پس، با روانی نیرومند و ارادهای استوار برای پیروزی و تندرستی، به میدان مبارزهی زندگی پا میگذاشتند. اوستای ورهرام یشت چهاردهمین یشت اوستا و دارای 22 کرده و 64 بند است. زرتشتیان در روز ورهرام ایزد گردهم میآیند و با خواندن اوستا برای خود و خانواده و همهی مردم هفت کشور زمین آرزوی پیروزی و سربلندی میکنند.
————————- * ——————————
امضای پیماننامه صلیب سرخ در ایران
دسامبر ۱۸۷۴ میلادی، ۱۴ آذرماه سال ۱۲۵۳ خورشیدی، سالروز امضای پیماننامهی راهاندازی صلیب سرخ (شیر و خورشید سرخ) در ایران و پذیرفتن کنوانسیون مصوب ۱۸۶۴ ژنو است.
۱50 سال پیش در دورهی ناصرالدینشاه، کوششهایی برای پیوستن ایران به صلیب سرخ انجام شد، اما با وجود آنکه دولت ایران کنوانسیون ژنو را پذیرفته بود، تا سال ۱۳۰۱ خورشیدی که جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران بنیاد شد، در عمل هیچ سازمانی مسوول اجرای مفاد این کنوانسیون نبود. در آن دوره، تنها میتوان به کوششهای انساندوستانه و پراکندهی اشخاصی مانند دکتر امیرخان اعلم نامور به امیراعلم، دانشآموختهی رشتهی پزشکی در اروپا و از بنیادگذاران بیمارستان نوین در کشور، اشاره کرد که هنگام جنگهای داخلی در سالهای پس از پیروزی انقلاب مشروطیت، برای یاریرسانی به زخمیها انجام میگرفت.
در تابستان ۱۸۵۹ میلادی یک بازرگان سوئیسی بهنام هانری دونان، شاهد نبرد سربازان اتریشی و نیروهای ایتالیایی و فرانسوی در روستای سولفرینو در شمال ایتالیا بود. او میدید که بسیاری از زخمیها، بدون دریافت کمکهای درمانی، جان خود را از دست میدهند، در حالیکه اگر کمترین خدمات درمانی مؤثری در میان بود، بیشتر آنها زنده میماندند. وی، پس از جنگ خاطرات خود را در قالب کتاب «یک خاطره از سولفرینو»، در سال ۱۸۶۲ میلادی منتشر کرد و با اشاره به چگونگی حال زخمیها، پیشنهاد تشکیل مرکز امدادرسانی را به آنان بازگو کرد. این طرح در جریان هماندیشی بینالمللی ژنو در اکتبر ۱۸۶۳ میلادی با موافقت شـرکتکنندگان همراه و کارگروه بینالمللی پرچم سوئیس که یک صلیب سفید با زمینهی قرمز بود، با جابجایی در آن، یک صلیب قرمز با زمینهی سفید به عنوان پرچم این سازمان طراحی شد و آن را صلیب سرخ نامیدند. بدین ترتیب این علامت به عنوان نشان جهانی سازمان صلیب سرخ قرار گرفت که خویشکاری آن کمکرسانی به قربانیان جنگ و رخدادهای طبیعی است.
سپسترها دولت عثمانی در سال ۱۸۷۶ میلادی نشان هلال سرخرنگ با زمینهی سفید و دولت قاجار در سال ۱۹۲۲ میلادی نشان شیر و خورشید سرخ را، برای سازمان داوطلبانهی خود برگزیدند. این دو نشان، در سال ۱۹۲۹ میلادی در هماندیشی دیپلماتیک ژنو به رسمیت شناخته شد و پس از آن، دولتهای اسلامی نیز نشان هلال سرخ را برای نماد خود برگزیدند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نشان شیر و خورشید سرخ به هلال سرخ دگرگون شد. در ۲۳ ژوئیه ۲۰۰۰ جمهوری اسلامی ایران به دولت سوئیس اعلام داشت که حق این را محفوظ میدارد که هر گاه که بخواهد از نشان شیر و خورشید سرخ دوباره استفاده کند و از وزارت خارجه سوئیس درخواست کرد که دولت سوئیس، دیگر کشورهای عضو کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹ را از این تصمیم آگاه سازد.
در رخداد فرو ریختن سقف سالن انتظار فرودگاه مهرآباد چهاردهم آذرماه سال ۱۳۵۲، ۱۶ تن جان باختند و ۱۱ تن زخمی شدند. این رخداد بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی و خارجی آن سال داشت و یکی از تلخترین رویدادهای کشورمان به ثبت رسید. این در حالی بود که هیچ سیستم از پیش طراحی شدهای برای کمک به زخمیها در اینگونه رخدادهای ناگهانی وجود نداشت. پس از این رویداد، سیستم فوریتهای پزشکی کشور با عنوان سازمان ملی اورژانس 123 (115 کنونی) کشور با همکاری آمریکا بنیاد شد و ایران بهعنوان چهارمین کشور دارنده خدمات اورژانس پیشبیمارستانی پس از آمریکا، کانادا و استرالیا در جهان شناخته شد که این خود افتخاری بزرگ است. کشور آمریکا در دومین تجربه خود در تشکیل یک سیستم اورژانس پیش بیمارستانی بسیاری از کمبودها و نقصهای تجربه اول را که برای خودش بود، در ایران به کار نبرد و میتوان گفت اورژانس پیشبیمارستانی ایران در سال ۱۳۵۴ کاملتر و بهتر از اورژانس پیشبیمارستانی کشور آمریکا راهاندازی شد.
97 سال از ورود نخستین آمبولانس به ایران میگذرد.
————————— * ————————-
درگذشت “میرزا طاهر تنکابنی” ریاضیدان، فیلسوف و حکیم. (۱۳۲۰ خورشیدی)
زادروز “شهید عباس بابایی”، سرلشکر خلبان نیروی هوایی ارتش ایران، بنیانگذار سوختگیری هوایی با هواپیمای اف ۱۴ در شب. (۱۳۲۹ خورشیدی)
“پروفسور محمود حسابی” رییس دانشکده علوم به وزارت فرهنگ تعیین شد. (۱۳۳۰ خورشیدی)
برای نخستین بار، خرید گندم از آمریکا آغاز شد. (۱۳۳۹ خورشیدی)
اسناد خط مرزی ایران و شوروی امضا شد. (۱۳۴۹ خورشیدی)
ریزش سقف سالن استقبال و بدرقه فرودگاه مهرآباد به دلیل نشستن برف سنگین بر سقف و مرگ ۱۷ تن. (۱۳۵۳ خورشیدی)
بمباران نیروگاه برق “نکا” در مازندران در جریان جنگ تحمیلی توسط عراق. (۱۳۶۵ خورشیدی)
درگذشت “غلامحسین یوسفی” محقق و ادیب معاصر. (۱۳۶۹ خورشیدی)
آغاز به کار رادیو پیام. (۱۳۷۳ خورشیدی)
درگذشت “عباسعلی حاتمی” فیلمنامهنویس، تهیهکننده و کارگردان مشهور ایرانی، از مهمترین اقدامات او برای سینمای ایران ساخت شهرک سینمایی غزالی میباشد. (۱۳۷۵ خورشیدی)
درگذشت “پروفسور کاظم معتمد نژاد”، پدر علم ارتباطات ایران. (۱۳۹۲ خورشیدی)
روز بینالمللی “خیرین و داوطلبان در زمینههای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی”.
زلزله شدید ناپل ایتالیا بیش از ۳۵ هزار تن را کشت. (1456 میلادی)
درگذشت “گراردوس مرکاتور” جغرافیدان برجسته بلژیکی. (1594 میلادی)
بازگشت ناپلئون به فرانسه پس از شکست روسیه و آغاز اضمحلال ناپلئون. (1812 میلادی)
درگذشت “الکساندر دوما” (پدر)، نویسنده نامدار فرانسوی. (1870 میلادی)
پیوستن ایران به تشکیلات بینالمللی صلیب سرخ. (1874 میلادی)
تولد “والت دیزنی” نقاش و تهیهکننده کارتون و فیلم. (1901 میلادی)
دود و آلودگی هوای لندن ظرف چند ساعت باعث مرگ بیش از ۴۰۰۰ تن شد. (1952 میلادی)
درگذشت “فردیناند بروکنِر” ادیب شهیر اتریشی. (1958 میلادی)
درگذشت “نلسون ماندلا”، رئیسجمهور سابق آفریقای جنوبی. (2013 میلادی)
روز ملی “تایلند”. (1927 میلادی) تایلند در جنوب شرق آسیا واقع شده است. ۵۱۳/۱۱۵ کیلومتر مربع مساحت و بیش از ۶۱ میلیون نفر جمعیت دارد. اکثریت مردم این کشور، ملیت تایلندی داشته و پیرو مذهب بودا هستند. پایتخت تایلند “بانکوک” نام دارد و واحد پول آن “بات” است. زبان رسمی سکنه تایلند “تایى” است. نظام سیاسی تایلند مشروطه سلطنتی با دو مجلس قانونگذاری است. روز زادروز پادشاه به عنوان روز ملی تایلند نام گرفته است.