لیلی رشیدی دربارهی شرایطی که در پی فراگیری ویروس کرونا برای خانوادهها و کودکان پیش آمده است، میگوید که باید برای این مسالهی دشوار چارهای اندیشید و کوشید تا از آسیب به کودکان جلوگیری شود. افزون بر اینکه توضیح دادن شرایط دشوار کنونی برای کودکان، بایسته است و این کار باید با باریکبینی انجام شود.
به گزارش ایسنا، در دوران خانهنشینی کرونایی، نوشتههای بسیاری دربارهی سرگرم کردن کودکان در درون خانه منتشر شده است؛ برخی از مراکز فرهنگی، کتابخانههای مجازی راهاندازی کردهاند و برخی نهادها همانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، نمایشهای آنلاین را در اختیار آنان گذاشتهاند. برخی نیز بازیهای خانگی را پیشنهاد کردهاند. اما سرگرم کردن کودکان، تنها بخشی از ماجراست و این وضعیت، ابعاد بسیار گستردهتری دارد.
لیلی رشیدی، هنرمندی که سالهاست با گروه سنی کودک و نوجوان پیوند دارد، در گفتوگو با ایسنا، از شرایط دشوار امروز خانوادهها و کودکان، سخن گفته است.
برای این ماجرای پیچیده باید چارهای اندیشید
لیلی رشیدی در آغاز گفت: «کاملا مشخص است که در پی شیوع ویروس کرونا وضعیت بسیار دشواری برای تمام گروههای سنی ایجاد شده و این شرایط تنها برای کودکان سخت و کلافهکننده نیست بلکه بر تمام اعضای خانواده تاثیر گذاشته است. این روزها پدرها و مادرها بسیار تحت فشار هستند و نمیتوان از آنان توقع داشت همیشه درست و منطقی رفتار کنند اما در هر حال در وهله اول باید تلاش کنیم تا محیط خانه برای تمام اعضای آن، نه فقط کودکان، شاد و راحت شود. وقتی پدر و مادر بتوانند تفریحات خود را در خانه داشته باشند بهتر میتوانند به کودکان خود شادی و آرامش ببخشند».
او افزود: «باید به بچهها توضیح دهیم که پدر و مادر هم باید ساعاتی را برای خود داشته باشند و نمیتوانند شبانهروز در اختیار آنان باشند. اگر آنان از این خلوت بیبهره بمانند، حال و حوصله کودکان خود را نخواهند داشت».
رشیدی با اشاره به دشواریهای دیگری که این روزها بر سر راه خانوادههاست، گفت:«میتوان برای این روزها فیلم و کتاب و موسیقی و تئاتر پیشنهاد کرد اما باید به دیگر ابعاد این ماجرای پیچیده هم نگریست و برای آنها راهی اندیشید. مثلا یکی از معضلات خانوادهها درسهای آنلاین کودکان است که شرایط را برای آنان خیلی دشوار کرده است. از طرف دیگر بعضی از خانوادهها در خانههای کوچکی زندگی میکنند و همه اعضای خانواده، از صبح تا شب با هم هستند و فضای خصوصی ندارند».
او بیان کردن مسایل روز را یکی دیگر از دشواریهای پدر و مادرها دانست و افزود: «در این میان یکی دیگر از مسایل خانوادهها این است که چگونه اتفاقات روز را برای کودکان خود توضیح دهند که بچهها اذیت نشوند و باید راه درستی برای انتقال موضوعات به فرزندان خود پیدا کنند».
فهم مسایل امروز برای کودکان دشوار است
این بازیگر تلویزیون و سینما در ادامه افزود:«ما تا به اینجا دربارهی خانوادههای عادی صحبت کردیم که شرایط عام این روزها را دارند ولی اینها فقط بخشی از جامعهی ما هستند. خانوادههای دیگری هم هستند که عزیزی را از دست دادهاند. تصور کنید به یک کودک چگونه باید توضیح بدهیم که مثلا پدربزرگش یا خدای ناکرده مادر یا پدرش را بر اثر کرونا از دست داده و دوستان و آشنایان نیز نمیتوانند در این شرایط سخت در کنارش باشند و تسلیاش دهند. چگونه باید یک نوجوان را مجاب کرد که نمیتواند با عزیز از دست رفتهاش خداحافظی کند و در خاکسپاری او حضور داشته باشد. امیدوارم هیچ کودک یا نوجوانی در چنین موقعیتی قرار نگیرد ولی به هر حال اینها هم بخشی از زندگی است و متاسفانه امکان وقوع آن وجود دارد».
لیلی رشیدی گفت: «بنابراین میبینید مساله سرگرمی، فقط یک بخش ماجراست چراکه این فاجعه ابعاد بسیار گستردهتری دارد. اطلاعرسانی درست درباره بیماری، آگاهی بخشیدن به کودکان به طوری که دچار ترس و وحشت نشوند، مدیریت اخبار و… همه مسایلی است که هر روز خانوادههای دارای فرزند با آنها دست به گریبان هستند».
دشواری دیگر به تنهایی کودکان برمیگردد. رشیدی در این باره گفت: «به تازگی برخی از پدر و مادرها باید سر کار خود حاضر شوند درحالیکه کودکانشان در خانهاند. آنها باید بچههای خود را کجا بگذارند؟ طبیعتا برخی از کودکان پیش پدر بزرگ و مادر بزرگ میمانند ولی اگر پدر یا مادری که شاغل است، ناقل بیماری باشد، پدر بزرگ و مادربزرگ چه گناهی کردهاند که در معرض بیماری قرار میگیرند؟»
او افزود: «بسیاری از مشاغل از نظر مالی دچار زیان و ضرر بسیاری شدهاند. پدری که دچار تنگنای مالی است، قطعا عصبی خواهد بود و طبیعتا نمیتواند همیشه با کودک خود خوش برخورد و با حوصله رفتار کند. پس باید برای این کودکان هم که ناخواسته متحمل فشار اقتصادی خانواده میشوند، فکری کرد».
لیلی رشیدی در پایان بر بایستگی پیدا کردن راهکاری برای دشواریهای امروز پافشاری کرد و گفت: «شرایط فعلی شامل خود مساله کرونا، پیامدهای اقتصادی، خدای نکرده از دست دادن عزیزان و … قطعا بر زندگی کودکان امروز تاثیر غیر قابل انکاری میگذارد و باید برای همه اینها راهکارهایی پیدا کنیم چراکه به هر حال پدر و مادران این نسل، راههایی برای سرگرم کردن فرزندان خود پیدا میکنند ولی چگونه باید با دیگر فجایع روز روبهرو شوند. این مساله مهم است».
شاید با در خانه ماندن و گسستن زنجیرهی انتقال کرونا بتوان از پیامدها و مرگومیر این بیماری کاست تا پیرو آن کودکان کمتری دچار دشواریهای این روزها، بهویژه بار روانی از دست دادن نزدیکانشان شوند و هرچه زودتر بتوان به زندگی عادی برگشت.
لیلی رشیدی: کودکان و پیامدهای روانی کرونا
این فاجعه دامنهی گستردهای دارد
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها
2 پاسخ
بادرودبه پیشگاه سپندتان.
رسانه که خودرا رسانه ملی می داندخودبرنگون بختی ودشامدهای درخانه ماندن می افزاید همگان آگاهندکه باورمندی به هویت ملی ازپاره های(عناصر)بنیادین خودباوری درهرهازمانی است وشوربختانه رسانه ماسویگان هویت ایرانی را آماج قرارداده ودرپی ویرانی وفراموشی این سپندینه اهورایی است،دربسیاری ازبرنامه هااین خوارداشت هویت ایرانی را می بینیم.به چند الگو نمارش می شوددرسریال فاصله هانام همه منش های منفی ایرانی گزینش شده بود،به ویژه در پاییتخت۶ دربخش پایانی درخوارداشت دوره سراسرسرافرازی،شکوهمندی،بالندگی هخامنشیان واستوره ایرانشهراشو کوروش ورجاوندفرمندف همندبودو….بس دریغ پنداشت وافسوسمندم که چرا؟
دست کم زمان ما برنامه هایی مانند کلاه قرمزی و زی زی گولو بود که همراه با سرگرمی آموزشی هم بود.
رسانه به اصطلاح ملی! جایی شده برای نمایش بی فرهنگی و دوری از آیین نیک ایرانی