لوگو امرداد

واپسین گزارش از وضعیت سلامت کوشکی و دلبر

yoz00تیم تخصصی بیمارستان دامپزشکی تهران، با دادن گزارشی از وضعیت سلامت «کوشکی» و «دلبر»، یوزهای در اسارت پیش از انتقال به پارک ملی توران و مناسب بودن آزمایش خون آن‌ها گفت: متاسفانه دندان‌های یکی از یوزها صدمه دیده است که این می‌تواند مشکلاتی را برای او در پی داشته باشد.
به گزارش ایسنا، پیام محبی، رییس بیمارستان دامپزشکی تهران در نشست بررسی کلینیکی و پاراکلینیکی سه قلاده یوز که امروز در بیمارستان دامپزشکی تهران و با حضور متخصصانی که بررسی‌ها و آزمایش‌های گوناگونی روی یوزپلنگ‌های موجود در اسارت انجام داده‌اند، برگزار شد، گفت: «همکاری ما با سازمان حفاظت محیط زیست پس از آن آغاز شد که مدیر کل دفتر حیات وحش این سازمان برای بازدید و بررسی امکانات بیمارستان دامپزشکی به آن مراجعه کرد سپس قرار شد که این بیمارستان همراه با کادر پزشکان تخصصی خود تست‌ها و آزمایش هایی را پیش از انتقال یوزهای پارک پردیسان روی آن‌ها انجام دهد».
وی ادامه داد: «در حال حاضر به هیچ عنوان قرار نیست که بیمارستان روند درمانی روی یوزها انجام دهد. ما تنها وضعیت سلامت آن‌ها پیش از انتقال را چک کردیم».
شکستگی یکی از دندان های «کوشکی»
در ادامه آذین توکلی، متخصص دندان بیمارستان دامپزشکی تهران با اشاره به عکس‌های گرفته شده از دندان یوزها و بررسی‌ آن‌ها گفت: «یکی از دندان‌های “کوشکی”، یکی از سه فرد یوز در اسارت متاسفانه دچار شکستگی شده است و این موضوع علاوه بر اینکه سبب می‌شود حیوان درد احساس کند، می‌تواند عاملی برای جذب باکتری‌ها و ابتلا به سایر بیماری‌های داخلی شود».
وی در دنباله افزود: «کوشکی همچنین باید شش دندان پیش داشته باشد که چهار عدد از آن‌ها در عکسبرداری‌های انجام شده نبودند. حدس می‌زنیم که شاید این دندان‌ها به طور مادرزادی رشد نکرده‌اند یا این یوزپلنگ به مرور زمان آن‌ها را از دست داده است. فعلا نمی‌توانیم در این مورد اظهار نظر قطعی کنیم اما به طور قطع می‌توان گفت که این اتفاق به تازگی نیفتاده و مدت زیادی است که کوشکی این دندان‌ها را ندارد».
به گفته این متخصص دندان‌پزشکی، حیوانات گوشت‌خوار از دندان‌های پیش برای پوست کندن شکار استفاده می‌کنند و نبود این دندان‌ها می‌تواند این کار را به تاخیر بیندازد.
توکلی در ادامه گفت: «اگر میزان استخوان جیره غذایی یوزها کم باشد سبب می‌شود که به دندان‌ها آسیب وارد شود و عضلات جَوشی آن‌ها تحلیل رود».
وجود چند توده خوش خیم در طحال «دلبر»
فردین براتی، متخصص جراحی و بیهوشی بیمارستان دامپزشکی تهران، در ادامه این نشست گفت: «پس از بیهوش کردن یوزها علائم حیاتی آن‌ها هر ۱۰ دقیقه یکبار چک و سطح اکسیژن آن‌ها بررسی می‌شد و تمامی علائم از جمله تعداد تنفس حین بیهوشی نرمال بود».
همچنین به گفته‌ی امیر توکلی، متخصص تصویربرداری پزشکی بیمارستان دامپزشکی تهران، هنگام بیهوشی نیز رادیوگرافی از قفسه سینه، شکم و جمجمه آن‌ها انجام شد. بر این اساس در طحال «دلبر»، یکی از سه یوزپلنگ در اسارت، چندین توده‌ی کوچک دیده شد که می‌توان گفت توده‌های چربی خوش‌خیم بودند.

وی افزود: «دلبر، سنگ‌های صفراوی داشت که این مورد در یوزپلنگ‌ها در سن بالا دیده می‌شود.‌ همچنین در کوشکی، یکی از سه یوزپلنگ در اسارت، مهره‌ی ۴ قفسه سینه شکسته است که این شکستگی قدیمی است. رادیوگرافی‌های قفسه سینه کوشکی‌نشان می‌دهد که اندازه قلب و قفسه سینه طبیعی است».
توکلی همچنین از معاینه اندام تناسلی یوزها خبرها داد و گفت: «دلبر فعالیت‌های کافی تخمدانی دارد و اندام تناسلی کوشکی نیز در وضعیت نرمال است. البته نمی‌توان هنوز نظر داد که آیا این وضعیت مساعد می‌تواند منجر به بارداری شود یا خیر؟»

نتیجه آزمایش خون «دلبر» و «کوشکی» طبیعی است

پگاه محبی، متخصص امور آزمایشگاهی، در پایان این نشست درباره‌ی نتایج آزمایش خون دلبر و کوشکی گفت: «خوشبختانه آزمایش خون کوشکی و دلبر طبیعی است و مورد غیر عادی در آزمایش‌ آن‌ها دیده نشده است. آزمایش‌های بیوشیمیایی این دو فرد یوز نیز طبیعی است.»
چندی پیش (17 فروردین‌ماه 1399 خورشیدی)، خبرهایی از پارک پردیسان تهران درباره‌ی بردن یوزپلنگ‌های در اسارت آن، به گستره‌ی حفاظت‌شده‌ی توران در استان سمنان، در شبکه‌های اجتماعی پخش شد. هر چند که در ماه‌های گذشته موضوع جابه‌جایی یوزها به زیستگاه‌شان برای تکثیر در اسارت، شنیده می‌شد، اما انتشار نیافتن جزییات روشنی از این برنامه، هدف آن، شیوه‌های تکثیر در اسارت و نمونه‌های دیگری از این دست، سبب شد که جابه‌جایی یوزها با ابهامات و خُرده‌گیری‌هایی از سوی کنشگران محیط زیست و برخی کارشناسان همراه شود. سرانجام سازمان حفاظت محیط زیست در این روز (17 فروردین) «ایران» (یکی از سه یوزپلنگ در اسارت) را به توران بُرد اما در جریان این جابه‌جایی برخی کارشناسان حیات‌وحش در زمینه‌های گوناگونی، مانند: روش بیهوش‌سازی یوزها، باکس نگهداری آن‌ها، شیوه‌ی جابه‌جایی و استرس به یوزها، انتقادهایی را پیش کشیدند.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-06