امروز فرخ روز ورهرام ایزد از ماه آذر سال 3758 زرتشتی، آدینه 14 آذرماه 1399 خورشیدی، چهارم دسامبر 2020 میلادی
فرهمند باد ورهرام ایزد پیروز آفریده اهورا
اندیشیدن به چیرگیِ نیکی بر بدی، بنیاد و پایهی پیروزی بهشمار میرود که انسانها را امیدوار، جوینده و پویا میپروراند.
ای اهـورا مـزدا، بشود در زمرهی کسانی باشیم که جهان را به سوی آبادانی و پیشرفت، و مردم را به سوی رسایی و خوشبختی رهنمون میسازند . اهنود گات – یسنا هات 30 بند
بیستمین روز از هر ماه 30 روزه در گاهشماری مزدیسنی «وَرَهرام» نامیده میشود. وَرَهرام یشت؛ در ستایش “وِرِثرَغنَه” ایزد بهرام است که نماد رزم، پیکار و پیروزی است و پیشینهی هندوایرانی دارد. در باور کهن ایرانی سرایش آن شوند پیروز شدن در کارها بوده و نیایشگاههایی نیز به نام «شاهورهرام ایزد» در برخی از روستاها وشهرها ساخته شده تا مردم به امید پیروزی در چنین مکان سپندینه به سرایش ورهرام یشت بپردازند. این یشت دارای 22 کَرده و 64 بند در ستایش ایزد بهرام، ایزد پیروزی است. این یشت از یشتهای بسیار زیبای اوستا با سرودهای دلنشین است. در ورهرامیشت آمدهاست که ورهرام آفریده اهورا نیرومند و فرهمند است و نیروی بینایی شگفتانگیزی دارد. او یورش همه دشمنان را، چه جادوان و پریان، و چه کَویها و کَرَپانهای «ستمگر» را در هم میشکند، جهان را تازگی و آشتی میبخشد و به خوبی آرمانها را بر آورده میکند. ورهرام همچنین توانایی فرزندآوری، بازوان نیرومند و تندرستی و دلیری میبخشد.
ورهرام به چمار (:معنای) پیروزی و ورهرام ایزد به چم پیروزی درخور ستایش است. در باور ایرانیان پیروزی همواره با ارزش و سزاوار ستایش بودهاست. از اینرو در اوستا سرودهای زیبایی در ستایش پیروزی آمدهاست. ایرانیان باستان پیش از آغاز هر کار گروهی، درنیایشگاه ویژهای گرد میآمدند و سرودهای ستایش پیروزی را باهم میخوانند و با روانی نیرومند و ارادهای استوار برای دستیابی به پیروزی، پای به میدان مبارزه زندگی مینهادند. این نیایشگاهها با گذر زمان به نیایشگاه ورهرام ایزد نامور شد. اکنون زرتشتیان دستکم ماهی یک بار، در روز ورهرام در نیایشگاه شاه ورهرام ایزد گردهم میآیند و اهورامزدا را نیایش میکنند و از او میخواهند که پیروزی را درزندگی بهرهی آنان گرداند و نیز همه کسانی را که به پیروی از پیام اشوزرتشت در تازه گردانیدن زندگانی، پیش بردن جهان هستی و گسترش آیین راستی میکوشند، پیروز و سرافراز گرداند. بیشتر مزدیسنان برای باشندگی در نیایشگاهها، آدریان «آتشکده» و نیایش کردن همواره سدره و کشتی بر تن دارند و پوشش سفید بر سر میگذارند. نماد این روز گل «سنبل» در دین زرتشتی است.
اگر امروز ویروس کرونا گرد آمدن در کنار آتش ورهرام را ناشدنی کرده است، با دستهای برافرشته، همآوا با زمزمهی ورهرامیشت برای همه درگیران در این روزهای سخت کرونا، بهروزی و تندرستی را خواستار میشویم.
یادروز 14 آذرماه:
- سال 1344 خورشیدی ساختمان سد شاه عباس بر روی زاینده رود آغاز شد.
- برای نخستین بار خرید گندم از آمریکا در سال 1339 خورشیدی آغاز شد.