لوگو امرداد
امروز خورداد امشاسپند ششم اسفندماه زرتشتی؛ 30 بهمن‌ماه خورشیدی

خورداد فروزه‌ی رسایی اهورامزدا؛ ششم از مینویان

06امروز فرخ روز خورداد امشاسپند و اسفندماه به سال 3758 زرتشتی، خجسته «سپندارمزگان» 30 بهمن‌ماه 1399 خورشیدی 18 فوریه 2021 میلادی

خورداد نام ششمین روز از هر ماه در گاهشمار زرتشتی است. پنجمین امشاسپند و پاس دارنده‌ی آب‌ها و سرسبزی است. خورداد در اوستا «هـَئوروَتات» و در پهلوی «خُردات» یا «هُردات» به معنی رسایی و کمال است که در گات‌ها یکی از فروزه‌های اهورا مزدا و در اوستای نو نام یکی از هفت امشاسپند و نماد رسایی اهورا مزدا است. بخش هئوروه که صفت است به چم رسا، همه، درست و کامل. بخش دوم تات که پسوند است برای اسم، بنابراین هئوروتات به چم کمال و رسایی است. خورداد نماینده رسایی و کمال اهورامزداست.

خورداد، امشاسپند بانویی است که نگهداری از آب‌ها در این جهان، خویشکاری اوست و کسان را در چیرگی بر تشنگی یاری می‌کند از این روی در آیین، به هنگام نوشیدن آب از او به نیکی یاد می‌شود و در گیتی به نگهبانی آب گماشته شده است.ایزدان تیر و باد و فروردین از همکاران خورداد هستند.

در گات‌ها، از خورداد و امرداد پیوسته در کنار یکدیگر یاد می‌شود و در اوستای نو نیز این دو امشاسپند، پاسدارنده آب‌ها و گیاهان‌اند که به یاری مردمان می‌آیند و تشنگی و گرسنگی را شکست می‌دهند.

در یسنا، هات ۴۷، آمده‌است که اهورامزدا رسایی خورداد و جاودانگی امرداد را به کسی خواهد بخشید که اندیشه و گفتار و کردارش برابر آیین راستی است.

در متن‌های کهن امشاسپند خورداد: چهارمین یشت از یشت‌های بیست و یک گانه‌ی اوستا، ویژه ستایش و نیایش امشاسپند بانو خورداد است که در آن یشت از زبان اهورا مزدا یادآور می‌شود که «… یاری و رستگاری و رامش و بهروزی خورداد را برای مردمان اشون بیافریدم…» و سپس تاکید می‌شود هر آن کس که خورداد را بستاید همانند آن است که همه امشاسپندان را ستایش کرده‌است. در بندهش نیز درباره خورداد آمده‌است : «… است؛ او از آفرینش گیتی، آب را به خویش پذیرفت..»، چنین گوید: هستی، زایش و پرورش همه موجودات مادی جهان از آب است و زمین را نیز آبادانی از اوست…»

یاد روز 30 بهمن‌ماه:

– روس‌ها (دانشمندان شوروی وقت) 19 فوریه سال 1986 (30 بهمن 1365) ایستگاه فضایی «میر» را به فضا فرستادند. این نخستین ایستگاه فضایی برای اقامت طولانی فضانوردان بود که بشر به مدار زمین فرستاد.

– توماس ادیسون دراین روز (19 فوریه) از سال 1878 اختراع خود گرامافون (فنوگرافPhonograph) را به ثبت داد.

– رای دادگاه جنایی تهران 30 بهمن‌ماه 1322 خورشیدی (19 فوریه 1944) درباره متهمان به قتل زندانیان سیاسی با تزریق آمپول هوا، و وسائل دیگر صادر شد. این وقایع زندان، پیش از شهریور 1320 (پیش از اشغال نظامی ایران) و تغییر رئیس کشور روی داده بود. طبق حُکم دادگاه جنایی تهران، پزشک احمدی (پزشک زندان) به اعدام و سَرپاس [سرتیپ پلیس] مختاری که در زمان ارتکاب این قتل ها رئیس شهربانی [پلیس کل کشور] بود به ده سال زندان محکوم شده بود.

– مجلس شورا در جلسه 26 بهمن ماه 1303 (15 فوریه 1925) خود به رغم مخالفت هواداران سلطان احمدشاه قاجار، فرماندهی کل قوا (نیروهای دفاعیه و تأمینیه) را از شاه وقت سلب کرد و به ژنرال رضاخان داد. در آن زمان رضاخان پهلوی رئیس الوزراء و وزیرجنگ بود.

– نیکلائوس کوپرنیکوسNicolaus Copernicus (کوپرنیک) ریاضی دان و فضاشناس لهستانی و صاحب فرضیه «هلیو سنتریک پلنتری» در این روز سال 1473 میلادی به دنیا آمد و 70 سال عمر کرد.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-05