امروز فرخ روز وهشتوشاش گاه ماه گاتابیو سال 3758 زرتشتی، پنجمین روز و روز پایانی چهرهی گهنبار همسپت میدیم گاه، آدینه 29 اسفندماه 1399خورشیدی، 19مارس 2021 میلادی
بیست و نهم اسفندماه یادآور تصویب ملی شدن صنعت نفت در سال 1329 خورشیدی در حافظهی تاریخی ایرانیان نقشی ماندگار برجای نهاده است. کوشش دکتر محمد مصدق در راستای استعمارستیزی و کوتاه کردن دست بیگانگان از دامان ایران با ملی کردن صنعت نفت به اوج رسید و نام و یاد این بزرگمرد تاریخ معاصر ایران را برای همیشه در یادها ماندگار کرد.
با ایجاد فضای باز سیاسی پس از شهریور ۱۳۲۰، نگاه افکار عمومی و نیز اندیشهگران سیاسی و اجتماعی به سوی موضوعاتی که پیش از آن مجال بازگویی آنها وجود نداشت، معطوف شد. صنعت نفت و جایگاه و اختیارات ایران در این صنعت را میتوان از مهمترین مباحث مورد توجه در این دوران برشمرد؛ مبحثی که با نهضت ملی ایران همراه شد و نام دکتر محمد مصدق را بر پیشانی داشت.
پس از کشمکشهای بسیار میان رزمآرا نخستوزیر وقت و رقبای او در ارتش و دربار، با تلاشهای رجال سیاسی و دینی مردم و اقلیت، جبهه ملی با زعامت دکتر مصدق در سال 1328 خورشيدي به شانزدهمین مجلس شورای ملی راه یافت. يك سال بعد، اقلیت مجلس به شدیدترین شکل به رویارویی با رزمآرا پرداخت، زیرا او در پی مصالحه با انگلیسیها در مورد نفت ایران بود و میپنداشت که ایرانیان توان فنی در اختیار گرفتن صنعت نفت را ندارند.
از نظر رزم آرا، بهتر بود که ايران به افزایش 50 درصدی سهم خود از سود حاصل از فروش نفت رضایت دهد. این دیدگاه او موجب شد تا در افکار عمومی به عنوان خائن به منافع ملی کشور معرفی شود؛ موج شدیدی علیه او شکل گرفت و اگرچه لایحه قرارداد الحاقی نفت را از مجلس پس گرفت، اما مخالفتها با او ادامه یافت و در نهایت روز 16 اسفند 1329 در مسجد شاه تهران به ضرب گلوله کشته شد.
پس از ترور رزمآرا، روز ۱۷ اسفند ۱۳۲۹، کمیسیون مخصوص نفت مجلس شورای ملی وقت، پیشنهاد ملی کردن صنعت نفت را تصویب کرد. به بیان دقیقتر، قانون ملی شدن صنعت نفت در واقع پیشنهادی بود که با امضای همه اعضای کمیسیون مخصوص نفت و «به نام سعادت ملت ایران» در روز 17 اسفند 1329 به مجلس ارائه شد و در ۲۴ اسفند ۱۳۲۹ به تصویب مجلس شورای ملی رسید. سپس، مجلس سنا نیز در 29 اسفند 1329 این پیشنهاد را تصویب کرد و پس از توشیح محمدرضاشاه به قانون بدل شد. به این ترتیب، روز ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ در تاریخ ملت ایران به عنوان روز «ملیشدن صنعت نفت ایران» ثبت شد. (برگرفته از تارنما موزه و اسناد صنعت نفت ایران)
وهشتواش گاه، پنجمین روز گهنبار چهرهی همسپتمیدیمگاه خجستهباد.
واژهی همسپَتمیدیم به چم (:معنی) برابر شدن روز و شب است.
در گاهشمار زرتشتی همهی ماهها 30 روز است. پنج روز پایان سـال هر یـک نامـی جـداگـانه دارد و زرتشتیان این پنج روز گهنبار را به عـنوان جـشن پنجه یا پنجی جشن میگیرند. این پنج روز را پنج روز پنجه گویند که نام آنها به ترتیب، روز نخست پنجه اهـنودگـاه نام دارد.روز دوم پنجـه اشتود گـاه نـام دارد.روز سوم پنجه سپنتمـدگـاه نام دارد. روز چهارم پنجه وهوخشترگاه نام دارد. و روز پنجـم پنجه وهیشتواش گاه نامیده میشود این نامها یادآوری کنندهی بخشهای پنجگانهی گاتها هستند از این رو روزهای برگزاری پنجه را ماه گاتابیو میگویند. بنابراین سالنمای زرتشتی که بر اساس گـردش زمین به دور خورشید است دارای ۳۶۵ روز کامل میشود. هر چهار سال یکبار یک روز بیشتر وجود دارد که آن را اَوَرداد از ماه اورداد میگویند.