امروز وهمن امشاسپند و فروردینماه سال 3759 زرتشتی، نخستین روز نَبُر در سال نو، روز پرهیز از خوردن گوشت، دوشنبه دوم فروردینماه 1400خورشیدی، 22 مارس 2021 میلادی
روز جهانی آب ۲۲ مارس از سوی سازمان ملل نامگذاری شدهاست. نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی، در کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل (UNCED) در شهر ریودوژانیرو کشور برزیل به گونهی رسمی نامگذاری روز جهانی آب مطرح شد.
در این کنفرانس از همهی کشورها خواسته شد تا در راستای اجرای بیانیه شماره ۲۱ سازمان ملل، این روز را به عنوان روز فرهنگسازی و آگاهسازی مردم در بارهی آب اختصاص دهند.
دوم فروردینماه ۱۴۰۰ برابر با ۲۲ مارس 2021 میلادی روز جهانی یادآوری ارزش نهادن به آب این مایهی زندگانی و آبادانی با تاثیرگذاری اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است.
افزون بر کشورهای عضو سازمان ملل، بسیاری از سازمانهای غیردولتی (NGO) مسایلی مانند چگونگی دستیابی بیش از یک میلیارد نفر به آب نوشیدنی سالم و یا نقش زن و مرد در خانواده برای دستیابی به آب سالم را پررنگ تر میکند. از سال۱۹۹۳ هر سال یک شعار جدید درباره مسایل حیاتی و حساس آن زمان برگزیده میشود تا فعالیتهای آگاهیرسانی جامعه بر پایه آن شعار برنامهریزی شود. شعار امسال روز جهانی آب، در روز ۲ فروردین ۱۴۰۰ «ارزشگذاری آب» نامیده شده است. چون آب دارای ۳ ارزش حیاتی، فرهنگی و اقتصادی است. امسال به شوند فراگیری کرونا در سرتاسر جهان (:پاندمی کووید-19) مصرف آب برای شستشوهای مداوم بسیار بالا رفته، آموزشها برپایهی ارزشگذاری آب متمرکز میشود.
سرش سبز بادا ، منش ارجمند
منش بر گذشته ز چرخ بلند
«من» در ادب پارسی به چم منش و روان و دل به کار مى رود. وهمن امشاسپند دومین روز از هر ماه سی روزه در گاهشمار زرتشتی است. واژهی وهمن دو بخشی است یعنی «وهو» به چم نیک و خوب و «منه» از بن «من» بمعنای اندیشیدن شناختن و فهمیدن است هر دو بخش یعنی اندیشه نیک است بهمن از فروزههای اهورا مزدا است در جهان مینوی نمایندهی اندیشه نیک. بهمن در اوستا وهومنه خوانده میشود.
*«من» در ادب پارسی به چم منش و روان و دل به کار مى رود.
استاد فرزانه فردوسی بزرگ میسراید:
سرش سبز بادا ، منش ارجمند
منش بر گذشته ز چرخ بلند
نخستین آفریدهی اهورامزد هست و یکی از مهین ایزدان مزدیسنای هست.
در جهان مینویی نماد پاکى اندیشه و خرد و دانایی خداوندگار هست.
آدمی را به خرد و اندیشه کردن و دانایی بهره مىبخشد و آدمی را به پروردگار هستی نزدیک مىسازد.
وهمن همان بزرگ امشاسپند و ایزد بزرگ هست که در خواب روان اشو زرتشت سپنتمان را به پیشگاه اهورامزدا رهنمون کرد.
ایزد وهومنه به آدمی سخن نیک و گفتار برتر آموزش مىدهد و آدمی را از ژاژگویی و هرزهگویی باز مىدارد.
اندیشهی نیک و منش نیک اهورایی و نخستین امشاسپند و پرستار جانوران هست . نخستین روز نبر در ماه زرتشتی هست و در این روز خوردن گوشت پرهیز مىدارند . با ایزد ماه ، گوش، و رام روز هم کار هستند.
اندیشهی نیک، اندیشهای است که مردمان سراسر جهان را بهسوی اشا سو میدهد و اندیشه بد اندیشهای است که مردمان را به فریب و کژ راهی انداخته و آنها را از اشا دور میسازد. در گاتها سناریوی آزاد اندیشی و دموکراسی اجتماعی بهروشنی بهچشم میخورد. وهومن به اندازهای در آیین مزدیسنی مهم است که گفته میشود آن زندگی بهترین زندگی بهشمار میآید و تنها از راه اشا میتوان به آن رسید. واژهی وهومن در گاتها ۱۲۷ بار آمده است.
زرتشت با نیروی خرد و بکارگیری اندیشهی نیک به شناخت خداوند دست یافت. اندیشه نیک یا خرد مقدس یا بهمن نمادی از گوهر خرد اهورا مزدا است که خود سرچشمه خرد است.