لوگو امرداد
امروز فروردین ایزد؛ نوزدهم آبان‌ماه زرتشتی

گشایش مركز مرمت تخصصی آثار نوشتاری زرتشتیان در چنین روزی

 کتابخانه اردشیر یگانگی نخستین مرکز مرمت تخصصی آثار نوشتاری زرتشتیان در ایران امروز فرخ روز فروردین ایزد از ماه آبان سال 3757 زرتشتی، دوشنبه 13 آبان‌ماه 1398 خورشیدی، چهارم نوامبر 2019 میلادی

در چنین روزی به سال 1390 نخستین مركز مرمت تخصصی آثار نوشتاری زرتشتیان در ایران گشایش یافت.

نخستین مركز مرمت تخصصی آثار نوشتاری زرتشتیان در ایران، آدینه ١٣ آبان‌‌ماه 1390 خورشیدی با باشندگی شماری از مسوولان هازمان زرتشتی، سرپرست بخش مرمت كتابخانه‌ مجلس و گروهی از دوستداران فرهنگ در طبقه‌ی دوم كتابخانه‌ یگانگی گشایش یافت. كتابخانه یگانگی پنجمین مركز ترمیم كتاب‌های قدیمی و دست‌نویس ایران پس از كتابخانه‌های مجلس، ملی، آستان قدس رضوی و مرعشی نجفی است. بسیاری از کتاب‌های قدیمی و آسیب‌دیده‌ی کتابخانه یگانگی و هورشت یزد به کوشش کارآموزان مرمت این کتابخانه و با همکاری مرمت‌گران کتابخانه مجلس بازسازی شده است. در این سال‌ها مرمت کتاب‌های اوستا قدیمی به رایگان انجام گرفته است.

لوازم و تجهیزات کارگاه مرمت کتاب کتابخانه‌ی یگانگی با نیک‌اندیشی آذرمیدخت هرمزان به نامگانه‌ی روانشادان خدارحم اورمزدیار بهرام هرمزان و بانو رستم مهربان هرمزان و دینیار کیخسرو خدارحم هرمزان خریداری و به کتابخانه پیش‌کش شده است.

کتابخانه‌ی یگانگی که در خیابان جمهوری و در کوچه کیخسرو شاهرخ جای دارد، یک مرجع تخصصی برای پژوهشگران دین زرتشتی و ایران باستان است. بخش موزه‌ی اسناد كتابخانه‌ی یگانگی نیز دربردارنده‌ی نسخه‌های خطی و نقاشی‌های گران‌بها و نایابی پیرامون تاریخ و فرهنگ زرتشتیان است. برخی از این کتاب‌ها به دلیل قدمت و محتوا بسیار ارزشمند بوده و نسخه‌ی دیگر آن‌ها بعد از کتابخانه‌ی یگانگی ممکن است در کتابخانه‌ی مجلس یافت شود.

کتابخانه اردشیر یگانگی یا کتابخانه‌ی یگانگی نام یکی از کتابخانه‌های قدیمی و تخصصی تهران است که ۶۱ سال پیش به کوشش فرنگیس یگانگی، به نام همسرش روانشاد اردشیر یگانگی، بنیان گذاشته شد. کتابخانه یگانگی ۲۵۰ متر مربع مساحت دارد و زیر نظر انجمن زرتشتیان تهران اداره می‌شود. این مرکز فرهنگی از سال ۱۳۸۴ به مدت دو سال برای تعمیر و بازسازی تعطیل شد و پس از انجام عملیات بازسازی یکم اسفندماه ۱۳۸۶ به سرپرستی نوشین فرامرزیان بازگشایی شد.

photo 2019 06 01 13 19 27

نوزدهمین روز از ماه در گاهشمار زرتشتی فروردین نام دارد. بر گرفته از فره وهر fravahr به چم (:معنی) پیش برنده و پیش کشنده است.

در ایران باستان باور داشتند که ذره‌ای از این نور اهورایی در هر آفریده‌ای به صورت امانت گذاشته شده است، این ذره در آغاز پاک و بدون آلودگی بوده و همیشه هم پاک خواهد ماند و هرگز هیچ آلودگی و ناپاکی را به خود نخواهد گرفت.

پیشینیان بر این باور بودند که فروهر در حقیقت روان درگذشتگان بوده و باور داشتند که روان‌های مردگان در نخستین روزهای بهار نزد اقوام خود به زمین باز می‌گردند.

روز «فروردین» که به زبان پهلوی «فرورتن» است، از زبان پارسی باستان «افرورتی» نام  گرفته شده و به چم فروردهای پاکان و فروهرهای پارسایان است. گر چه فروردین از ریشه پَروردین بوده که به فروردین تغییر یافته مانند پارس و‌ فارس، پیروز و فیروز و پروردین به چم ماه پرورش گل‌ها و گیاهان و درختان، نیز نام گرفته است چون در این ماه دوباره پرورش می‌یابند.

فروردین همان فروهر است. فروهر ذره‌ای از نور اهورایی است كه در بدن هركس نهاده شده تا روان را به راه راست راه‌نمایی كند.

فروهر هیچ‌گاه آلودگی به خود نمی‌پذیرد و پس از مرگ بدن، فروهر راه بالا را می‌پیماید و به سرچشمه خود می‌پیوندد.

یاد روز 13 آبان‌ماه:

– تصرف سفارت آمریکا در تهران و به گروگان گرفته شدن کارکنان آن به مدت 444 روز در سال 1358

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

یک پاسخ

  1. درود بر خانم نوشین فرامرزیان مدیر کتابخانه یگانگی که بدون دریافت هیچ وجهی کتابخانه یگانگی و مرکز مرمت کتاب را سر و سامان داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-07