لوگو امرداد
امروز اردیبهشت امشاسپند؛ سوم آبان‌ماه زرتشتی

پرویز آبادی در چنین روزی جانسپار راه میهن شد

امروز اردیبهشت امشاسپند، سومین روز از آبان ماه زرتشتی جانسپاری پرویز آبادی اردیبهشت روز از ماه آبان به سالمه‌ی 3719 در گاهشمار زرتشتی برابر با 27 مهرماه 1360 خورشیدی، پرویز آبادی در حین انجام ماموریت و خدمت در کشتیرانی بندر امام خمینی جان به جان آفرین سپرد و جانسپار راه میهن شد. یادش گرامی باد.

پرویز آبادی سال ۱۳۲۵ خورشیدی در محله‌ی عیش آباد کرمان در خانواده متوسط  دیده به جهان گشود. پدرش کیخسرو و مادرش ایران‌دخت، او بزرگترین فرزند خانواده بود. پرویز آبادی در کودکی پدرش را از دست داد و مادر ماند با چهار فرزند که با فداکاری‌های خود همگی با تحصیلات عالی به کار و زندگی مشغول هستند. پرویز دوره‌ی دبستان را در کرمان در مدرسه کاویانی و دبیرستان را در مدرسه ایرانشهر تحصیل کرد و سال آخر دبیرستان با کوچیدن به تهران از دبیرستان دارالفنون در رشته‌ی ادبیات فارغ التحصیل شد. کارشناسی خود را از دانشگاه تهران در رشته بازرگانی گرفت. برای ادامه‌ی تحصیل به انگلستان رفت و کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت بازرگانی به پایان رساند. سه سال پیش از انقلاب به ایران برگشت و چون سرباز بود خود را معرفی کرد. پس از گذراندن دوران سربازی در شرکت کشتیرانی با سمت معاون بخش کشتیرانی خط جنوب استخدام شد. وی در آخرین سمت سرپرست بازرگانی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بود. در سال ۱۳۶۰ با حکم ماموریت برای سرکشی به بندر امام خمینی رهسپار شد. بنابر مسوولیتی که بر دوش داشت مانند یک سرباز در پشت جبهه تلاش شبانه‌روزی برای واردات و رساندن کالاهای ضروری به کشور نظارت داشت. پرویز آبادی 27 مهرماه به دلیل حمله موشکی به بندر امام خمینی  به جانسپاران راه میهن پیوست. در آن زمان فرین ملک‌پور، همسر وی، ۹ ماهه باردار بود. ۱۳ روز پس از آن رویداد در تاریخ ۹ آبان ماه ۱۳۶۰ خورشیدی ارژنگ پسر پرویز آبادی به دنیا آمد. اکنون ارژنگ آبادی دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد از دانشگاه جان هاپکینز در رشته MBA است.

اشه نیک، اشه نیک‌ترین است، مطابق آرزوست

امروز اردیبهشت روز و آبان‌ماه به سالمه‌ی 3757 زرتشتی برابر است با شنبه 27 مهرماه 1398 خورشیدی و 19 اکتبر 2019 میلادی.

اردیبهشت یا «اشا‌وهیشتا»، نام سومین روز ماه و دومین ماه سال در سالنمای زرتشتی است. اردیبهشت به چم «بهترین پاکی و راستی» و یکی از امشاسپندان دین زرتشتی است که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (قانون دگرگون‌ناپذیر جهان) است.

اردیبهشت یا ارته وهیشته یا اشه وهیشته در اسطوره‌های زرتشتی و ایرانی دومین امشاسپند است. او زیباترین نماد از نظام جهانی قانون ایزدی و نظم اخلاقی در هردو جهان است. این امشاسپند نه تنها را نظم در جهان برقرار می‌سازد، بلکه نگاهبان نظم دنیای مینوی و دوزخ نیز هست. نماینده جهانی او آتش است.
امشاسپند اردیبهشت، از نظر اهمیت و احترام٬ دومین امشاسپند پس از امشاسپند بهمن است. این موجود در اصل همان آرتا یا ریتای هندی است، که در زمان‌های بعد آشاواهیشست نام گرفت که به معنای آشای برتر یا بهترین اشه یا برترین ارته (راستی) است.

واژه اشه در اوستا و به ویژه در گاهان بسیار بکار رفته‌ است. «اشا» یا هنجار هستی در زندگی انسان‌ها به گونه‌ی توانمندی در نظم دادن به زندگی، خانواده، هازمان(:جامعه)، زیست‌بوم، طبیعت و … نمودار می‌شود. از همین‌رو بر انسان شایسته است تا پیوسته این توانایی را در خود پرورش داده تا بتواند با «‌اشا‌» هماهنگ شود و راستی را در خود بپروراند.

«اشا»هنجاری که نظام جهان هستی را درست نموده و آنرا به‌سوی روشنایی سوق می‌دهد. این فروزه در نسک گات‌ها که سروده‌ها و سخنان اشوزرتشت است ۱۶۲ بار آمده است. اشا محور آموزه‌های جهان شمولی اشوزرتشت است و همه‌ی آموزه‌های تربیتی و اخلاقی اشوزرتشت پیرامون آن دور ‌می‌ز‌‌‌ند. این واژه یکی از پر معنی‌ترین و مهم‌ترین واژگان قاموس مزدیسناست. به پیرو اشا، اشون Ashavan گفته می‌شود یعنی کسی که در اندیشه، گفتار و کردار، راست است. اشا خانواده با واژه “اشو” است و بالاترین درجه از دیدگاه عرفان زرتشتی به‌شمار می‌رود. اشو همان واژه‌ای که ما  برای زرتشت سپنتمان بکار می‌بریم و می‌گوییم اشوزرتشت. در آیین مزدیسنا و فرهنگ زرتشتی راستگو بودن با متدین بودن برابر است.
اردیبهشت در اوستا «اَش وَهیشتَ» آمده. در خرده اوستا اردیبهشت زیباترین  امشاسپند است. اردیبهشت به چم «بهترین پاکی و راستی» و یکی از امشاسپندان دین زرتشتی ست که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (قانون دگرگون‌ناپذیر جهان) است. در جهان مادی اردیبهشت نگهبان آتش است. ایزدان آذر و سروش و بهرام از یاران این امشاسپند است. چه نیکوست در این روز به آتشکده رفتن و چه شادی افزاست در این روز به باغ و بوستان رفتن.

مسعود سعد سلمان گوید: «اردیبهشت روز است ای ماه دلستان / امروز چون بهشت برین است بوستان».

اشو زرتشت در گاهان تنها راه رسیدن به بارگاه خدایی را راه اَشَهَ می‌داند. در یسن ۴۴ بند ۱۱ می‌گوید: «تا توش و توان دارم می‌کوشم مردم را به سوی اشه رهنمون باشم.» یکی از سپندترین دعاهای زرتشتی دعای “اشم وهو” است که در آن اشه و راستی ستایش می‌شود که یک ذکر ۱۲ واژه‌ای است که سه بار در آن نام اشه برده شده است. دعایی که برای تمرکز ذهن بر روی اشه استوار است از این قرار است: اشه نیک، اشه نیک‌ترین است. مطابق آرزوست، مطابق آرزو خواهد بود، اشه از آن اشه وهیشته است.

در آموزه‌های آیین اشو زرتشت پاکی برون نیز به اندازه‌ی پاکی درون اهمیت دارد. پاکی برون به معنای پاک نگه داشتن تن و محیط زندگی از همه‌ی ناپاکی‌ها است و به همین شوند، سدره و کشتی، لباس آیینی و نشانه‌ی زرتشتیان، به رنگ سپید است تا هرگونه ناپاکی را نمایان کند.

گل نماد اردیبهشت امشاسپند «مرزنگوش» است.

یاد روز 27 مهرماه:

– نوزدهم اكتبر سال 480 پیش از میلاد را روزی نوشته‌اند كه خشایارشا رهبر وقت ایرانیان با دولت كارتاژ (تونس امروز) پیمان بست.

– در 1366 خورشیدی، نیروی دریایی آمریكا سه سكوی نفتی ایران در خلیج فارس را به گلوله بست كه دو سكویِ آن آسیب شدید دید.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-07-13