شاهورهرام ایزد، پیروزی اهورایی خجسته باد
امروز ورهرام ایزد از ماه امرداد سال 3757 زرتشتی، چهارشنبه 16 امردادماه 1398خورشیدی،هفتم آگوست 2019 میلادی
بیستمین روز از هر ماه در گاه شماری ایرانی «وَرَهرام» نامیده میشود، در اوستا ورترغن. آمده و در پهلوی ورهران و درپارسی بهرام آمده، ورهرام به چم پیروزی و کامیابی قابل ستایش است. فروزهی پیروزی است. و ورهرام ایزد به چم (:معنی) پیروزی قابل ستایش است و به سبب جایگاه پر اهمیتش « شاه ورهرام ایزد » نامیده می شود.
در باور ایرانیان پیروزی همواره با ارزش و قابل ستایش بوده است به همین دلیل در اوستا سرودهای زیبایی در ستایش پیروزی آمده است.
ایرانیان باستان پیش از آغاز هر کار گروهی ، در نیایش گاه ویژهای گردهم میآمدند و سرودهای ستایش پیروزی را با هم میخواندند و با روانی نیرومند و ارادهای استوار، برای پیروزی ، پای به میدان مبارزهی زندگی میگذاشتند.
این مکانها به تدریج به نیایشگاه ورهرام ایزد شناخته شد. اکنون زرتشتیان دست کم ماهی یک بار ، در روز ورهرام، در نیایشگاه شاه ورهرام ایزد گردهم می آیند و اهورا مزدا را نیایش می کنند و از او میخواهند که پیروزی را در زندگی، بهرهی آنان گرداند و نیز همهی کسانی را که به پیروی از پیام اشو زرتشت در« تازه گردانیدن ِ زندگانی»، « پیش بردن جهان هستی » و«گسترش آیین راستی » میکوشند ، پیروز و سر افراز گرداند.
در بهرامیشت آمدهاست که بهرام آفریده اهورا نیرومند و فرهمند است و نیروی بینایی شگفتانگیزی دارد. او یورش همه دشمنان را، چه جادوان و پریان، و چه کَویها و کَرَپانهای «ستمگر» را در هم میشکند، جهان را تازگی و آشتی میبخشد و به خوبی آرمانها را بر آورده میکند. بهرام همچنین توانایی فرزندآوری و بازوان نیرومند و تندرستی و دلیری میبخشد.
در ادب مزدیسناو آریایی كهن ، بهرام ایزد در پیكره های بسیار زیبا ، نیرومند ، تیزرو ، برنا ، شاداب ، شاهین تیز پرواز ، مرد رایومند و ….
دادگری و درستی و خوشی و یكرنگی مىدارد و اهریمن زدایی مىكند، به نیكان و ستایندگان نیرو مىدهد و بر دشمنان خشم مرگ مىآورد، و در كار آشتی هم كوشاست ، آشتی كه از راه درست اشو زرتشت سپنتمان آن را ستود و همواره در آرزوی بر پاییاش بود و از برای پیروزی خود و پیش بردن آواژگان بهرام ایزد را ستایش كرد.
آذر بهرام همان سومین آتشكدهی بررگ ایران هست آذر برزین مهر در ریوند خوراسان، در آتش بهرام نیایش، بند شش آن، كوه نام برده شده است.
زرتشتیان امروز، به مانند نیاکان خود در روز ورهرام ایزد در زیارتگاه شاه ورهرام ایزد گرد هم میآیند و با خواندن اوستا برای خود ، خانواده و همه مردم هفت کشور زمین آرزوی پیروزی و سربلندی می کنند . ورهرام، ایزد پیروزی و سرافرازی است. از آیینهای این روز پختن آش، سیروگ و پخش شیرینی و نخود مشکلگشا است.
نیایشگاههای شاه ورهرام ایزد در خرمشاه یزد، زین آباد یزد، شریف آباد اردکان، امیریهی تهران، تهران پارس، کرج، کرمان و اهواز وجود دارد.
نماد این روز نیز گل «سنبل» در دین زرتشتی است.
یاد روز امردادماه
– سال 425 میلادی، بهرام پنجم ساسانی(بهرام گور) درخواست تئودوریس دوم امپراتور روم را پذیرفت كه استادان ایرانی بتوانند برای تدریس در دانشگاه نوبنیاد قسطنطنیه، به این شهر بروند. این موافقت در «كارنامك» یا روزنامك (روزنامهی دربار شاهی آن روزگار) آمدهاست. تاریخنگاران اروپایی، از این توافق به عنوان نخستین «مبادلهی رسمی استاد» در درازنای تاریخ یاد كردهاند كه از آن پس مرسوم شده است.
– كنستانتین دوم كه از 337 تا 361 امپراتور روم بود، هفتم اوت سال 317 میلادی به دنیا آمد. وی در روزگار فرمانروایی خود، دوبار از ایرانیان شكست نظامی خورد. بار نخست در سال 359پیش از میلاد در سوریه و بار دوم در سال 360 میلادی، در باختر(:غرب) تركیهی امروز، نیمی از آناتولی غربی را به ایرانیان باخت. در هر دو جنگ فرماندهی ارتش ایران را شاپور دوم بردوش داشت.