لوگو امرداد
امروز امرداد امشاسپند؛ هفتم دی‌ماه زرتشتی

چنین روزی؛ آغاز به‌کار رسمی بانک مرکزی ایران

آغاز به کار رسمی بانک مرکزی ایران در تاریخ یکم دی ماه 1339 خورشیدی امروز امرداد امشاسپند و دی‌ماه به سال 3757 زرتشتی، برابر با یکم دی‌ماه 1398 خورشیدی 22 دسامبر 2019 میلادی

چنین روزی؛ یکم دی‌ماه به سال 1339 خورشیدی بانک مرکزی ایران با وظیفه‌ی حفظ ارزش پول ملی و تنظیم اعتبارات آغاز به‌کار رسمی خود را آغاز کرد.

بانک ملی ایران تا سال 1339 خورشیدی که قانون بانکی و پولی کشور به تصویب رسید، دارای حق انحصار نشر اسکناس بود و افزون بر عملیات یک بانک تجارتی، وظایف بانک مرکزی کشور را نیز بر عهده داشت. سرانجام به موجب قانون هفتم خوردادماه سال 1339 خورشیدی، عملیات بانک ملی به دو بخش تقسیم شد و آن قسمت که مربوط به حفظ ارزش پول و تنظیم اعتبارات و حق انحصار انتشار اسکناس و پول فلزی است به بانک مرکزی ایران واگذار شد. همچنین قسمت عملیات تجاری و اداره کردن صندوق پس انداز و… مانند گذشته بر دوش بانک ملی ایران باقی ماند. این قانون از یکم دی‌ماه 1339 خورشیدی به طور رسمی به اجرا درآمد.

بانک مرکزی ایران در تاریخ ۱۸ ا مردادماه ۱۳۳۹ بنیاد شد. حفظ ارزش داخلی و خارجی پول ملی کشور، انتشار اسکناس و ضرب سکه‌های فلزی رایج کشور، تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و ریالی، نظارت بر صدور و ورود ارز و پول رایج کشور، تنظیم‌کننده نظام پولی و اعتباری کشور، نظارت بر بانک‌ها و مؤسسات اعتباری برخی از وظایف بانک مرکزی است.

امرداد امشاسپند هفتمین روز از هر ماه زرتشتی

روز امرداد مژده داد بداند

       كه جهان شد به طبع باز خواند

آمرتات: جاودانگی، ماندگار و بی‌مرگی نام هفتمين روز از هر ماه در  گاهشمار زرتشتی و نام پنچمين‌ ماه است. آ، واگ (واژه‌) نفی هست، مٓر: به چم مردن و مرگ، تات.  پسوند  امرداد به پارسی آمده است. در  آفرینش نگهبان گیاهان و رستنی هست ، دو گام امشاسپندان خورداد و اَمرداد به هم پیوسته هستند. آدمی بتواند اين دو رده از زندگی را به وارستگی برساند و به رسایی برسد خودبه‌خود به بی‌مرگی و جاودانگی هم خواهد رسید.

در اوستا امرتات و در فارسی امرداد بنابراین امرداد یعنی بی مرگی و آسیب ندیدنی یا جاودانی. پس واژه “مرداد” . در ادب  مزدیسنا جایی ندارد. امرداد یکی از امشاسپندان است که نگهبانی گیاهان با اوست. هميشه با امشاسپند هه اُروتات يا خورداد هستند.

در گاهشمار سی‌روزه‌ی زرتشتیان هنگامی که نام روز و ماه برابر می‌شود آن روز را جشن می‌گیرند. فرارسیدن روز امرداد در ماه امرداد را جشن امردادگان می‌نامند.

در گات ها ، يسنا ٥١ ، بند ٧  می‌خوانیم:

كس به هفت رده، اهورامزدا، روان، نیک اندیشی، بهترین راستی، شهریاری مینوی، آرمان سپند، رسایی وبالندگی بی مرکی، جاودانگی برسد و بر راه آيين راستی مى‌رود، از بخشايش دو مينویی اهورامزدا به پاداش خواهد رسيد خوشی خورداد و جاودانگی امرداد را دارا مى شود.

«مسعود سعد» می‌سراید:

  روز امرداد مژده داد بداند

  كه جهان شد به طبع باز خواند

 

سروده‌ی مسعود سعد سلمان، بر پایه‌ی کتاب بندهش

روز امرداد مژده داد بدان

كه جهان شد به طبع باز جوان

عدل باريد بر جهان يك سر

دولت و ملک شهريار جهان

 

اندرزنامه آذرباد مهراسپندان (موبد موبدان در روزگار شاپور دوم)

دار و درخت بنشان

 

اندرزنامه آذرباد مهر اسپندان در سروده‌ی استاد ملک‌الشعرای بهار:

به (خورداد) جوی نوین کن روان/ امرداد بیخ نو اندر نشان

یاد روز یکم دی‌ماه:

یکم دی‌ماه: سال 1351 خورشیدی خبرگزاری رادیو و تلویزیون ایران بنیاد گذاشته شد.

یکم دی‌ماه: 22 دسامبر سال 247 ميلادی، «تیرداد» یکم در شهر دامغان بر تخت پادشاهی نشست.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-31