لوگو امرداد
در امرداد 488 آمده است:

المپیک و دروغ ماراتن، پلی برای گذر از سده‌های تاریک باختر

p05بی‌گمان تا پیش از «عصر مدرن» نبرد ماراتون ارزش چندانی برای اروپاییان نداشت و می­‌توان گفت در هزار سال سده‌­های میانه­‌ی تاریخ اروپا کسی نه ماراتونی می­‌شناخت و نه چگونگی این نبرد باستانی را می‌­دانست.

با پيدايش تاریخ­‌نویسی «عصر مدرن» در پس دگرگوني‌های «عصر نوزایی» بود که دوباره توجه به تاریخ، فرهنگ و مهرازی (:معماری) یونان باستان در مرکز توجه گاه‌نگاران (:مورخان) جای گرفت. اروپایی­‌ها در اين روزگار با ساختن تصویری آرمانی از یونان و روم باستان در پی گذار از این سده‌­های تاریکی خود بودند که از ديد ایشان رهاوردی خاوری بود. جنگ­‌های با عثمانی نیز به برکشیدن هویت نوينی از یونان باستان که هیچ هماننديی با ساختارهای باستانی خود نداشت، انجامید. از اين‌ رو، اروپایی­‌ها برای ناتوان‌كردن عثمانی­‌ها، برآن شدند تا برخی از هویت‌­های تحت سلطه­‌ی این امپراتوری را نيرومند كنند.

یکی از این تبار­ها، یونانی­‌ها بودند که می‌بایست از تسلط عثمانیان رهايي يابند. یونانیان توانستند به ياري اروپاییان از زیر تسلط عثمانی­‌ها رهایی یابند و دولت مدرنی را بنياد نهند که هنوز هم پابرجا است.

در این هنگام بود که با پیدایش فلسفه­‌ی هگل و خوانش او از تاریخ جهانی، ناگهان یونان به آغازگاه فرهنگ و تمدن جهانيان دگرگون شد. گويا اروپاییان كودک ازدست‌رفته­‌ی خود را بازیافته بودند و نیاز داشتند که آن را بپرورانند و بزرگ کنند. البته آنان به جايگاهي نیاز داشتند تا برتری خود را در برابر خاور موجه نشان دهند و پیشینه‌مند سازند. این‌گونه بود که برگ‌هاي دفتر تاریخ یونان باستان ناگهان به روزگار شکوفایی و شکفتگی تمدنی دگرگون شد و درباره­‌ی آن بزرگ­‌نمایی­‌ها و گزافه‌گويی­‌های فراوانی انجام شد.

یکی از این گزافه‌گويی‌ها، جنگ­‌های شاهنشاهی هخامنشی با برخی دولت‌شهرهای یونانی بود که با نام آغاز تاریخ غرب شناسانده شد. در این میان نبرد ماراتون به تجلی­‌گاه شکست خودكامگي (:استبداد) ترسناك خاورزمین در برابر دموکراسی سست (:ضعیف) یونانی دگرگون شد و نیاز بود برای توجیه برتری باختر بر خاور، این داستان­‌های تاریخی را با بزرگ‌نمایی به فرزندان خود بیاموزانند که اروپا در روزگار یونان و روم باستان به شکوفایی فرهنگی رسیده بود ولی پيدايش اندیشه­‌های شرقی دليل ازمیان‌رفتن این روزگار پرشکوه شده بود و اینک دوباره باید به آن زمان بازگشت.

یکی از نشانه‌هاي این زنده‌سازی (:احیای) فرهنگی برگزاری پيكارهاي ورزشی المپیک به یاد بازی­‌های المپیک در یونان باستان بود. در این پيكارهای ورزشی، دوی ماراتون به‌عنوان یادبود رساندن خبر پیروزی آتنیان بر ایرانیان در سال 490 پيش از ميلاد، به‌عنوان یکی از این ورزش‌ها شناسانده شد. نبرد ماراتون که اینک دوی ماراتن در بازی­‌های المپیک به یادبود آن برگزار می­‌شود در سال‌های پايانی روزگار داریوش يكم هخامنشی در پاسخ به آتش‌زدن شهر سارد به‌دست ایونی­‌ها همراه با آتنی­‌ها رخ داده بود و از دید آتنی­‌ها نبرد سپندی (:مقدسی) بود که آزادی آنان را از یوغ خودكامگی خاورزمين رهايی می­‌داد.

آنچه در بالا آمده است بخشی از نوشتاری‌ست با عنوان «المپیک و دروغ ماراتن، پلی برای گذر از سده‌های تاریک باختر»، به قلم  دکتر علیرضا کرباسی که در تازه‌ترین شماره‌ی امرداد چاپ شده است.

متن کامل این نوشتار را در رویه‌ی پنجم (اندیشه) شماره 488 امرداد بخوانید.

«امرداد» شماره‌ی 488 از چهارشنبه‌‌، 10 امردادماه 1403 خورشیدی، در روزنامه‌فروشی‌ها و نمایندگی‌های امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.

خوانندگان می‌توانند برای دسترسی به هفته‌نامه‌ی امرداد افزون‌بر نمایندگی‌ها و روزنامه‌فروشی‌ها از راه‌های زیر نیز بهره ببرند.

فروش اینترنتی فایل پی‌دی‌اف شماره‌ی  488 هفته‌نامه امرداد

فروش اینترنتی نسخه‌ی چاپی شماره‌ی 488  امرداد

اشتراک ایمیلی هفته‌نامه‌ی امرداد

نشانی نمایندگی‌ها و دکه‌های فروش امرداد در تهران

برای دریافت فایل اکسل نمایه امرداد کلیک کنید

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-06-18