آغاز بازسازی مدرسه تاریخی کیخسرو شاهرخ کرمان

مدرسه کیخسرو شاهرخ کرمان که در سال ۱۳۲۹ خورشیدی به عنوان نخستین هنرستان دخترانه شهر کرمان بنیاد شد، پس از سال‌ها تعطیلی و بلاتکلیفی، اکنون وارد مرحله بازسازی کلاس‌ها شده است؛ یادمانی که به یاد ارباب کیخسروشاهرخ و با کوشش ارباب شهریار راوری و همراهی نیکوکاران زرتشتی ساخته شد.

این گزارش به قلم دکتر آرش ضیاتبری، پژوهشگر تاریخ زرتشتیان، تهیه شده و برای انتشار در امرداد، همراه با گزارش تصویری بازسازی مدرسه تاریخی کیخسرو شاهرخ کرمان، در ادامه آمده است:

بعد از درگذشت ارباب کیخسروشاهرخ، شخصی به نام ارباب شهریار راوری تصمیم گرفت تا به یاد او مدرسه بسازد. موضوع ساخت مدرسه، در انجمن زرتشتیان کرمان مطرح شد و انجمن زمینی را به مساحت شش هزار متر مربع به این منظور اختصاص داد. ارباب شهریار با فروش سهام نساجی خود هزینه اولیه را پرداخت کرد و در سال ۱۳۲۵ خورشیدی کار آغاز شد. ساخت این مدرسه با مشکلات فراوانی روبرو بود، از جمله پیامدهای جنگ جهانی دوم و تأمین مصالح مورد نیاز و هزینه‌های باقیمانده برای پایان کار، که با کمک ارباب رستم گیو این مشکلات برطرف و مدرسه با ساختمانی به مساحت هزار و هشتصد متر مربع دو طبقه در سال ۱۳۲۹ خورشیدی افتتاح شد.

زرتشتیان کرمان از سال ۱۲۶۰ خورشیدی ساخت مدارس خود را برای سنین مختلف، هم برای دختران و هم برای پسران آغاز کردند؛ از جمله مدرسه دخترانه جمشیدی، مدرسه دخترانه شهریاری، مدرسه پسرانه جمشیدی، مدرسه پسرانه کاویانی، مدرسه ملی ایرانشهر و… اما هدف از ساخت مدرسه کیخسروشاهرخ با بقیه مدارس متفاوت بود. اعضای انجمن و بنیانگذاران این مدرسه تصمیم گرفتند تا اولین هنرستان دخترانه شهر کرمان را به نام بزرگترین مدرسه‌ساز زرتشتی، ارباب کیخسروشاهرخ احداث کنند.

این هنرستان که در ابتدا به نام هنرستان شاهرخی فعالیت خود را آغاز کرد، نمونه‌ای موفق از آموزش دختران در شهر کرمان به شمار می‌رفت و اوج شکوفایی آن در زمان مدیریت کشور خانم مزدیسنا رقم خورد؛ تا آنجایی که بسیاری از مسوولان و مقامات شهر کرمان دختران خود را به این مدرسه می‌فرستادند. نوع طراحی این مدرسه با داشتن کلاس‌های بزرگ در دو طبقه و راه پله‌های خاص برای ورود به طبقه بالا و همچنین سالن بزرگ و سرپوشیده متصل به ساختمان برای امتحانات و کارگاه‌های مورد نیاز و همچنین آشپزخانه‌های مجهز از ویژگی‌های هنرستان دخترانه کیخسرو شاهرخ بود.

هزینه‌های این هنرستان در ابتدا توسط موقوفات انجمن زرتشتیان کرمان پرداخت می‌گردید اما به دلیل بالا رفتن هزینه‌های جاری، سرانجام وزارت معارف آن زمان پرداخت هزینه‌های هنرستان را متقبل شد. در اوایل انقلاب که دیگر هنرستان دخترانه کیخسروشاهرخ به مدرسه پسرانه کیخسرو شاهرخ تبدیل شده بود، طبق قراردادی تمامی مدارس زرتشتیان کرمان در اختیار آموزش و پرورش قرار گرفتند و این سازمان علاوه بر مدیریت و پرداخت هزینه‌های مدارس، مبلغی را به عنوان اجاره سالیانه آنها به انجمن پرداخت می‌کرد. در سال ۱۳۸۴ خورشیدی اداره آموزش و پرورش کرمان به دلیل عدم استحکام بنا، قرارداد مدرسه کیخسروشاهرخ را فسخ کرد و مدرسه مجدداً در اختیار انجمن قرار گرفت. از آن زمان تا کنون جلسات زیادی برای بازسازی و حتی تغییر کاربری این مدرسه برگزار شد اما هیچکدام از آنها به نتیجه‌ای نرسید تا اینکه انجمن از چندی قبل کار بازسازی کلاس‌های این مدرسه را آغاز کرده است.

 

1 17 2 5 3 5 4 4 5 4 6 4 7 5 8 5 9 4 10 3 11 1 12 2 13 2 14 2 15 3 16 3 17 2

فرتور از مهنوش فرهمند است.
6744

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
X
LinkedIn
Email

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *