امروز روز ارد از ماه اَمُرداد 3762 زرتشتی، یکشنبه بیستویکم اَمُردادماه 1403 خورشیدی، یازدهم آگوست 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
“ای مردان و ای زنان کوشش کنید … از دروغ که همان زندگانی مادی و وسوسهبرانگیز است پرهیز کنید،
از پیشرفت ریا و فریب جلوگیری نمایید،
پیوند خویش را با دروغ یکباره بگسلید و بدانید آن خوشی که و سروری که از راه نادرست و بیچارگی دیگران به دست آید جز رنج و افسوس چیزی به بار نخواهد آورد و تبهکاران و دروغپرستانی که در تباهی درستکارانند به راستی زندگی معنوی و آرامش روحی خود را از بین خواهند برد.”
هات ۵۳ یسنا بند ۱۶
———- ———- ———–
ارد ایزد:
بیست وپنجمین روز هرماه سی روزه در گاهشماری ترادادی (سنتی) مزدیسنان “ارد” نام دارد.
ایزد ارد یا «اَرت»، در اوستا به ریخت «اَشی وَنگوهی» آمده است که چم (:معنی) آن؛ توانگری، بینیازی، خواسته و دارایی است.
آموزه های اشو زرتشت آرامش درونی را همراه با توانگری و بهدست آوردن خواسته و دارایی سفارش میکند.
پیروان این بینش، برای به دست آوردن و رسیدن به خواستههای خود از راه درست و راست، کار و کوشش را گزینش کرده و از بیکاری، تنبلی و کاهلی پرهیز میکند.
در اوستا یشت هفدهم، بهنام این ایزد است. نگهبانی از ثروت و دارایی بر دوش این ایزد است. آموزشهای اشوزرتشت آرامش درونی را همراه با توانگری و بهدست آوردن خواسته سفارش میکند. زرتشتی برای به دست آوردن خواسته از راه درست و راست، به کار و کوشش میپردازد.
سرودهی مسعود سعد سلمان، بر پایهی کتاب بندهش
اردروز است فرخ و میمون / با همه لهو و خرمی مقرون
ای دلارای یار گلگونرخ / خیز و پیشآر بادهی گلگون
اندرزنامه آذرباد مهراسپندان (موبد موبدان در روزگار شاپور دوم)
هرچیز نو بخر و اندر خانه بر.
اندرزنامه آذرباد مهر اسپندان در سرودهی استاد ملکالشعرای بهار:
به بازار شو، روز (ارد) ای پسر / نوانو بخر چیز و با خانه بر
گل نماد این روز گل همیشه بهار است.
————– ———– ———– ——-
دلاوری آریوبرزن در دربند پارس
بر پایه یادداشتهای روزانه “کالیستنس” تاریخنگار رسمی “اسکندر” و محاسبات تقویمی، چنین روزی سال 330 پیش از میلاد، نیروهای این فاتح مقدونی در پیشروی به سوی “پرسپولیس” شاهنشین وقت، در دربند پارس ـ تکاب در کهگیلویه با یک هنگ ارتش ایران به فرماندهی “آریو برزن” روبهرو و متوقف شدند. در نخستین برخورد، نیروهای اسکندر از یگان “آریو برزن” شکست خورده و با تحمل کشته بسیار پس نشست. پس از آن اسکندر خود وارد عمل شد و سرانجام، هنگ “آریو برزن” با محاصره کوهها از سوی اسکندریان و حمله به افراد آن از ارتفاعات بالاتر از پای درآمد و “آریو برزن” فرمانده دلیر آن نیز بر خاک افتاد.
تاریخنگار اسکندر نوشته است که اگر چنین ایستادگی در “گاوگاملا” (اقلیم کردستان کنونی عراق ـ ناحیه اربیل) در برابر ما انجام گرفته بود، شکستمان قطعی بود. در “گاوگاملا” با خروج غیرمنتظره “داریوش سوم” از میدان نبرد، واحدهای ارتش ایران نیز که به نظر میرسید در آستانه پیروز شدن بر ما بودند در پی او دست به عقبنشینی زدند و ما پیروز شدیم.
آریو برزن، یکی از فرماندهان شجاع و دلیر ارتش هخامنشی، در نبرد دربند پارس با تمام توان خود در برابر نیروهای اسکندر مقدونی ایستادگی کرد. این نبرد که در تنگه تکاب در نزدیکی بهبهان کنونی رخ داد، یکی از آخرین مقاومتهای بزرگ ایرانیان در برابر یورش مقدونیان بود. آریو برزن با تعداد کمی از نیروهای خود توانست برای مدتی پیشروی اسکندر را متوقف کند و تلفات سنگینی به دشمن وارد آورد.
پس از شکست اولیه نیروهای اسکندر، او خود وارد میدان نبرد شد و با استفاده از تاکتیکهای نظامی و محاصره کوهها، توانست نیروهای آریو برزن را از ارتفاعات بالاتر مورد حمله قرار دهد. در نهایت، آریو برزن و نیروهایش با شجاعت و دلاوری تا آخرین نفس جنگیدند و بسیاری از آنها در این نبرد جان باختند.
این مقاومت دلیرانه آریو برزن و نیروهایش، اگرچه به شکست انجامید، اما نشاندهنده عشق و وفاداری آنها به میهن و تلاش برای پاسداشت استقلال ایران بود. این نبرد بهعنوان یکی از نمادهای مقاومت و شجاعت در تاریخ ایران به یادگار مانده است. (ویکی پدیا/ روزنامک)
اگر مورخان یونانی یادی از این رویداد نكرده بودند خبری از این فداكاری افتخارانگیز ملی به ما نمیرسید.
یکی از معروفترین مجسمههای آریو برزن در شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، نصب شده است. این مجسمه به عنوان نمادی از شجاعت و دلاوری این سردار بزرگ ایرانی شناخته میشود.
در شهرستان باشت، که برخی مورخان آن را زادگاه آریو برزن میدانند، نیز مجسمهای از این سردار دلیر نصب شده است.
این مجسمهها به یاد و گرامیداشت شجاعت و ایستادگی آریو برزن در برابر تهاجم اسکندر مقدونی ساخته شدهاند و به عنوان نمادهای ملی و تاریخی در ایران شناخته میشوند.
——— ———- —————
یادروز 21 امردادماه:
اعدام “ميرزا رضا كرمانی” به جرم قتل ناصرالدين شاه. (۱۲۷۶ خورشیدی)
لشکر عثمانی پس از تصرف همدان به سوی قزوین روانه شدند. (۱۲۹۵ خورشیدی)
“سپهسالار تنکابنی” از ریاست وزرا برکنار شد. (۱۲۹۵ خورشیدی)
دستگيری سران كميته مجازات و انحلال آن. (۱۲۹۶ خورشیدی)
کميته مجازات، گروهی سری بود كه در سال ۱۲۹۵ خورشیدی در تهران تشكيل شد و بنيانگذاران آن، تنی چند از طرفداران مشروطه بودند كه پس از استقرار نظام جديد، مقاصد خود را دست نايافته ديدند و ناكامی مشروطيت را به سبب خيانت و بیكفايتی وزرا میدانستند. از اين روی، تصميم گرفتند با تشكيل گروهی به نام “مجازات” به پندار خود به مقابله با عناصر خائن، وطن فروش و نالايق بپردازند. البته در اين پندار، اتكای آنها بر قضاوت شخصی بود. در نهايت، اعضای كميته در دوران صدارت “وثوق الدوله” دستگير، برخی اعدام و بعضی تبعيد شدند.
نام شهر “ترشيز” به “كاشمر” تبديل شد. (۱۳۱۳ خورشیدی)
در جلسه هیات وزیران بین “عطاءالله خسروانی” وزیر کشور و “غلامرضا نیکپی” وزیر آبادانی و مسکن مشاجره و سپس زد و خورد در گرفت. شاه دستور اخراج هر دو وزیر را داد. (۱۳۴۸ خورشیدی)
درگیری نیک پی با خسروانی وزیر کشور و دبیر کل قدرتمند حزب ایرن نوین بر اساس یک تبانی قبلی هویدا و نیک پی انجام گرفت خسروانی با در دست داشتن دو پست مهم نظریات هویدا را در حزب و دولت تایید نمیکرد و برای خود دولتی در دولت تشکیل داده بود.
درگذشت “نصرتالله نوحیان سمنانی” متخلص به “نوح” شاعر، روزنامهنگار، طنزپرداز و محقق تاریخ مطبوعات، از وی به عنوان آقای حافظه ایران یاد میشود. (۱۳۹۹ خورشیدی)
روز جهانی “جوانان”.
زادروز “اوژن بورنوف” خاورشناس فرانسوی و كاشف رمز “خط ميخی”. (1801 م)
مرگ “جورج استيفنسون” مخترع “لوكوموتيو” و پديد آورنده راه آهن. (1848 م)
زادروز “فريتز كِرِنكو” خاورشناس نامور آلمانی. (1872 م)
وقوع نبرد آمريكا و ژاپن نامور به “گوادال كانال” در جريان جنگ جهانی دوم. (1942 م)
مرگ “توماس مان” نويسنده برجسته آلمانی. (1955 م)
مرگ “جِيمز سامنِر” شيمیدان نامدار آمريكايی، برنده جایزه نوبل در سال ۱۹۴۶ میلادی. (1955 م)
پرتاب اولين ماهواره جهان به نام “اكو” توسط ايالات متحده آمريكا. (1969 م)
قتل عام فلسطينيان اردوگاه “تلّ زَعتَر” در لبنان توسط فالانژهای لبنان. (1976 م)
در يک سانحه هوايی در ژاپن ۵۲۰ تن كشته شدند كه پُرتلفاتترين سانحه هوايی بود. (1985 م)