لوگو امرداد
روزنگار 24 مهرماه

روز انارام از ماه مهر/ آماده‌سازی نشست تاریخی تهران

امروز روز اَنارام از ماه مهر 3762 زرتشتی، روز پایانی چَهره اَیاثرم‌گاه چهارمین گَهنبار سال، سه‌شنبه 24 مهرماه 1403 خورشیدی، پانزدهم اکتبر 2024 میلادی

گات ها1

فرازهایی از پیام اشو زرتشت:

ای مزدا، دانش و آگاهی بیکران
از آن توست همه خوبی‌هایی که بوده، اکنون روی می‌دهد و در آینده پیش خواهد آمد.
نیکوکاران را با مِهر خود در پرتو منش نیک بهره‌مند ساز و در راستای اشا، هنجار راستی،
شهریاری مینوی خویش را در تن آنان افزون گردان.

یسنا.هات ۳۳ بند ۱۰

——————— * ———————–

anaramاَنارام:
– روز پایانی هرماه سی‌روزه در گاهشمار ویژه زرتشتیان «انارام» نامیده می‌شود.

– در آیین زرتشتی، با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) روز آغاز می‌شود.

– انارام به چَم (:معنی) «روشنایی بی‌پایان» است که در اوستا به ریخت «اَنَغرَه رَاُوچَه» آمده است.

– کسانی که با اندیشه، گفتار و کردار نیک زندگی کرده، با دروغ و ناپاکی مبارزه می‌کنند. در باور ترادادی نیاکانی، سرانجام روان آنان به سرای نور و سُرود رهسپار می شوند که سرشار از خرسندی و شادمانی است. این سرا، همان خانه‌ی واپسین  بوده که جایگاه روشنایی و فروغ بی‌پایان است.

————————- * ——————–

tehran conference 1943
چرچيل، روزولت و استالين در حاشيه جلسات نشست سال 1943 تهران در کنار يکديگر در 29 نوامبر آن سال، اما با انديشه‌ها و خواست‌های مختلف

۲۴ مهر سالروز نشست سران سه کشور اشغالگر در ایران

در دوران جنگ جهانی دوم، وزيران امورخارجه آمريكا و انگلستان كه با شوروی، ايران را در اشغال نظامی داشتند به تهران آمدند.

در دوران جنگ جهانی دوم، ایران تحت اشغال نظامی کشورهای آمریکا، انگلیس و شوروی قرار داشت. در تاریخ ۲۴ مهرماه سال ۱۳۲۲ (۱۶ اکتبر ۱۹۴۳ میلادی)، وزرای امور خارجه این سه کشور به تهران آمدند تا مقدمات نشست سران را فراهم کنند. این نشست به منظور تنظیم برنامه مذاکرات و تعیین تکلیف ایران پس از جنگ برگزار شد.

به نوشته دين آچسن، وزير امورخارجه پيشين آمريكا كه در كتاب خاطرات او (نوشتاری و صوتی) آمده است، لندن و مسکو در سپتامبر سال 1941 (شهریور 1320)، پس از اشغال نظامی ایران و برکناری رضاشاه و تبعید او، و به رغم انجام مراسم سوگند در مجلس و شاه شدن محمدرضاشاه، قرار گذارده بودند كه پس از جنگ، امور دولتی ايران با حفظ تماميت ارضی تا تدوين و تصويب يک قانون اساسی تازه، زير نظر يک هيات امنا اداره شود و شاه همچنان اسمی (در ظاهر) رییس کشور باشد. اما در نشست سران در تهران که از ششم آذر (۲۸ نوامبر ۱۹۴۳) آغاز به کار کرد، این تصمیم لغو شد. سران سه کشور در پایان اجلاس بیانیه‌ای صادر کردند که در آن افزون بر تمامیت ارضی، استقلال و حاکمیت ملی ایران نیز تضمین شد. [در زمان اشغال نظامی ایران ـ اواخر آگوست 1941 (شهريور 1320)، هنوز آمریکا وارد جنگ جهانی دوم نشده بود و در تعرض نظامی به ایران نقش نداشت و ماه‌ها پس از ورود به جنگ، به عملیات لندن و مسکو در ایران پیوست].

هنوز اطلاعات کاملی از چگونگی این تحول در دست نیست، اما روشن است که ترس روزولت و چرچیل از توسعه‌طلبی استالین باعث شد که آن‌ها تصمیم به تثبیت وضعیت سیاسی ایران بگیرند. اختلافات بین سران سه کشور و منافع ملی متفاوت آن‌ها، حصول توافقی در مورد آینده ایران را دشوار کرده بود. بنابراین، به منظور جلوگیری از درگیری بیشتر و تمرکز بر جنگ جهانی، تصمیم گرفته شد که وضعیت سیاسی ایران به همان صورت بدون تغییر باقی بماند.

در جریان این نشست، محمدرضا شاه پهلوی تنها سه دقیقه با سران سه کشور ملاقات کرد و از این دیدار کوتاه برای درخواست انتقال پدرش، رضا شاه، از جزیره موریشوس به جایی دیگر استفاده کرد. چرچیل با این درخواست موافقت کرد و رضا شاه به ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی منتقل شد، جایی که در نهایت درگذشت.

تاریخ‌نگاران بر این باور هستند که ترس از توسعه‌طلبی استالین و نگرانی از بی‌ثباتی سیاسی باعث شد که آمریکا و انگلستان بر تثبیت وضعیت سیاسی ایران و حفظ قانون اساسی موجود تاکید کنند. این تصمیم به نوعی تضمین‌کننده استقلال و حاکمیت ملی ایران بود، هرچند که حضور نیروهای خارجی تا پایان جنگ در ایران ادامه داشت. (روزنامک/ کیهانی‌زاده)

———————– * ————————-

یادروز 24 مهرماه:

آغاز هفته “پيوند اوليا و مربيان”.

 

روز ملی “پارالمپیک”.

 

“ياور اسمعيل خان” يار وفادار “كلنل محمدتقی خان پسیان” با قوای تحت فرماندهی خود وارد مشهد شد و به بازداشت “ياور نوذری” پرداخته و امور را در دست گرفت. (۱۳۰۰ خورشیدی)

 

سردار سپه وزير جنگ در مجلس نطقی ايراد نمود و اظهار داشت؛ “حكومت نظامی من بعد علی الاصول ملغی خواهد شد و اداره ماليات غير مستقيم و خالصجات نيز از وزارت جنگ منتزع خواهد گرديد”. (۱۳۰۱ خورشیدی)

 

قانون عفو و بخشودگی به تصويب مجلس شورای ملی رسيد. (۱۳۲۰ خورشیدی)

 

هیات وزيران تصويب‌نامه‌ای در مورد الغاء انحصارات صادر كرد. چای، قند و شكر، قماش و لاستيک لوازم يدكی اتومبيل با پرداخت عوارض بازرگانی و گمركی قابل ورود شد. (۱۳۲۰ خورشیدی)

 

در دوران جنگ جهانی دوم، وزيران امورخارجه آمريكا و انگلستان كه با شوروی، ايران را در اشغال نظامی داشتند به تهران آمدند. (۱۳۲۲ خورشیدی)

 

“دكتر مصدق” در مجلس شورای ملی حضور يافت و قطع روابط با انگلستان را اعلام داشت. (۱۳۳۱ خورشیدی)

 

“ژنرال دوگل” رییس جمهور فرانسه برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شد. (۱۳۴۲ خورشیدی)

 

هیات مهم اقتصادی و سرمایه‌گذاری آلمان غربی وارد تهران شد. (۱۳۵۱ خورشیدی)

 

زادروز “رضا یزدانی” خواننده، نوازنده گیتار، آهنگساز و بازیگر. (۱۳۵۲ خورشیدی)

 

ساختمان چهار نیروگاه هسته‌ای ایران با همکاری آلمان فدرال و فرانسه آغاز شد. (۱۳۵۴ خورشیدی)

 

آغاز اشغال خرمشهر به دست قوای متجاوز عراق. (۱۳۵۹ خورشیدی)

 

درگذشت “استاد مرتضی حنانه” آهنگ ساز معاصر ايرانی. (۱۳۶۸ خورشیدی)

 

روز جهانی “بیهوشی”.

 

روز جهانی “خوراک”.

 

زادروز “نوح وبستر” واژه‌شناس نامدار و مولف فرهنگ واژه‌های زبان انگليسی، وی نخستين مولف واژه‌نامه انگليسی “وبستر” است. (1758 م)

 

“ماری آنتوانت” همسر لويی شانزدهم پادشاه سابق فرانسه و خواهر امپراتور اتريش که در دادگاه انقلاب فرانسه به اعدام محكوم شده بود در ملاء عام با گيوتين گردن زده شد. (1793 م

 

نخستین استفاده موفقیت‌آمیز از “اتر” برای بیهوشی به ثبت رسید. این اتفاق یکی از مهمترین رویدادهای مهم تاریخ پزشکی بود که در بیمارستان عمومی ماساچوست وابسته به دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد به وقوع پیوست. (1846 م)

 

نخستين تمرين بمباران با هواپيما انجام شد و بمبی از داخل هواپيمای در حال پرواز فرو افكنده شد. (1912 م)

 

راهپيمايی طولانی هشت هزار كيلومتری كمونيست‌های مسلح چين كه در محاصره نيروهای نظامی جمهوری ملی چين قرار گرفته بودند به سوی شمال اين كشور آغاز شد. (1934 م)

 

۴۴ روز پس از اعلان جنگ انگلستان به آلمان

نخستين حمله هوايی آلمان به انگلستان صورت گرفت. ( 1939 م)

 

پایه‌گذاری سازمان بين‌المللی خواربار و كشاورزی (FAO) در شهر کبک کانادا. (1945 م)

 

خودكشی “هرمان گورينگ” جنايت‏كار نازی ساعاتی قبل از اجرای حكم اعدام. (1946 م)

 

اجرای حكم مجازات دستیاران هیتلر، جنايت ‏كاران جنگی محكوم شده در دادگاه نورنبرگ، در سالروز حمله هوایی سال ۱۹۳۹ میلادی. (1946 م)

 

آزمایش اولين بمب هسته‌ای چين که آژانس‌های جاسوسی غرب را غافلگير کرد. (1964 م)

 

“آگوستو پینوشه” حاکم سابق شیلی در لندن دستگیر و به اتهام قتل به اسپانیا مسترد شد. (1998 م)

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-10-26