امروز اَردیبهشت روز از ماه آبان 3762 زرتشتی، آدینه 27 مهرماه 1403 خورشیدی، هجدهم اکتبر 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
بهترین پاداش نیک برای او خواهد بود،
برای کسی که پیام مانتره و اندیشهبرانگیز را آشکار کند.
بدینسان به یاری وهومن و اندیشه پاک،
در پرتو اشا و هنجار راستی،
خشَترا، شهریاری مینوی فزونی و گسترش یافته،
خورداد و رسایی با امرداد و جاودانگی فراهم خواهد شد.
یسنا. هات ۳۱ بند۶
—————————— * ——————————-
اَردیبهشت:
– در گاهشماری زرتشتی روز سوم در هرماه سیروزه، اَردیبهشت نام دارد.
– در آیین زرتشتی، با برآمدن خورشید (گاه هاوَن، هنگام بامداد) روز آغاز میشود.
– اردیبهشت دگرگونیافته واژه اوستایی «اَشَه وَهیشتَه» در زبان اوستایی است که «اشا» به «اَرد» و «وَهیشتا» به «بهشت» در گویش پارسی دگرگون شده که به چمار «بهترین راستی» است.
– اشا، هنجاری است که نظام جهان هستی بر پایهی آن پدید آمده و آن را به سوی پیشرفت و پویایی پیش میبرد.
– در خُرده اوستا، اردیبهشت امشاسپند به چَم «بهترین پاکی و راستی» است که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (هنجار درست هستی) است.
– اردیبهشت درجهان مادی، نگهبانی از آتش را بر دوش دارد.
—————————- * —————————-
پیمان اتحاد ایران و کارتاژ در ۴۸۰ پیش از میلاد
1۵۴۴ سال پیش، در اکتبر سال 480 پیش از میلاد (27 مهرماه)، خشایارشا، رهبر وقت ایرانیان، با دولت کارتاژ (تونس امروز) پیمان اتحاد بست. این پیمان به منظور ایجاد سد در برابر گسترش اتحادیه یونانیان به جنوب و شرق و درگیر نگه داشتن آنها در جنگهای دوردست، بود تا به فکر تعرض به ایران نیافتند.
خشایارشا، پسر داریوش و نوه کوروش بزرگ، با این اتحاد، تلاش کرد تا امنیت قلمرو ایران را تضمین کند. شهرهای یونانیزبان واقع در آناتولیای غربی و جزایر شرقی دریای اژه و دریای مدیترانه از جمله قبرس، ایونی خوانده میشدند. واژه یونان که در خاورمیانه به کار میرود، بر پایه کلمه ایونی ساخته شده است.
در آن زمان، یونان در جنوب ایتالیا، از جمله جزیره سیسیل، مهاجرنشین داشت که معروفترین آنها سیراکوز (سیراکوز) بود. در پی همین اتحاد و کمک مالی ایران بود که هامیلکار کارتاژی به سیسیل حمله کرد. اما پس از پیاده شدن در ساحل پالرمو، چون توفیقی به دست نیاورد، همانجا خودکشی کرد.
اتحاد امپراتوری ایران (ابرقدرت جهان وقت) و کارتاژ تا 70 سال بعد (سال 410 پیش از میلاد) ادامه داشت و کارتاژ از کمک مالی ایران برخوردار بود.
کارتاژیها مهاجران فنیقی (لبنانی-سوری) بودند که نام شهر خود را “کارت هاداشت” به معنای “شهر تازه” گذاشته بودند. رومیها آن را “کارتاژ” تلفظ کردند و این نام در کتب تاریخ باقی ماند. نامدارترین سردار کارتاژی، هانیبال بود که به اسپانیا و ایتالیا لشکر کشید و در این لشکرکشی از فیل استفاده کرد. (روزنامک/ کیهانیزاده)
خشایارشا یکم، فرزند داریوش بزرگ و آتوسا (دختر کوروش بزرگ)، چهارمین شاه هخامنشی بود که از 486 تا 465 پیش از میلاد شاهنشاه ایران بود. او به نام «شاه شاهان» آوازه داشت و در مدت فرمانرواییاش اصلاحات اداری و نظامی شایانی اجرا کرد.
خشایارشا به بهبود سیستم اداری پرداخت و ارتش هخامنشی را سازماندهی کرد.
او به برنامههای ساختوساز بزرگی در سراسر امپراتوری دست زد، از جمله ساخت کاخهای جدید در تخت جمشید و شوش.
مشهورترین اقدام نظامی او لشکرکشی به یونان بود. خشایارشا در سال 480 پیش از میلاد با نیرویی بزرگ به یونان حمله کرد و جنگهای مهمی مانند ترموپیل و سلامیس در این دوره رخ دادند.
خشایارشا برای قدرت و اقتدارش شناخته شده بود. او توانست گسترهی هخامنشی را در دوران فرمانروایی خود یکپارچه نگه دارد.
خشایارشا همچنین به هنر و فرهنگ اهمیت زیادی میداد و در زمان او آثار هنری بسیاری ساخته شد که نشانهای از بزرگی و شکوه فرمانروایی هخامنشی بود.
خشایارشا در سال 465 پیش از میلاد در یک کودتای داخلی به قتل رسید و پسرش اردشیر یکم به تاج و تخت رسید.
——————– * ————————-
یادروز 27 مهرماه:
در دوران پهلوی اول، اولين كارخانه ريسندگی که در قزوين گشایش یافت. (۱۳۰۸ خورشیدی)
ورود “رضا شاه پهلوی” به جزيره موريس در جريان جنگ جهانی دوم توسط متفقين. (۱۳۲۰ خورشیدی)
دولت وقت لايحه منع مداخله وزيران، نمايندگان مجلس و كارمندان دولت و موسسات عمومی را در هرگونه معاملات دولتی به مجلس داد. (۱۳۳۷ خورشیدی)
رای اعتماد مجلس سنا به جعفر شريف امامی برای نخستوزيری. (۱۳۳۹ خورشیدی)
بین ایران و انگلستان دو قرارداد همکاری انرژی اتمی امضا شد. (۱۳۵۴ خورشیدی)
ایران و انگلستان دو قرارداد همکاری در زمینه انرژی اتمی امضا کردند. به موجب این قرارداد افزون بر تحقیقات اتمی مشترک دو کشور، انگستان موافقت کرد نیروی انسانی مورد نیاز سازمان انرژی اتمی ایران را آموزش دهد.
سفارت ایران در واشنگتن در گزارشی به وزارت خارجه ایران به نقل از مقاله ای در مجله نیوزویک بیان کرد: انصراف ایران از خرید 70 فروند هواپیمای اف-14 مبلغ 5/1 میلیون دلار به شرکت گرومن، زیان وارد کرده است. (1357 خورشیدی)
تصويب اساسنامه سازمان صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران. (۱۳۶۹ خورشیدی)
آغاز عملیات “والفجر ۴”، در منطقه شیلر در شمال مریوان و پنجوین در جریان جنگ تحمیلی. (۱۳۶۴ خورشیدی)
یورش تجاوزكارانه ناوهای آمريكايی به جزاير نفتی ايران در خليج فارس. (۱۳۶۶ خورشیدی)
“تيرداد” شاهزاده اشكانی با تشريفات ويژهای وارد شهر “رم” شد تا با “نرون” امپراتور وقت روم دیدار كند. (66 م)
تصرف صوفيه پايتخت بلغارستان توسط امپراتوری عثمانی. (1386 م)
يک رشته جنگ ميان فرانسه و انگلستان كه 116 سال طول كشيده بود با امضای يك پيمان صلح و به رسميت شناخته شدن سلطه انگلستان بر منطقه “كاله” پايان يافت. (1453 م)
درگذشت “جاناتان سوئيفت” نويسنده نامدار انگليسی. (1745 م)
“لرد کورنوالیس” انگلیسی در “یورکتاون” ایالت ویرجینیا، از جرج واشنگتن فرمانده نیروهای ارتش آمریکا شکست خورد که در نتیجه آن انقلاب آمریکا به پایان رسید و این کشور به استقلال دست یافت. (1781 م)
عقبنشينی سپاه “ناپلئون بُناپارت” از روسيه به علت سرمای شديد منطقه. (1812 م)
استقلال كامل كشور “كلمبيا” از استعمار اسپانيا. (1819 م)
زادروز “لويس مامفورد” اهل ایالات متحده آمریکا، يكی از مورخان بزرگ قرن بيستم، مورخی كه رابطه تمدن و تكنولوژی را به دست داد. (1895 م)
زادروز “لئونيد برژنف” رهبر پيشين اتحاد جماهير شوروی سابق. (1906 م)
يک دانشجوی فوق ليسانس رشته بيوكميست دانشگاه راتگِرز آمريكا به نام “آلبرت شاتس” موفق به كشف استرپتومايسين و ايزوله كردن آن شد. (1943 م)
اين دانشجو جريان كشف خود را كه در لابراتوار دانشگاه انجام گرفته بود به استاد مربوط، پروفسور “واكسمان” گزارش كرد و اين استاد آن را به نام خود اعلام داشت و به همين خاطر هم برنده جايزه نوبل سال ۱۹۵۲ میلادی در فيزيولوژی شد.
قتل “موريس بيشاپ” ریيس جمهور كمونيست گرانادا. (1983 م)
“سامورا ماشل”، ریيس جمهور موزامبيک و ۳۳ تن ديگر از مقامات اين كشور بر اثر سقوط هواپيما به دليل توفان كشته شدند. (1983 م)