ساخت تلهکابین در گسترهی تاق بستان بار دیگر چالش برانگیز شد. چنین کاری خطر ثبت نشدن این سازهی گرانبهای تاریخی را در فهرست جهانی یونسکو در پی خواهد داشت. کنشگران و بسیاری از شهروندان کرمانشاه با نوشتن نامهای به میراث فرهنگی این استان، ساخت تلهکابین را آسیب به این سازهی شکوهمند تاریخی دانستهاند و خواستهاند که از این کار جلوگیری شود. اما آیا اعتراض شهروندان و دوستداران میراث فرهنگی تاثیری بر تصمیم نسنجیدهی برنامهریزان شهری کرمانشاه دارد؟
خبرگزاری ایسنا که گزارشی در اینباره بر روی خروجی تارنمای خود گذاشته است، با اشاره به ساخت تلهکابین در محدودهی تاق بستان، مینویسد: «متولیان شهری استان در حال پینهدوزی تکههای ناهمخوان به این محوطه تاریخیاند تا تکهی آخر را زشتتر بر تن آن بدوزند».
در ادامهی این گزارش آمده است: هر چند طرح اولیه نصب تلهکابین بر فراز تاق بستان در طول سالهای گذشته به تصویب رسیده و حتا امضای برخی از اعضای شورای فنی سازمان وقت میراث فرهنگی را نیز به دنبال دارد، اما با باز شدن تدریجی آنچه که قرار است به مرور این وسیلهی درآمدزای سرگرمکننده برای تاق بستان به ارمغان ببرد و نخست از ثبت جهانیاش جلوگیری کند، بار دیگر فعالان میراثی کرمانشاه را به واکنش وادار کرد.
شاید به همین دلیل هم در نامهای که خطاب به امید قادری، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه، نوشته شده، نام مردم کرمانشاه به چشم میآید؛ از شهروند گرفته تا تاریخنگار و کنشگر محیط زیست.
هرچند بهگمان میرسد توانایی مدیریت شهری بسیار بیشتر از میراث فرهنگی کرمانشاه است که بتواند از پینه کردن این تاق تاریخی که حتا در فهرست موقت یونسکو هم جای گرفته جلوگیری کند، شاید هم مسوولان شهری کرمانشاه قصد دارند تاق بستان را با وصله پینههای تازهاش به یونسکو بفرستند؟
ما نگرانیم
در این نامه که رونوشت آن به استاندار کرمانشاه، شهردار، مدیر راه و شهرسازی استان ومجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان نیز فرستاده شده، آمده است: «همه ما عموما و مجموعه تحت نظر شما خصوصا به عنوان امین موظف به پاسداری از مجموعه باستانی تاق بستان (تاق وسان) با داشتن ویژگیهای فرهنگی–طبیعی متعدد در حوزه جغرافیایی استان کرمانشاه هستیم. از سوی دیگر عِرق مردمان این دیار به تاریخ طبیعت و عجین شدن با کوهستان موجب شده تا نگرانی خود را مبنی بر رخدادهای اخیر شامل تعیین عرصه و حریم جدید و پیرو آن مطرح شدن مواردی چون احداث تله کابین، تخریب محوطه، ساخت و ساز و اقدام برای تغییر کاربریهای نامتناسب با شان این مجموعهی ارزشمند ابراز بدارند.
از اینرو با دلگرمی به دغدغهمندی و تلاشهای استاندار، دوشادوش کارشناسان و متخصصان، در راستای معرفی هر چه بیشتر و بهتر پتانسیلهای استان، درخواست رسیدگی به وضعیت موجود و پیشگیری از هر گونه اقدام نامتناسب با اینگونه اماکن ولو با عنوان توسعه محور که باعث خدشه دار کردن منظر فرهنگی– طبیعی میشود را داریم و نیز مانع از رفتارهایی شوید که شرایط نامزد شدن ثبت جهان مجموعه بی نظیر و منحصربفرد تاق بستان را به خطر میاندازد».
در کنار این درخواست، براساس نامهای که از دفتر فنی امور عمرانی و حمل و نقل و ترافیک به مسوولان شهری کرمانشاه فرستاده شده، اعلام شده تا «برای هماهنگی لازم در خصوص کاربری و نحوهی واگذاری محل احداث تله کابین تاق بستان به شهرداری کرمانشاه، جلسهای به ریاست بازوند، استاندار کرمانشاه، برگزار میشود».
اما در کنار همهی پافشاریها و برنامهریزیهایی که متولیان شهری کرمانشاه برای تکمیل پروژهی احداث تله کابین دارند، روشن نیست که آیا این طرح اصلا در کمیته راهبردی وزارتخانه بررسی و تصویب شده و آیا میراث فرهنگی امضای نهایی را پای این طرح زده است که مسولان شهری به دنبال تکمیل کارهای خود هستند؟