لوگو امرداد
امروز امرداد امشاسپند هفتم تیرماه زرتشتی، پنجم تیرماه خورشیدی

برآشفتگی خراسانی‌ها از کشته شدن ابومسلم

0043360امروز امرداد امشاسپند از ماه تیر سال 3758 زرتشتی، چهارشنبه چهارم تیرماه 1399 خورشیدی، 24 ژوئن 2020 میلادی

20 روز به درازا انجامید تا خبر کشته شدن ابومسلم خراسانی از بغداد به توس (خراسان) برسد و خشم خراسانی‌ها را سبب‌ساز شود (خراسان بزرگتر که هم اکنون بیشتر این سرزمین در کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان قرار گرفته است) ابومسلم خراسانی 5 ژوئن سال 755 میلادی، چهارم تیرماه، در بین النهرین (عراق امروز) به تحریک منصور خلیفه عباسی کشته شد.
قیام هواداران ابومسلم گرچه سرانجام به استقلال ایران انجامید، ولی در آن روزگار به جایی نرسید. ابومسلم زاده‌ی اصفهان که ژنرالی در خراسان بود در سال 737 میلادی، پس از تصرف شهر مرو، بر ضد حکومت بنی امیه به پا خاست و با چند نبرد به حکومت آنان پایان داد و خلافت را به عباسیان واگذار کرد. روزگاری نگذشت که ابومسلم متوجه شد عباسیان هم در دنیاپرستی دست کمی از امویان ندارند. پس به انتقاد از آنان پرداخت و همین امر باعث شد که منصور خلیفه عباسی احساس خطر کند و او را از میان بردارد. (برگرفته از تارنمای نوشیروان کیهانی‌زاده)

امرداد امشاسپند

روز امرداد مژده داد بداند

که جهان شد به طبع باز خواند

آمرتات: جاودانگی، ماندگار و بی‌مرگی نام هفتمین روز از هر ماه در  گاهشمار زرتشتی و نام پنچمین‌ ماه است. آ، واگ (واژه‌) نفی هست، مٓر: به چم مردن و مرگ، تات.  پسوند  امرداد به پارسی آمده است. در  آفرینش نگهبان گیاهان و رستنی هست ، دو گام امشاسپندان خورداد و اَمرداد به هم پیوسته هستند. آدمی بتواند این دو رده از زندگی را به وارستگی برساند و به رسایی برسد خودبه‌خود به بی‌مرگی و جاودانگی هم خواهد رسید.

در اوستا امرتات و در فارسی امرداد بنابراین امرداد یعنی بی مرگی و آسیب ندیدنی یا جاودانی. پس واژه “مرداد” . در ادب  مزدیسنا جایی ندارد. امرداد یکی از امشاسپندان است که نگهبانی گیاهان با اوست. همیشه با امشاسپند هه اُروتات یا خورداد هستند.

در گاهشمار سی‌روزه‌ی زرتشتیان هنگامی که نام روز و ماه برابر می‌شود آن روز را جشن می‌گیرند. فرارسیدن روز امرداد در ماه امرداد را جشن امردادگان می‌نامند.

در گات ها ، یسنا ۵١ ، بند ٧  می‌خوانیم:

کس به هفت رده، اهورامزدا، روان، نیک اندیشی، بهترین راستی، شهریاری مینوی، آرمان سپند، رسایی وبالندگی بی مرکی، جاودانگی برسد و بر راه آیین راستی مى‌رود، از بخشایش دو مینویی اهورامزدا به پاداش خواهد رسید خوشی خورداد و جاودانگی امرداد را دارا مى شود.

«مسعود سعد» می‌سراید:

روز امرداد مژده داد بداند

که جهان شد به طبع باز خواند

سروده‌ی مسعود سعد سلمان، بر پایه‌ی کتاب بندهش

روز امرداد مژده داد بدان

که جهان شد به طبع باز جوان

عدل بارید بر جهان یک سر

دولت و ملک شهریار جهان

اندرزنامه آذرباد مهراسپندان (موبد موبدان در روزگار شاپور دوم)

دار و درخت بنشان

اندرزنامه آذرباد مهر اسپندان در سروده‌ی استاد ملک‌الشعرای بهار:

به (خورداد) جوی نوین کن روان/ امرداد بیخ نو اندر نشان

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-02-07