موسیقی نواحی یا موسیقی اقوام ایرانی بهعنوان بخشی از فرهنگ دیرپای این مرز و بوم نغمه به نغمه و سینه به سینه از سدهها و هزارهها گذر کرده و از پس تنگناها و محدودیتها جان بهدر برده است تا روایتگر هنر مردمانی باشد که جانشان با عشق گرهخورده است. این نغمههای کو به کو آمده اکنون با بیمهری و بیتوجهی مسوولان زخمی و نایبریده بیم آینده را بر دوش میکشند. هنرمندان موسیقی نواحی در رویارویی با دشواریهای اقتصادی و فرهنگی بهناچار زخمه بر نای خویش میزنند تا شاید صدای ساز و نوایشان به جایی برسد و از سپردن هنر دیرپای خویش به آیندگان باز نمانند.
هفتم خوردادماه 1400 خورشیدی، کارزاری با عنوان « درخواست رسیدگی بیدرنگ مسئولین به وضعیت معیشت هنرمندان موسیقی نواحی» به کوشش پیمان بزرگنیا، پژوهشگر موسیقی نواحی راهاندازی شد تا شاید با پشتیبانی مردم به نتیجه برسد. در همین راستا داوود رضایی، نوازنده، آهنگساز، تنظیمکننده و پژوهشگر موسیقی محلی لرستان و از هنرمندان موسیقی نواحی با بر شمردن برخی مشکلات هنرمندان این حوزه به آسیبشناسی موسیقی محلی پرداخته است که در دنباله میخوانید:
«موسیقی، بخشی جداییناپذیر از فرهنگ یک قوم است و اهمیت آن، بر کسی پوشیده نیست؛ اما بیمهریها، پیوسته تن آن را میخراشد و بدان آسیب میزند. ازاینروی، آسیبشناسی موسیقی، و بهویژه موسیقی محلی، امری بایسته و حیاتی مینماید. از میان آسیبهای موسیقی محلی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تبعیض معنوی و مادی میان هنرمندان موسیقی نواحی و دیگر ژانرهای موسیقی، مشهود است؛ در حالی که هنرمندان موسیقی نواحی، زندگی و زمان خود را بر سر این وظیفهی میهنی گذاشتهاند تا موسیقی اصیل مردمان ایرانزمین را برای نسلهای پسین حفظ کنند.
- هنرمندان اقوام گوناگون، برای رساندن صدایشان به گوش مسوولان، متحد و هماهنگ نیستند.
- به پیشکسوتان موسیقی فولکلور و تجربههای آنان که بهمثابه گنجی عظیم از میراث فرهنگی ما هستند، توجه کافی نمیشود.
- در زمانهای که جهانیان، بیشترین تلاش و سرمایهگذاری را برای حفظ و ترویج موسیقی فولکلور انجام میدهند، در کشور ما، عظم راسخی برای این کار در متولیان امر یافت نمیشود.
- مشکل نمایشندادن ساز در رسانهها و تلویزیون، کماکان وجود دارد و هیچ روشن نیست که چه استدلالی پشت آن است.
اینها، تنها گوشهای از رنجی است که بر موسیقی، و بهویژه موسیقی محلی ایران، میرود و سخن مفصل گفتن از آن، در این مقال نمیگنجد. باشد تا مکرر گفته شود تا شاید موثر افتد».
برای پیوستن به این کارزار و پشتیبانی از هنرمندان موسیقی نواحی به این نشانی بروید:
درخواست رسیدگی بیدرنگ مسئولین به وضعیت معیشت هنرمندان موسیقی نواحی