لوگو امرداد
امروز وهمن امشاسپند دومین روز گاهشمار زرتشتی؛ دوم فروردین‌ماه خورشیدی

زادروز محمدعلی اینانلو؛ پایه‌گذار طبیعت‌گردی علمی در ایران

images 3امروز فرخ و پیروز روز وهمن امشاسپند و فروردین‌ماه سال 3760 زرتشتی، نخستین روز نَبُر، دوم فروردین‌ماه 1401 خورشیدی، 22 مارس 2022 میلادی

2 فروردین‌ماه زادروز محمدعلی اینانلو مجری تلویزیون، بازیگر، صداپیشه، کارشناس ورزشی، روزنامه‌نگار و کارشناس و مستندساز طبیعت است. اینانلو قدیمی‌ترین گزارشگر و مفسر والیبال و بنیادگذار روزنامه‌نگاری زیست‌بوم در ایران بود.

محمدعلی اینانلو، روزنامه‌نگار، مستند ساز و بنیان‌گذار طبیعت‌گردی علمی در ایران بود. وی سابقه ۴۰ سال طبیعت‌گردی در ایران و دیگر آموخته‌های خود را به صورت نوشته و فیلم درآورد. همچنین از مبتکران کلاس‌های آموزش اکوتوریسم در ایران و دارای مدرک کارشناسی در رشته ادبیات بود. او در زمینه کار در رسانه‌های مکتوب و تصویری ایران، سوابق متعددی داشت و همواره نگران معرفی و حفظ طبیعت ایران بود و در برنامه‌های مختلف آن را مورد تأکید قرار می‌داد و درباره ظرفیت‌های طبیعت ایران اعتقاد داشت: اکوتوریسم ۸ شاخه اصلی دارد و ۸۰۰ شاخه فرعی که همه اینها در طبیعت ایران در دسترس است و از طرف دیگر کشور ما جوان‌ترین کشور دنیاست، یعنی با تربیت نیروهای جوان به این سمت به راحتی می‌توان این جاذبه‌ها را برای دیگران توضیح و تفسیر کرد.
او به عنوان مفسر بازی‌های والیبال از بازی‌های آسیایی تهران در سال ۱۹۷۴ شروع به کار کرده بود و از مجریان معروف تلویزیون و رادیوی ایران به شمار می‌رفت.
وی در مدت فعالیت خود، شمار زیادی مستند در زمینه زیست‌ محیطی و گردشگری، تهیه و کارگردانی کرد که از شاخص‌ترین آنها می‌توان به ایران؛ جهانی در یک مرز اشاره کرد. او همچنین در دو فیلم سینمایی «ارتفاع پست» و «به رنگ ارغوان» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا به عنوان بازیگر حضور داشت و به ایفای نقش پرداخت.
اینانلو از سال ۱۳۴۲ فعالیت مطبوعاتی خود را آغاز کرد و در ۴۲ سال علاوه بر نگارش مقاله‌های متعدد در مجلات و روزنامه‌ها و سردبیری مجله ایران شناسی«گردش» مجله ایران شناسی سیلک‌رود به زبان انگلیسی شکار و طبیعت، مجله جهانگردان و مجله طبیعت همچنین صاحب امتیازی را به‌عهده داشت، این درحالی است که با برخی نشریات و موسسات از جمله مجله «فیلم» همکاری می‌کرد
محمدعلی اینانلو، در شهریور ۹۴ براثر یک ضایعه مغزی بستری شد و مدتی تحت درمان بود و با بهبود حالش توانسته بود برنامه‌های تلویزیونی را هم اجرا کند اما چند ماه بعد در ۶۸ سالگی درگذشت و در زادگاه خود عصمت‌آباد بوئین زهرا به خاک سپرده شد.

وهمن امشاسپند 2دومین روز از هر ماه در گاه شماری زرتشتیان، وهمن نام دارد. وهمن یا وهومن دو بخشی است. «وُهو» به چمار(معنی) نیک و خوب و «مَنَه» از بُن «من» به چمار اندیشیدن، شناختن و فهمیدن است. هر دو بخش یعنی اندیشه نیک است بهمن از فروزه‌های اهورا مزدا است در جهان مینوی نماینده‌ی اندیشه نیک. بهمن در اوستا وهومنه خوانده می‌شود. روز وهمن، نخستین روز «نبر» در هر ماه در گاه‌شمار ویژه زرتشتیان است. در چنین روزی از کشتار جانوران و خوردن خوراک گوشت‌دار پرهیز می‌کنند. وهمن امشاسپند در جایگاه مادی خود، نگهبان چارپایان سودمند است.

 استاد فرزانه فردوسی بزرگ می‌سراید:

سرش سبز بادا، منش ارجمند

منش بر گذشته ز چرخ بلند

نخستین آفریده‌‌ی اهورامزد هست و یكی از مهین ایزدان مزدیسنای هست .

در جهان مینویی نماد پاكى اندیشه و خرد و دانایی خداوندگار هست.

آدمی را به خرد و اندیشه كردن و دانایی بهره مى‌بخشد و آدمی را به پروردگار هستی نزدیک مى‌سازد .

وهمن همان بزرگ امشاسپند و ایزد بزرگ هست كه در خواب روان اشو زرتشت سپنتمان را به پیشگاه اهورامزدا رهنمون كرد .

ایزد وهومنه به آدمی سخن نیک و گفتار برتر آموزش  مى‌دهد و آدمی را از ژاژگویی و هرزه‌گویی باز  مى‌دارد.

اندیشه‌ی نیک و منش نیک اهورایی و نخستین امشاسپند و پرستار جانوران هست . نخستین روز نبر در ماه زرتشتی هست و در این روز خوردن گوشت پرهیز مى‌دارند .  با ایزد ماه ، گوش، و رام روز هم كار هستند.

اندیشه‌ی نیک، اندیشه‌ای است که مردمان سراسر جهان را به‌سوی اشا سو می‌دهد و اندیشه بد اندیشه‌ای است که مردمان را به فریب و کژ راهی انداخته و آنها را از اشا دور می‌سازد. در گات‌ها سناریوی آزاد اندیشی و دموکراسی اجتماعی به‌روشنی به‌چشم می‌خورد. وهومن به اندازه‌ای در آیین مزدیسنی مهم است که گفته می‌شود آن زندگی بهترین زندگی به‌شمار می‌آید و تنها از راه اشا می‌توان به آن رسید.  واژه‌ی وهومن در گات‌ها ۱۲۷ بار آمده است.

زرتشت با نیروی خرد و بکارگیری اندیشه‌ی نیک به شناخت خداوند دست یافت‌. اندیشه نیک یا خرد مقدس یا بهمن نمادی از گوهر خرد اهورا مزدا است که خود سرچشمه خرد است.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-01-30