لوگو امرداد

گزارشی از همازوری همکیشان اصفهانی در برپایی جشن سده

11 19 1جشن سده 1401 اصفهان بنا به آیین دیرینه‌ی هرساله در حیاط خانه زرتشتیان این شهر برگزار شد و کمابیش نیمی از زرتشتیان این شهر در آن باشنده بودند، بی‌گمان برپایی چنین مراسمی کار یک تن نیست.
مهشید آتشبند هماهنگ‌‌کننده مراسم سده اصفهان گفت: «شاید با نام‌آوری برخی از کسانی که در این کار همازور بودند از قلم بیافتد و زحمت این عزیزان برهمگان پوشیده بماند».
نام کسانی که دراجرای این برنامه باشنده بودند:
نیایش و گات‌هاخوانی: پادرا سیروسی، روشا سردار، ستاره آسمانی و درسا رییسی ، سخنران: موبد بهزاد نیکدین و خواندن پیام دکتر اسفندیاراختیاری با بازخوانی پیمان سردار، فرنشین انجمن زرتشتیان اصفهان، حرکات موزون: روشا سردار، دکلمه طنز: فریبا خدادادی، حرکات موزون ستاره آسمانی، اجرای نمایش کوتاه جشن سده : روشا و رادمان سردار و تک نوازی بلز: پادرا سیروسی.
آتشبند افزود:«برگزاری مراسم امسال بدون هیچ مشکلی در ساعت 18:30 پایان یافت و بیش از نیمی از همکیشان اصفهانی در این جشن باشنده بودند». وی از تمامی کسانی که در برپایی این مراسم کوشش کردند سپاس‌داری کرد.
فرتورهای این مراسم در تارنمای امرداد به نشانی https://amordadnews.com/155661/  در دسترس است.
جشن سَده از جشن‌های ایرانی است که در آغاز شامگاه ۱۰ بهمن برگزار می‌شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی (حتا قدیمی‌تر از نوروز) به‌شمار می‌رود. این جشن، جشن پیدایش آتش در نظر گرفته می‌شود. بر اساس شاهنامهٔ فردوسی، پیشینهٔ این جشن به دوران هوشنگ شاه، از
نخستین شاهان پیشدادی، بازمی‌گردد. آمده‌است که هوشنگ شاه به هنگام شکار، چون مار سیاه‌رنگی را می‌بیند، به سوی آن سنگی پرتاب می‌کند که از برخورد این
سنگ به سنگی دیگر، جرقه‌ای شکل می‌گیرد و بوته خشکی که در آنجا بوده آتش می‌گیرد. ایرانیان از آن هنگام به بعد از آن آتش پاسداری می‌کنند. سَده در میان
زرتشتیان با روشن کردن آتش برگزار می‌شود و به نیایش می‌پردازند. این جشن در سال ۱۳۹۱ در فهرست میراث معنوی ایران و در بهمن ۱۳۹۸ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شد.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-11-19