لوگو امرداد
در امرداد 488 بخوانید:

در سایه‌ پدر و برادران

p06علی‌رضا خزایی، دانش­‌آموخته­‌ی کارشناسی تاریخ دانشگاه تهران (1399-1403) و دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ ایران‌باستان، از نوادگان پسری نجفقلی­‌میرزا والی پسر سوم حسینعلی­‌میرزا فرمانفرماست که در میان اهل تاریخ به «خزاییِ‌ قاجار» و «خزاییِ ­فرمانفرمای ­قاجار» هم اشتهار دارد، هرچند خود شناحته شدن با نام اصلی «علی‌رضا خزایی» را بیش از دیگر نام‌ها می­‌پسندد.

از نمونه نوشته­‌ها و تصحیحات او می­‌توان «بررسی و خوانش شرح‌حال خودنوشتِ امیراسماعیل­‌میرزا معزالدوله در عصر ناصری»، تصحیح «رموزالسیاحه» نوشته­‌ی نجفقلی­‌میرزا والی (در دست انتشار)، تصحیح دوباره‌ی «سفرنامه رضاقلی­‌میرزا نایب­‌الایاله» (در دست انتشار) و برخی اسناد عبدالصمدمیرزا عزالدوله (در دست انجام) را برشمرد. او هم­چنین کتابی با عنوان «الواح میخی و طُرُق نگاشتن تاریخ» از مارک فَن­دِمیروپ را به فارسی برگردانده که در دست انتشار است و اثر مهمی در زمینه­‌ی روش پژوهش در تاریخ باستان به شمار می‌­رود.

جناب خزایی لطفا در آغاز گفت‌وگو در شناخت حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما سخنی داشته باشید و سپس به این نکته بپردازیم که چرا شناخت فرمانفرما برای ما اهمیت دارد؟

حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما، پسر پنجم فتحعلیشاه قاجار است که از بطن بدرجهان‌خانم عرب عامری، دختر محمدجعفرخان عرب عامری در روز پنجشنبه 12 ذی­الحجه 1203 در روستای نوا از توابع لاریجان زاده شد. مشهور است که آقامحمدخان قاجار، سه تن از پسران فتحعلیشاه قاجار را به سرپرستی گرفت و آن­‌ها را به حرمسرای خود فرستاد که عبارت­ند از عباس­‌میرزا نایب‌­السلطنه، محمدعلی­‌میرزا دولتشاه و حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما. هم­چنین از گزارش­‌های تاریخ عضدی است که مهدعلیای بزرگ، مادر فتحعلیشاه قاجار، از میان همه­‌ی فرزندان خاقان، حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما را به فرزندی نگاه داشته است و حتی وصیت نموده‌­اند که همانند نام آقامحمدخان قاجار که به پسر ارشد عباس‌­میرزا نایب‌السلطنه رسید، نام من نیز به دختر ارشد حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما برسد و این دختر را آسیه­ خانم نام نهادند و سپس به «اُم­‌الخاقان» ملقب گردید و به ازدواج میرزا ابوالحسن­‌خان مجتهد فسایی درآمد. هم­چنین فرمانفرما به واسطه‌ی ازدواج­‌های پُرشمار خودش و فرزندانش با خاندان­‌های مهم منطقه­‌ی فارس و دیگر ایالات و ولایات، پایگاه اجتماعی قدرتمند و شبکه‌­ای از روابط تاثیرگذار را فراهم آورده بود که بر وضعیت ایالت فارس و اقدامات فرمانفرما در جریان بحران جانشینی فتحعلیشاه قاجار و حتی رخدادهای دهه­‌های سپسین ایالت فارس نیز تاثیر داشت.

از سویی، حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما یکی از پسران ارشد فتحعلیشاه است که از سال­‌های جوانی به حکومت مناطق گوناگون برگزیده شد. فرمانفرما در سال 1214 ه.ق، زمانی­‌که تنها 11 سال سن داشت با پیشکاری چراغعلی­‌خان قوریسال­‌باشی، وزارت نصرالله­‌خان نوری و غلام­ پیشخدمتی محمدزکی­ خان نوری (برادران میرزا اسدالله­‌خان وزیرلشکر) و همراهی یک هزار تفنگچی نوری به سرکردگی شکرالل‌ه­خان نوری، پسر میرزا اسدالله­‌خان وزیرلشکر، که پسان­تر هم یکی از دختران حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما را به همسری گرفت و گروهی دیگر از اعیان و رجال دولتی، به حکومت فارس مامور شد و تا سال 1250 ه.ق، به­ گونه‌­ی بلاعزل در آن جایگاه بود.

آنچه در بالا آمده است بخشی از گفت‌و‌گوی فرشید ابراهیمی با علی‌رضا خزایی، پیرامون چهره­‌ی تاریخی حسینعلی­‌میرزا فرمانفرما است که با عنوان «در سایه‌ پدر و برادران»،  در تازه‌ترین شماره‌ی امرداد چاپ شده است.

متن کامل این نوشتار را در رویه‌ی ششم (تاریخ و باستان‌شناسی) شماره 488 امرداد بخوانید.

«امرداد» شماره‌ی 488 از چهارشنبه‌‌، 10 امردادماه 1403 خورشیدی، در روزنامه‌فروشی‌ها و نمایندگی‌های امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.

خوانندگان می‌توانند برای دسترسی به هفته‌نامه‌ی امرداد افزون‌بر نمایندگی‌ها و روزنامه‌فروشی‌ها از راه‌های زیر نیز بهره ببرند.

فروش اینترنتی فایل پی‌دی‌اف شماره‌ی  488 هفته‌نامه امرداد

فروش اینترنتی نسخه‌ی چاپی شماره‌ی 488  امرداد

اشتراک ایمیلی هفته‌نامه‌ی امرداد

نشانی نمایندگی‌ها و دکه‌های فروش امرداد در تهران

برای دریافت فایل اکسل نمایه امرداد کلیک کنید

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-06-18