در روزی که زرتشتیان شیراز با همراهی گروهی از زرتشتیان یزد، کرمان، اصفهان و تهران به همراه پیروان سایر ادیان توحیدی در تالار همایشهای مجتمع رفاهی فرهنگی دانشگاه شیراز گردهم آمدند، اجلاسیه ملی ادیان توحیدی در راستای دومین اجلاسیهی 15 هزار شهید استان فارس برگزار شد.
در هنگام ورود به تالار از باشندگان ادیان توحیدی با پیشکش رُز قرمز استقبال شایستهای انجام شد. بهشید برخوردار نمایندهی ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی، خسرو قدس فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز، کورش رشیدی فرنشین انجمن زرتشتیان یزد، بهروز جراح فرنشین انجمن زرتشتیان کوچهبیوک یزد، موبد بهزاد نیکدین از اصفهان دیگر زرتشتیان را در این مراسم همراهی کردند، نکته جالب توجه اینکه تعداد زیادی از بانوان زرتشتی با پوشش سنتی در این مراسم باشنده شده بودند. در پایان این اجلاسیه از خانوادههای شهیدان جمشید گشتاسبی، رستم آذرباد و مهرداد آبادیان همچنین سهراب ماوندادی و خسرو قدس تحت عنوان ایثارگران ساکن استان فارس با پیشکش لوح، تقدیر به عمل آمد. اجرای سرود زیبای ادیان توحیدی از تبار عشق کاری از گروه هنری فاخته به سرپرستی فاطمه محمدحسنی از سوی گروهی از نوجوانان دختر و پسر با نماهنگ تصویری زیبا که نمادی از ادیان توحیدی ایران را در خود داشت، به اجرا درآمد و همچنین تیاتر «پاتک» که جانفشانی شهید رستم آذرباد را به همراه دیگر همرزمانش به تصویر میکشید، دقایقی به یادماندنی را در این اجلاسیه ثبت کرد، جایی که در پایان این تیاتر آوای خوش کلام مقدس گاتها در صحنه طنینانداز بود و بازیگر نقش خواهر رستم آذرباد سخن پایانی را به زبان میآورد؛ باشندگان اشک ریختند و همصدا سرود «ای ایران» را به خواندن ایستادند. اجرای قوی این تیاتر و تاثیرگذاری آن باعث شد با پایان تیاتر موبد بهزاد نیکدین، فرماندهی سپاه بقیه الله شیراز را به نشانهی سپاسگزاری در آغوش بگیرد. استاد شهرام نجمی نیز در بخشی از این تیاتر به دفنوازی پرداخت. از اجرای علیرضا راوش مجری توانمند در مدت اجلاسیه نبایستی به سادگی گذشت، اجرایی که در آن همدلی و همکلامی ادیان توحیدی موج میزد، آنقدر در این اجلاسیه در کلام و عمل به همراهی و همدلی ادیان توحیدی پرداخته شد که در نوع خود بیسابقه و قابلتحسین بود. استاد امیری در بخشهای پایانی این اجلاسیه جانفشانی آرش کمانگیر را بهزیبایی و با کلامی نافذ روایت کرد و شهدا را آرشهایی نامید که افسانه نیستند و واقعیتهایی هستند که نگذاشتند یک وجب از خاک ایران کم شود.
سرهنگ احمد جعفری، فرمانده سپاه ناحیه بقیهالله (عج) شیراز به عنوان میزبان این اجلاسیه با بیان اینکه در راستای دومین اجلاسیه ۱۵ هزار شهید استان فارس، اجلاسیه ملی شهدای ادیان توحیدی برگزار شده است، گفت: «یاد و نام ۱۴۷ شهید ادیان توحیدی را گرامی میداریم و از رشادت و جانفشانی صدها رزمنده ادیان توحیدی تجلیل میکنیم.» وی با تاکید بر اینکه باید برای زنده نگهداشتن نام و یاد شهدا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه تلاش کنیم، افزود: «یکی از بخشهای مهم جامعه ایران را ادیان توحیدی تشکیل میدهند که در رهایی از استکبار و جنگ تحمیلی نقش مهمی ایفا کردند و دوشادوش مسلمانان در جهت حفاظت از این مرز و بوم حماسه آفریدند.» جعفری افزود که امروز گردهم آمدهایم که درسی که در دفاع مقدس آموختیم یعنی یکدستی و وحدت را با اقتدار بیشتر و در جهت شکلگیری ایران قوی و سربلند دنبال کنیم و در این راستا بین شهدا تفکیکی قایل نیستیم و در جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تلاش میکنیم و رمز بقای ایران همین ترویج است.
حجتالاسلام حاجی صادقی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران در اجلاسیه ملی شهدای ادیان توحیدی، تاکید کرد که توحید و ایمان به خدا محور وحدت پیروان ادیان توحیدی است. وی به نقش ارزشمند شهدا و خانوادههای آنها در حراست از اصول توحیدی و مقاومت در برابر ظلم پرداخت و به اهمیت توحید بهعنوان قویترین محور وحدت اشاره کرد و همراه با تقدیر از زرتشتیان، یهودیان، و مسیحیان که در برابر ظلم ایستادگی کردهاند، بر ارتباط و احترام متقابل میان مسلمانان و پیروان دیگر ادیان توحیدی تاکید نمود. حاجی صادقی همچنین به نقش ارزشمند پیروان ادیان توحیدی در دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: ۷۹۷ جانباز، ۴۳ آزاده، و ۱۴۷ شهید از ادیان توحیدی در جنگ تحمیلی ایران حضور داشتند و حماسهآفرینی کردند.حاجی صادقی با یادآوری اینکه شهدا انسانهای منتخب خدا هستند که حیات کوتاه دنیا را برای حیات جاودانه ترک کردهاند، تاکید کرد که شهدا از اندیشه ی توحیدی دفاع کردهاند و دشمن نتوانست یک وجب از خاک ایران را تصاحب کند.
حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز در این اجلاسیه با بیان اینکه هم اکنون ایران اسلامی نه تنها برای پیروان الهی محدودیت ایجاد نکرده بلکه حقوق ویژه نیز برای آنان در نظر گرفته شده است، گفت: «جهاد، دفاعی حاصل از قوانین الهی و بینالمللی است و در میان تمامی ملل و ادیان توحیدی این موضوع قرار گرفته است.»
حسینعلی امیری استاندار فارس نیز در سخنانی قانون اساسی کشور را اساس و شیرازهی مناسبات اجتماعی دولت و حاکمیت با مردم دانست و افزود: «قانون اساسی حاصل خون بهترین فرزندان این مرزوبوم است و مناسبات مردم را فارغ از هر دین، مذهب، شهر تشکیل میدهد.» وی با بیان اینکه از زمانی که نهضت مشروطیت شکل گرفت نقش ادیان توحیدی در این نهضت را به خوبی مشاهده میکنیم، ادامه داد: «پیروان ادیان توحیدی از زمان مشروطیت تا پیروزی انقلاب اسلامی و سپس در دوران ۸ سال دفاع مقدس به شیوههای مختلف به ایران و مسلمین کمک کردند.» استاندار فارس افزود: «اگر تاریخ حقوقی ادیان توحیدی را مطالعه کنیم متوجه میشویم که در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حقوق ادیان چندان ملموس و قابل مشاهده نبود، اما پس از پیروزی انقلاب قانون اساسی برای آنان نقش حقوقی همانند دیگر اقشار جامعه در نظر گرفته و هیچ تفاوتی بین آنان قایل نشد که این امر یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران است.»
بهشید برخوردار، نماینده ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی گفت: «ما ایرانیان مردمی با پیشینه گرانسنگ با فرهنگی بلندمرتبه هستیم و هیچگاه چیستی و هستی تاریخی و فرهنگی خود را رها نخواهیم کرد، بلکه در همه احوال تا حد اهدای جان آن را پاس میداریم و همچنان ایرانی میمانیم و میدانیم که هر ایرانی بیداردل، جانآگاه و خویشتنشناس به این مهم واقف است.» وی افزود: «باید بدانیم که تمام مراکز اداری و کاری نیاز به نگاه انسانی با عنصر آگاهی دارد و رضایت همه آحاد ملت، احترام متقابل بین آنها و توجه به ارزشهای انسانی نیاز به مدیریت قدرشناسانه دارد که با فرهنگ قدردانی همراه است.» برخوردار ادامه داد: «شهادت اوج یک وفاداری قدرشناسانه است و این ضرورت امروز است که حق بر کرسی بنشیند؛ شهدا منافع خود را بخشیدند و حق را قبول کردند.» برخوردار بیان کرد: «پس از جنگ تحمیلی همه ایرانیان بر آن شدند که در مقابل دشمنان بایستند، دفاع کرده و جانشان را فدای کشور کنند و زرتشتیان نیز فریاد حق سر دادند و در میدان رزم مانند دیگران تا پای جان با همبستگی بر علیه دشمن جنگیدند و مهمتر این است که امروز راه آنان را ادامه داده و سپاسگزار آنان باشیم و افتخار کنیم به آنانی که جان سپردند تا امروز ما زنده بمانیم و خدمتگزار باشیم و این فرهنگ تا ابدیت ادامه خواهد داشت.»
امیرعلا سالاری، رییس انجمن کلیمیان استان فارس و زاره قاراخانیان، مسوول امور شهدا و ایثارگران ارامنه جنوب ایران دیگر سخنرانان این اجلاسیه بود.
امیرعلا سالاری در این مراسم بیان کرد: «دشمنان ایران بدانند هرگونه تعرض به این آب و خاک جوابی دندانشکن خواهد داشت، تمام اقوام و ادیان الهی دوشادوش هم عزم بر صیانت از این مرزوبوم دارند. باید با هر عقیده و باور و دینی که داریم از آب و خاک و مرز این وطن پاسداری کنیم و قدردان کسانی باشیم که برای ما جانفشانی کردند. باید با زندهنگهداشتن یاد شهدا، فرهنگ قهرمان و قهرمانپروری، ایثار و شهادت را در جامعه خود زنده نگه داریم».
رییس انجمن کلیمیان فارس تصریح کرد: «ما یهودیان ایران اعتقاد داریم که تا مسلمان نباشیم کلیمی نیستیم، چراکه معنای مسلمانی تسلیم در مقابل ارادهی خداوند است و ما نیز تسلیم در مقابل ارادهی خداوند هستیم و خداوند را شاکریم که در کشوری زندگی میکنیم که مسلمانی و تسلیم در مقابل خداوند حرف اول را میزند». سالاری در پایان سخنان خود با قدردانی از مسوولان به جهت نامگذاری خیابانی در شیراز به نام شهدای ادیان توحیدی گفت: «این کار قدمی بزرگ در راستای ترویج فرهنگ برادری و برابری ادیان توحیدی با مسلمانان در خاک ایران زمین خواهد بود».
نیمروز برگزاری اجلاسیه ملی شهدای ادیان توحیدی، بنا به مصوبه کمیته نامگذاری معابر و اماکن عمومی شورای اسلامی شهر شیراز، کوچه ٣٩ بلوار کریمخان زند به نام شهدای ادیان توحیدی نامگذاری و رونمایی شد. افسانه خواستخدایی رییس کمیته نامگذاری شورای اسلامی شهر شیراز، در هنگام رونمایی از تابلو این کوچه با تاکید بر جایگاه شهدای والامقام در خصوص رونمایی از نام کوچه ادیان شیراز با بیان اینکه سه شهید والامقام استان از شهدای ادیان توحیدی کشور هستند، گفت: «کوچه ۳۹ بلوار کریم خان زند باتوجه به شرایط خاص مذهبی، اجتماعی و سیاسی و همچنین محل استقرار مسجد ،کلیسا ،کنیسه و همجوار با انجمن زرتشتیان است، توسط شورای اسلامی شهر شیراز به نام کوچه شهدای ادیان توحیدی نامگذاری شد» از تابلو این کوچه با حضور نمایندگان انجمنهای ادیان توحیدی و با باشندگی بهشید برخوردار نمایندهی ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی، احمد جعفری، فرمانده سپاه ناحیه بقیهالله(عج) شیراز، خسرو قدس فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز و شماری دیگر از مسوولان همزمان با برگزاری کنگره شهدای ادیان توحیدی رونمایی شد.
فرنشین کمیتهی نامگذاری معابر و اماکن عمومی همچنین افزود: «به زودی سه مکان از اماکن عمومی در شهر شیراز به نام مقدس سه شهید والامقام شهید اسحق تیزابی، شهید پرویز سرایی و شهید جمشید گشتاسبی مزین خواهد شد». کوچه یادشده در خیابان زند است و پیشتر با نام آریانا و نوبهار شناخته میشد و در چند سال اخیر با عنوان کوچه ادیان نزد برخی مسوولان مطرح بود. این کوچه در کنار مجموعه دینی، فرهنگی و ورزشی زرتشتیان شیراز واقع شده است.
در پایان این اجلاسیه افزون بر رونمایی از کتاب آخرین فرصت که زندگی شهید علی کسایی از نیروهای ارتش در شیراز را روایت میکند، از خانواده ۱۴۷ شهید ادیان، ۹۰۲ جانباز و ۵۳ آزاده ادیان الهی شامل کلیمی، مسیحی، ارمنی و زرتشتی تجلیل شد.
«پاتک» یک اثر هنری نمایشی در تجلیل و بزرگداشت شهدای ادیان توحیدی ”زرتشتیان، مسیحیان و کلیمیان ایرانی“ در زمان جنگ تحمیلی بود که با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و همکاری سپاه فجر استان فارس و معاونت فرهنگی، اجتماعی شهرداری شیراز با کارگردانی مشترک هاجر حاجی زل، سیاوش صفرینژاد و نویسندگی و مشاور کارگردانی علی نجاری تولید شده بود. بازیگران این اثر نمایشی هاجر حاجیزل، سیاوش صفرینژاد، محمد عابدی، محمدرضا یحییپور، سیدهفاطمه سعیدیان، محمدرضا کاظمی، رضا حیدری، محمدامیر زارع، مریم خجسته شورباخورلو، علی نیکاقبال، مرتضی عابدینژاد، سجاد عابدی، مسلم ایراندوست، سیدعلیاصغر ذاکری، آسانا صفرینژاد، هادی کریمی، امیرحسین جایروندی، محمدحسین کریمی، زهرا زارع، زهرا رنجبر، علا خنفری و بازیگر خردسال رستا روزدار بودند. این اثر هنری را فربد خوشرو نوازندهی شفار، شهرام نجمی نوازندهی دف، سامان نعمتی نوازندهی ویالون، علی نجاری طراح صحنه، لباس و موسیقی، سیدهفاطمه سعیدیان مدیر صحنه، حدیث وفا طراح گریم، شاهو منوچهری و سوزان خبازی اجرای گریم، زهرا رنجبر منشی صحنه و محمد عابدی طراحی نور همراهی کردند.
پیام امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران به این اجلاسیه نیز خوانده شد. در بخشی از این پیام آمده است: «جمهوری اسلامی ایران حضور و نقشآفرینی پیروان ادیان توحیدی در حفظ حریم استقلال و تمامیت ارضی و همزمان پیشرفتهای علمی و فناوری ایران را نماد عینی اتحاد و همافزایی قدرت جمهوری اسلامی ایران در حوزههای دفاعی، علمی و صنعتی و دیگر عرصههای اقتدار آفرین میداند. برترین مصداق این وفاق را باید در دفاع مقدس و صیانت از ایران در برابر تهاجم دشمن بعثی در سایه حمایت دهها کشور غربی و امریکا دانست. در روزهایی که دشمنان طمع تجزیه این سرزمین را داشتند مسیحیان ارجمند از آشوریان، کلدانیان و ارامنه، همچنین زرتشتیان و کلیمیان محترم با احساسات پاک وطندوستی، در جبهههای جنگ تحمیلی حضور یافتند، جمع کثیری به شهادت رسیدند، در پیروزیهای درخشان سهیم بودند و در پشتیبانی از رزمندگان، خدمات بسیار و شایسته داشتند.»
اجلاسیه ملی شهدای ادیان توحیدی را پسین دوشنبه 30 مهرماه در تالار همایش های مجتمع فرهنگی رفاهی دانشگاه شیراز برگزار شد.
سمت راست کورش رشیدی فرنشین انجمن زرتشتیان یزد
از راست امیری استاندار فارس و حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب سخنرانی سرهنگ احمد جعفری
سخنرانی امیری استاندار فارس سخنرانی حاجی صادقی نماینده ولی فقیه در سپاه سخنرانی حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب نامگذاری کوچه شهدای ادیان توحیدی نمایش پاتک روایت شهادت رستم آذرباد و همرزمانش پخش سرود ای ایران در پایان تیاتر پاتک روایت آرش کمانگیر با هنرمندی استاد امیری تجلیل از خانوادهی شهداتقدیر از ایثارگران زرتشتی ساکن فارس علیرضا راوش مجری توانمند اجلاسیه در آغوش موبد بهزاد نیکدین دفنوازی استاد شهرام نجمی در تیاتر پاتک
نامگذاری کوچه شهدای ادیان توحیدی رونمایی از تابلو کوچه شهدای ادیان توحیدی
فرتورها از شهرام پوردهی است.
4090