امروز خجسته روز ورهرام ایزد، 20 اردیبهشتماه سال 3759 زرتشتی، یکشنبه 19 اردیبهشتماه 1400 خورشیدی، نهم می 2021 میلادی
میرزاجبار عسگرزاده زاده 19 اردیبهشتماه ۱۲۶۴ ایروان نامور به جبار باغچهبان، بنیادگذار نخستین کودکستان و نخستین مدرسه ناشنوایان ایران در تبریز است. او همچنین نخستین نگارنده و ناشر کتاب کودک در ایران بود.
باغچهبان در آغاز در تبریز کودکستانی را باعنوان «باغچه اطفال» پایه گذاشت و از آن رو خود را باغچهبان نامید.
او مدرسه ناشنوایان را در سال ۱۳۰۳ با وجود ناسازگاریهای بسیار از جمله ناهمسویی رییس فرهنگ وقت، دکتر محسنی در تبریز راهاندازی کرد. این کلاس کنار باغچه اطفال باغچهبان در کوچه انجمن در ساختمانی که بهعمارت انجمن شناخته میشد، پایهگذاری شد.
وی از سال ۱۳۰۷ با دشواریهای گستردهی چاپ و کلیشه، چاپ کتابهای ویژه کودکان را با نقاشیهایی که خود میکشید آغاز کرد. یکی از کتابهای او باعنوان «بابا برفی» از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بهچاپ رسید و شورای جهانی کتاب کودک آن را بهعنوان بهترین کتاب کودک انتخاب کرد. ثمین باغچهبان، آهنگساز و نویسنده، یکی از فرزندان جبار باغچهبان است.
نوآوریهای ویژه باغچهبان در آموزش بدین گونه است:
روش شفاهی در تعلیم ناشنوایان
آموزش روش حساب ذهنی بهناشنوایان
گاهنجار “گاهنما” وسیلهای برای نشان دادن پستی و بلندیهای اقیانوسها روی نقشه بهکودکان
الفبای گویا
گوشی استخوانی یا تلفن گنگ
جبار باغچهبان چهارم آذرماه ۱۳۴۵ در تهران درگذشت.
فرهمند باد ورهرام ایزد پیروز آفریده اهورا
اندیشیدن به چیرگیِ نیکی بر بدی، بنیاد و پایهی پیروزی بهشمار میرود که انسانها را امیدوار، جوینده و پویا میپروراند.
ای اهـورا مـزدا، بشود در زمرهی کسانی باشیم که جهان را به سوی آبادانی و پیشرفت، و مردم را به سوی رسایی و خوشبختی رهنمون میسازند . اهنود گات – یسنا هات 30 بند
بیستمین روز از هر ماه 30 روزه در گاهشماری مزدیسنی «وَرَهرام» نامیده میشود. وَرَهرام یشت؛ در ستایش “وِرِثرَغنَه” ایزد بهرام است که نماد رزم، پیکار و پیروزی است و پیشینهی هندوایرانی دارد. در باور کهن ایرانی سرایش آن شوند پیروز شدن در کارها بوده و نیایشگاههایی نیز به نام «شاهورهرام ایزد» در برخی از روستاها وشهرها ساخته شده تا مردم به امید پیروزی در چنین مکان سپندینه به سرایش ورهرام یشت بپردازند. این یشت دارای 22 کَرده و 64 بند در ستایش ایزد بهرام، ایزد پیروزی است. این یشت از یشتهای بسیار زیبای اوستا با سرودهای دلنشین است. در ورهرامیشت آمدهاست که ورهرام آفریده اهورا نیرومند و فرهمند است و نیروی بینایی شگفتانگیزی دارد. او یورش همه دشمنان را، چه جادوان و پریان، و چه کَویها و کَرَپانهای «ستمگر» را در هم میشکند، جهان را تازگی و آشتی میبخشد و به خوبی آرمانها را بر آورده میکند. ورهرام همچنین توانایی فرزندآوری، بازوان نیرومند و تندرستی و دلیری میبخشد.
ورهرام به چمار (:معنای) پیروزی و ورهرام ایزد به چم پیروزی درخور ستایش است. در باور ایرانیان پیروزی همواره با ارزش و سزاوار ستایش بودهاست. از اینرو در اوستا سرودهای زیبایی در ستایش پیروزی آمدهاست. ایرانیان باستان پیش از آغاز هر کار گروهی، درنیایشگاه ویژهای گرد میآمدند و سرودهای ستایش پیروزی را باهم میخوانند و با روانی نیرومند و ارادهای استوار برای دستیابی به پیروزی، پای به میدان مبارزه زندگی مینهادند. این نیایشگاهها با گذر زمان به نیایشگاه ورهرام ایزد نامور شد. اکنون زرتشتیان دستکم ماهی یک بار، در روز ورهرام در نیایشگاه شاه ورهرام ایزد گردهم میآیند و اهورامزدا را نیایش میکنند و از او میخواهند که پیروزی را درزندگی بهرهی آنان گرداند و نیز همه کسانی را که به پیروی از پیام اشوزرتشت در تازه گردانیدن زندگانی، پیش بردن جهان هستی و گسترش آیین راستی میکوشند، پیروز و سرافراز گرداند. بیشتر مزدیسنان برای باشندگی در نیایشگاهها، آدریان «آتشکده» و نیایش کردن همواره سدره و کشتی بر تن دارند و پوشش سفید بر سر میگذارند. نماد این روز گل «سنبل» در دین زرتشتی است.
اگر امروز ویروس کرونا گرد آمدن در کنار آتش ورهرام را ناشدنی کرده است، با دستهای برافرشته، همآوا با زمزمهی ورهرامیشت برای همه درگیران در این روزهای سخت کرونا، بهروزی و تندرستی را خواستار میشویم.
یک پاسخ
چه آدم های شریفی ، خدایش بیامرزاد.