امروز پیروز و فرخ روز دین ایزد، 24 اردیبهشتماه سال 3759 زرتشتی، پنجشنبه 23 اردیبهشتماه 1400 خورشیدی، 13می 2021 میلادی
۲۳ ارديبهشتماه ۱۳۰۹ خورشیدی حق انتشار اسکناس از بانک شاهنشاهی وابسته به انگليس، به بانک ملی ايران واگذار شد.
کشور فرانسه برای نخستينبار پس از انقلاب کبير خود، پول کاغذی را گسترش داد. در ايران تا سال ۱۲۶۸ خورشیدی که بانک شاهنشاهی تشکيل شد، پول رايج کشور، سکههای طلا و نقره بود. در آن سال نشر اسکناس در سراسر ايران، در انحصار بانک شاهنشاهی وابسته به انگليس بود. دوسال پس از آن، اسکناس جديد بانک با سرلوحه فارسی و نشان شير و خورشيد و نگارهی ناصرالدينشاه قاجار و نوشتن ارزش آن چاپ شد. در مجموع بانک شاهنشاهی، چهل سال در ايران اسکناس منتشر کرد تا اين که در ۲۳ ارديبهشتماه ۱۳۰۹ خورشیدی حق انتشار اسکناس از آن بانک برگرفته و در برابر دويست هزار ليره انگليس، به بانک ملی ايران واگذار شد. اسکناسهای بانک ملی در سال ۱۳۱۰ خورشیدی منتشر شد و تا سالها، رايج بود.
«دین» واژهای پارسی و به چم (:معنی) وجدان، بینش و نگرش درونی است که از سوی اهورامزدا در نهاد هر انسان جای داده شده تا در زندگی با نیروی آن بتواند راه درست و راست را یافته و در آن گام بردارد.
همه مردمی باید آیین تو
همه رادی و راستی دین تو
دین، نام روز بیستوچهارم از هر ماه در گاهشمار زرتشتی است و نگهبانی روز بیستوچهارم ماه به ایزد دین سپرده شده است. دین نام ایزدی از ایزدان آیین زرتشتی، نگهبان خامه هست. در این روز فرزند به درس و آموزگار سپرند. …
ابوریحان بیرونی در پهرست نامهای روزهای ایرانی نام این روز را «دین» و در سغدی هم «دین» و در خوارزمی نیز «دین» یاد کرده است. دین که از واژهی دئنا گرفته شده به چم سروش كه همان وجدان آمده است.
نگرشی درونی که از سوی اهورامزدا در نهاد هر آدمی مىباشد، تا در زندگی با نیروی آن بتواند راه راست و درست را یافته و در آن گام بردارد.
در سانسکریت و گاتها و دیگر بخشهای اوستا بارها واژهِ «دئنا» آمده كه هشت بار مىشود. دین در گاتها به چمهای گوناگون کیش، و آیین و سروش و … معنا شده است.
فردوسی پیرامون این ایزد میسراید:
«همه مردمی باید آیین تو /
همه رادی و راستی دین تو»
مسعود سعد پیرامون آن میسراید:
«دینروز ای روی تو آکفت دین
می خور و شادی کن و خرم نشین».