نشست چهاردهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر با حضور سعید اسلام زاده ( مدیر روابط عمومی) ، عباس میر هاشمی ( دبیر کل جشنواره ) و امیر راد ( مدیر هنری جشنواره ) و با فراخوان کردن نمایندگان رسانه ها در موزه هنرهای معاصر تهران برپا شد.
عباس میرهاشمی دبیر کل جشنواره سیاست گذاری و برنامه ریزی هایی را که برای برگزاری چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر بکار گرفته میشود در راستای ایجاد و ترویج سلیقه های مناسب هنری در جامعه کارا و موثر دانست و بر اهمیت و تاثیر گذاری پوشش رسانه ای جشنواره بمنظور رسیدن به این هدف پافشاری و تاکید کرد.
وی به بهره مندی از خرد گروهی ، دیدگاه ها و تجربه های دبیران دوره های گذشته جشنواره هنرهای تجسمی فجراز دوره نخست تا سیزدهمین اشاره کرد و توضیح داد نشست هایی با این افراد برپا شد تا جشنواره چهاردهم با کیفیت بیشتری نسبت به دوره های پیشین برگزار شود.
دبیر کل جشنواره هنرهای تجسمی فجر درباره بازخورد جشنواره برای هنرمندان و آثار برگزیده گفت پیشنهاد و نظر من بر این است که برگزاری جشنواره می بایست از شکل پروژه ای بیرون بیاید و به صورت یک پروسه اجرا شود. اینکه جشنواره تمام شود و آثار هنرمندان به آتلیه ها و دیوار اتاق ها بازگردد انگیزه ای ایجاد نمی کند بلکه بهتر است در امتداد جشنواره برای آثاری که برگزیده شده اند و پژوهش هایی که انجام شده است یک گام تازه ای برداشت و به مرحله جدیدی وارد شوند.
میرهاشمی به برگزاری فجر استانی و گشایش همزمان آن با چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی در ۳۰ استان کشور اشاره کرد. دبیر کل جشنواره درباره فجر استانی اینگونه توضیح داد که از هر استان یک فرد بر اساس پیشنیه و عملکرد هنری اش گزینش و انتخاب شد تا به گردآوری آثار در استان خود بپردازد از اینرو در سایر استان ها نیز همزمان با تهران جشنواره هنرهای تجسمی فجر برپا میشود.
بنابر گفته عباس میرهاشمی جشنواره امسال در پذیرش آثار و تعداد شرکت کنندگان نسبت به دوره گذشته ۴۰ درصد رشد داشته است و ۳ رشته نقاشی ، کاریکاتور و تصویر سازی در تعداد آثار و افراد شرکت کننده بیشترین آمار را کسب کرده اند. همچنین تعداد بانوان هنرمند در مقایسه با تعداد شرکت کنندگان مرد آمار بالاتری دارد بگونه ای که تعداد ۲۵۶۰ هنرمند زن و تعداد ۱۷۸۵ هنرمند آثارشان در جشنواره حضور دارد.
دبیر کل جشنواره چهاردهم از برگزاری نمایشگاه « آینه در آینه » در گالری موزه هنرهای معاصر بعنوان یک اثر پژوهشی حاضر در جشنواره یاد کرد. میر هاشمی پشتیبانی و حمایت مدیران برگزاری جشنواره در آثار پژوهشی و مقاله های هنری را یکی از اولویت های مهم برشمرد.
در بخش مفاخر نیز هدف جشنواره در پاسداشت و تقدیر از هنرمندان پیشکسوت و برجسته ایران برنامه ریزی هایی را در پیش رو دارد اما تا کنون ستاد برگزاری نام و اسامی این اشخاص را اعلام رسمی نکرده است البته که به گفته میرهاشمی تصمیم گیری در این مورد تا روز پایان جشنواره و مراسم اختتامیه باز خواهد بود. همچنین گرامیداشت یاد و نام هنرمندان از دست رفته ازجمله «کامبیز درم بخش» و «اصغر کفشچیان مقدم» در دستور کار ستاد برگزاری قرار گرفته است.
عباس میرهاشمی دبیر کل جشنواره هنرهای تجسمی فجر با ارائه آمار جشنواره به تفکیک هنرمندان و آثار شرکت کننده در هر بخش به سخنان خود پایان داد.
در ادامه نشست امیر راد دبیر هنری جشنواره به توضیح درباره بخش رسانه های هنری جدید جشنواره پرداخت که با موضوع « نظامی گنجوی » نسبت به پذیرش آثار اقدام کرده است. نظامی گنجوی سراینده پارسی گوی و دانشمند ایرانی است که در سده ششم هجری ( دوزادهم میلادی ) می زیسته است. او دارای شیوه و سبک ویژه خود و پیشرو داستان سرایی در ادبیات پارسی شناخته می شود. در بخش رسانه های هنری جدید گرایش های تصویر سازی و نگارگری در کنار سایر گونه های هنری به شناسایی و معرفی هرچه بیشتر نظامی گنجوی می پردازند گرچه کل آثار دریافتی در این بخش ۱۹ اثر بوده است اما به دلیل تازگی این گرایش و جوان بودن تجربه های هنری در شاخه رسانه های هنری جدید و نیز بی میلی نسبت به حضور در جشنواره از سوی هنرمندانی که در این شیوه در کشور کارهای برجسته ای دارند سبب شده است که جشنواره چشم براه ورود آثار بسیاری همچون سایر بخش ها نباشد.
دبیر هنری جشنواره با توضیح اینکه در کنار دقتی که در بررسی افراد برای داوری بخش های جشنواره انجام شد حتی در یکی از بخش های جشنواره برای گزینش و انتخاب داور با ۲۵ شخص گفت و گو شد اما به بازخورد و نتیجه نرسیدند اما ترکیب گروه داوران و هیات گزینش و انتخاب آثار را نسبت به دوره های پیش متفاوت و متنوع دانست برای نمونه به گروه رسانه های هنری جدید با دبیری امامی فر و داوری کریم الله خانی، فرشته عالم شاه و آزاده گنجه اشاره کرد.
آیین گشایش چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی روز آدینه ( جمعه ۱۵ بهمن ۱۴۰۰ خورشیدی ) ساعت ۱۷ همزمان با ۳۰ استان کشور در فرهنگستان هنر مجموعه صبا با اولویت چیدمان هنری نه البته رسانه ای در فضای باز دکور شده است برگزار شد که کوشش شده بمنظور رعایت شیوه نامه بهداشتی و پیشگیری از پراکنش بیماری در فضای بیرونی و در زمان کوتاه انجام پذیرد.
در حالی که دبیرخانه جشنواره از مهرماه ۱۴۰۰ خورشیدی کار خود را آغاز نمود شش بخش شامل : ۱- طوبای زرین ( مسابقه هنرهای تجسمی ) و ایثار و فداکاری. ۲- بخش تجسم هنر ( فجر استان ها ). ۳- بخش نظامی گنجوی ( رسانه های هنری جدید). ۴- بخش کیوریتال ۵-بخش پژوهش و مقاله ها. ۶- بخش مفاخر. چارچوب جشنواره را شکل می دهند.
آیین گشایش چهاردهمین جشنوارهی هنرهای تجسمی فجر
آیین گشایش چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر روز آدینه ۱۵ بهمنماه ۱۴۰۰خورشیدی، با باشندگی (:حضور) مدیران جشنواره، رسانههای خبری، هنرمندان و علاقمندان در موسسه فرهنگی هنری صبا برپاشد.
همزمان با آغاز بهکار جشنواره، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پیام خود را به این رویداد فرستاد. او در این پیام حضور هنرمندان از سراسر کشور در جشنواره هنرهای تجسمی فجر را یک مسوولیت جدی برای مدیران این رویداد برشمرد و برپایی این جشنواره را نقطهی امیدی برای شرکت کنندگان و دوستداران هنرهای تجسمی دانست.
فرتورها از مسعود نجاری است.
4090