بام خانههای زرتشتیان روستای مزرعه کلانتر یزد پیش از سپیدهدم امروز با آتشهایی که پایان یافتن هنگامهی پنجی را نوید میداد روشن شد.
آیین آتش روی بام کردن یا «تَشُ بوم» از ساعت ۵ و ۳۰ دقیقهی بامداد ۲6 تیرماه با برپایی آتش بر روی بام خانههای زرتشتیان روستای مرزعه کلانتر برگزار شد.
در این آیین، ظرفی پر از آب، مقداری میوه که «وَدرین» نامیده میشود، چند شاخه سرو و شمشاد و آتشدان نیز بر پشت بام دیده میشود که ظرف آب و آویشن را پس از پایان آتشافروزی به نشانهی بدرقه روان درگذشتگان بر روی زمین میریزند. بوی خوش میوههایی که در هنگام اوستا خواندن پاره شده است به همراه بوی خوش کُندُر و چوب سندل که روی آتش ریخته میشود در هوا پخش شده تا روان شادی درگذشتگان را به همراه داشته باشد.
گفتنی است «پنجی» آیینی در پیوند گاهشمار پیشین زرتشتیان است. بنابر گاهشمار زرتشتیان هر سال ۱۲ ماه و هر ماه ۳۰ روز دارد. پنج روز پایانی سال «پنجه» نام دارد که به آن «ماه گاتابیو» نیز گویند. طی سدهها با تازش تازیان و دیگر بیگانگان به ایران، زرتشتیان به ناچار بر اثر فشارهای بیشمار روی به کوچهای اجباری آورده و پراکنده شدند. این پراکندگیها شوند(:باعث) پدید آمدن دو گاهشمار جدید و قدیم میان زرتشتیان شد و اینک در روستاهایی مانند مزرعه کلانتر آیین پنجی بر پایهی گاهشمار قدیم از 21 تا 26 تیرماه گرامی داشته میشود.
نخست آتش پنجی بر بام درِمهر روستا روشن شد
بر بام هر خانه همزمان با روشن شدن آتش درمهر، آتش پنچه روشن میشود
باشندگی زرتشتیان در کنار آتش پنجی بر بام خانهها برای به جای آوردن آیینهای دیرین پنجی
زرتشتیان آتش همازوری را به درِمهر روستای مزرعه کلانتر میبرند
فرتور از فیروزه منوچهری است.
6744
2 پاسخ
بادرود نوروز قدیم خجسته باد.تفاوت این آیین پنجی قدیم در ایران که از ۲۱ تا ۲۵ تیرماه و نوروز قدیم که ۲۶ تیرماه میباشد با آیین پنجی پارسیان هند چیست؟ عید پارسیان هند ۱۶ یا ۱۷ آگوست میباشد. یعنی نوروز آنها ۲۶ امرداد ماه میباشد. یعنی همان نوروز قدیم و بی کبیسه ی آنها میباشد و علت آن چیست و چگونه حساب میشود؟ تفاوت را اطلاع رسانی نمایید. سپاس.
شادباش فرا رسیدن پنجی به دوست عزیز آقای کیومرث سامیا کلانتری، خانواده گرامی ایشان و سایر اهالی مزرعه کلانتر و کسانی که پنجی را گرامی میدارند.