گردآوری نشان‌های چک‌ودوله تیرگان در کسنویه

با هماهنگی انجمن زرتشتیان کسنویه، در پیشواز جشن تیرگان نونهالان خانه‌به‌خانه نشان‌های آیین «چک‌و‌دوله» را گردآوری کردند.

آیین چک و دوله یکی از آیین‌های جشن تیرگان است که از پسین روز پیش از جشن هر کس نشانه‌ای را با آرزوهای نیک در کوزه‌ای که درون آن آب و آویشن است انداخته و روی آن را با پارچه‌ی سبز می‌پوشانند و زیر درخت سرو یا شمشاد می‌گذارند. آیین گردآوری نشان‌های چک و دوله (فال کوزه) تیرگان در روستای زرتشتی‌نشین کسنویه پنجشنبه هشتم تیرماه از ساعت 18 تا 19 با رفتن نونهالان به در خانه‌ی همکیشان و با همراهی بزرگتران و نواختن دف برگزار شد. چون بودن در همه‌ی کوی‌ها امکان‌پذیر نبود، تنها کوچه اصلی شهربانو و کوچه آب‌انبار و درمهر نشان چک‌ودوله گردآوری و داخل کوزه انداخته شد. در پایان کوزه را با پارجه سبز پوشانده و زیر درخت در آتشکده کسنویه گذاشتند.  این برنامه با استقبال خانواده‌ها و پذیرایی نقل و شیرینی و پیشکش دستنبد تیروباد همراه بود.
زرتشتیان کسنویه یک روز زودتر جشن تیرگان و آیین چک‌ودوله را آدینه نهم تیرماه در تالار بهمرد برگزار می‌کنند. روز جشن تیرگان کوزه را برداشته و دور هم با شادی و نواختن اربونه گردهم می‌آیند کودکی دست در کوزه کرده و یک نشانه را در دست می‌گیرد تا یکی از بزرگان باشنده در جمع دوبیتی را آعاز به خواندن کند هنگامی که مصراع نخست آن را خواند، کودک نشانه را بالا می‌گیرد تا صاحب آن نشانش را بشناسد و با دقت ادامه‌ی دوبیتی را که برای او و به نیت اوست بشنود. این آیین زیبا بخشی از آیین‌های جشن تیرگان است.

فرتورها از سرور دهموبد است.

4090

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
X
LinkedIn
Email

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *