لوگو امرداد

دشت اسدآباد جام سفالی پنج هزار‌ساله‌اش را هویدا کرد

720501جام سفالی پنج هزار‌ساله، با دیرینگی هزاره سوم پیش از میلاد، در دشت اسدآباد همدان به دست آمد.

به گزارش میراث‌آریا، کامران اکبری شایگان، رییس اداره میراث‌فرهنگی ،گردشگری و صنایع‌دستی اسدآباد در این‌باره گفت: جام سفالی پنج‌هزارساله از سوی آرمان وفایی، دکتری باستان‌شناسی که به عنوان پژوهشگر باستان‌شناس، با این اداره در دوره‌های گوناگون باستان‌شناسی همکاری داشته، شناسایی و به این اداره پیشکش شد.

اکبری شایگان ‌افزود: برپایه‌ی مقایسه‌های گونه‌شناختی و یافته‌های اولیه می‌توان گفت که این جام از دوره‌ای برجای‌مانده که در گاه‌نگاری رایج این گستره به گودین lll (گودین سه) نامور است.

او با اشاره به اینکه این جام برای پژوهش‌های بیشتر و تعیین دیرینگی دقیق آن پس از کارهای اداری از شهرستان به مرکز استان انتقال داده می‌شود، یادآوری کرد: این جام  پس از پژوهش و بررسی‌های بایسته برای بازدید همگان به موزه‌ی تاریخ و فرهنگ شهرستان اسدآباد، فرستاده خواهد شد‌.

شایگان درباره‌ی دوره یادشده (گودین سه) گفت: این دوره‌بندی برپایه‌ی پژوهش‌های باستان‌شناس درگذشته‌ی کانادایی، «کایلر یانگ» در دشت کنگاور به عنوان مبنایی برای گاهنگاری مناطق خاوری زاگرس مرکزی بنیاد نهاده شده است. دوره‌ی یادشده دوره‌ای است که یافته‌های باستان‌شناسی مانند سفال در گستره چشمگیری از باختر، جنوب باختری و استان فارس نشان‌دهنده همانندی‌‌های بالایی هستند. او ادامه  داد: این دوره متناظر با دوره‌ای موسوم به شوش D در جنوب باختری ایران است. در گاهنگاری رایج استان فارس هم که برپایه باستان‌شناسانی چون «ویلیام سامنر» پایه‌گذاری شده، دوره‌های متناظر با دوره‌ی گودین III در خاور زاگرس مرکزی و شوش D در خوزستان و جنوب باختری ایران وجود دارد.

شایگان گفت: شوربختانه همان‌گونه که پیش از این گفته شد با توجه به اینکه این اثر از یک فرایند علمی به دست نیامده است، اطلاعی از بافت  (Context) آن در دست نیست اما پرسشی که درباره‌ی این ظرف سفالی برجاست، مربوط به وضعیت کنونی این اثر است. این سفال تقریبا سالم است و اندکی آسیب تنها در لبه‌یآن دیده می‌شود. این سفال از بافتی از زیرزمین بیرون آمده است که سالم مانده است. با اطمینان نمی‌توان در این زمینه سخن گفت اما شاید چنین یافته‌ای به‌گونه‌ی سالم و به عنوان یک اثر تدفینی، دفن شده است. بدون درک بافت باستان‌شناختی اثر همه چیز در حد گمانه باقی می‌ماند و اظهار نظر روشن، نیازمند پژوهش‌ها و بررسی‌های بیشتر از سوی معاونت میراث فرهنگی و واحد باستان‌شناسی اداره کل استان همدان است.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-08-11