کتاب «سه گفتار: امشاسپندان، فروهر، فر یا خورنه»، پژوهش و نگارش دیناز دهنادی، مدیر و صاحب امتیاز نشر برسم، به بازار کتاب آمد.
کتاب «سه گفتار»، مجموعهای از سه گفتار با عنوانهای “امشه سپنته/امشاسپند”، “فروشی، فروهر-فروردین” و “خورنه – فر” است. این کتاب به ژرفای فلسفه زایش، مرگ و بازگشت به جهان مینوی در آیین زرتشتی میپردازد و با بهرهگیری از استورهها و باورهای ایرانیان باستان، خوانندگان را به سفری در عمق فلسفه و سنتهای زرتشتی میبرد.
در بخشی از سرآغاز کتاب آمده است: در استوره داستان سیاووش آنگاه که به تندرستی از آتش میگذرد، به سرزمین توران پناه میبرد، ولی سرانجام به دست افراسیاب کشته میشود. در پی مرگ سیاووش، گیاه درمان کننده دردها از خون وی میروید به نام پرسیاووشان که هر چه آن را ببرند باز میروید و جان تازه میگیرد. این گیاه نشان زندگی پس از مرگ و ادامه زندگی سیاووش است.
جز اصلی وجود انسان همان جز مینوی یا فروری است که از وجود خود اهورامزدا بازتاب شده و پس از بازگشت نیز، به خود اهورا باز می گردد. مرگ آغاز بازگشت به جهان متعالی است و از این رو در ایران باستان بر این باور بودند که هر گاه کسی در می گذرد، شیون و زاری کاری است ناستوده.
در کتاب «صد در» آمده است: اینگه کسی بدان جهان شود، دیگران نشاید که گریستن کنند و اندوه دارند و شیون و مویه کنند. چرا که هر اشک از چشم شود، آن رودی شود پیش چینود پل، پس روان آن مرده آنجا بماند و او را از آنجا گذر کردن سخت باشد، نتواند بر چینودپل گذریدن.
«رپیتوین» سرور گرمای نیمروز و ماه های تابستان است. او همه ساله، آن گاه که دیو زمستان به جهان هجوم می آورد، فعال می گردد و در زیرزمین پناه می گیرد و آب های زیرزمین را گرم نگه می دارد تا گیاهان و درختان نمیرند. بازگشت سالانه او در بهار بازتابی از پیروزی نهایی نیکی است. درختان، همانند برخاستن مردگان، شکوفه می دهند و جوانه ها و برگ های تازه از شاخه ها بر می دمد.
زرتشتیان پنج روز پیش از نوروز با برپایی مراسم گاهنبار همس پت میدیم یعنی در سیصد و شصتمین روز سال که آغاز روزهای «پنجه وه» است، بر این باورند که فروهرهای نیاکان در آغاز این روزها به زمین فرود می آیند و برکت و نیک ورزی برای خاندان می آورند.
باری اندیشه زایش و مرگ یکی از نخستین اندیشه های فلسفی ایرانیان باستان بود. آنان مرگ را تولدی دیگر میپنداشتند و از این رو درگذشتگان را، به صورت جنین در رحم، با پاها و دست های جمع آمده بر روی سینه به خاک می سپردند تا به همان گونه که زاده شده اند، به جهان دیگر درآند. مرگ در فلسفه ایران کهن، بازگشت به جهان مینوی است.
دیناز دهنادی، نگارنده در مقدمه کتاب با اشاره به داستانهای اساتیری ایران باستان و فلسفه مرگ و زندگی، این اثر را به فروهر پاک مادر و پدر همسرش شادروانان فریبا فولاد گشتاسب و خداداد بهرام جمشیدیان مبارکه پیشکش کرده است.
کتاب “سه گفتار” در 58 رویه (:صفحه) منتشر شده و به تحلیل و بررسی (امشه سپنته/امشاسپند، فروشی، فروهر-فروردین و خورنه – فر) پرداخته است. این کتاب پژوهشی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به فلسفه و تاریخ ایران باستان است و با همکاری نشر برسم به چاپ رسیده است. آمادهسازی این کتاب را بهنام مبارکه انجام داده است. چاپ نخست این کتاب در پاییز 1403 و در 300 نسخه روانه بازار کتاب شده است.
برای خرید آنلاین کتاب به فروشگاه امرداد بروید.
دوستداران میتوانند از راه تماس با شمارههای 31- 02188325329 این کتاب را خرید پُستی انجام دهند.