در میزگرد مانتره سیویک جستار گریز جوانان از جامعه زرتشتی بیان شد و راهکارهای آن نیز موردبررسی قرار گرفت.
بنا بر گزارش تارنمای کانون دانشجویان زرتشتی، این نشست که با باشندگی کامبیز میزانیان، مهران سپهری، موبد هومن فروهری، رادمان خورشیدیان، موبد پدرام سروشپور و شایان رستمی بهعنوان مهمانان نشست و با باشندگی گروهی از بازدیدکنندگان آدینه ۱۶ شهریورماه 1403 در همایشگاه مارکار تهرانپارس برگزار شد.
نخست عوامل گریز جوانان از هازمان زرتشتی بررسی شد که در این زمینه بسیاری از شرکتکنندگان بر این باور بودند که کاهش جمعیت زرتشتیان ایران مهمترین دلیل نمود پیدا کردن این موضوع است و لزوما تغییر چشمگیری در چگونگی باشندگی جوانان روی نداده است.
از سویی دیگر، عواملی همچون سازگار نبودن برخی از برنامههای هازمان با خواست و سلیقه جوانان، ارزش ندادن به جوانان و نوجوانان در برنامهها، نبود احساس وابستگی به هازمان زرتشتی ایران، نبود معنا دادن به فرد از سوی هازمان و سپاسگزار نبودن هازمان و انتقادهای نابجا و نادرست مهمترین دلایل کاهش باشندگی جوانان در جامعه بیان شد.
در ادامه نشست نخستین مهمان برنامه، موبد پدرام سروشپور به ارایه دیدگاههای خود پرداخت و با بیان خاطراتی از موبد شهزادی و استاد پرویز شهریاری، اعتماد به جوانان و ارزش دادن به آنها برای پیشبرد جامعه را مهمترین راهکارهای کشش (: جذب) جوانان در هازمان زرتشتی دانست.
در بخش دوم مهمان دیگر برنامه، شایان رستمی، هماهنگکننده جام جانباختگان زرتشتی، بهعنوان یکی از جوانان فعال جامعه زرتشتی به بیان دیدگاهها و چالشهای جوانان در جامعه زرتشتی پرداخت و عدم اعتماد به تواناییهای جوانان، نبود فرهنگ تقدیر و سپاسگزاری در هازمان امروز زرتشتی و مباحث اقتصادی را مهمترین عوامل کاهش باشندگی جوانان در هازمان زرتشتی دانست.
پس از سخنان مهمانان برنامه، راهکارهای برونرفت از وضعیت کنونی بررسی شد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به باور کامبیز میزانیان با توجه به استقبال بیشتر هازمان بهویژه جوانان از برگزاری برنامههایی که برگزارکنندگان آن جوانان و نوجوانان بودهاند، ارزش دادن به کودکان، نوجوانان و جوانان در برگزاری برنامهها و اجازه دادن به جوانان برای دریافت تجربه در این برنامهها بهترین راهکار حل این موضوع هست.
همچنین کامبیز میزانیان تشکیل شبکههای پیوندی و اقتصادی با زرتشتیان تمام جهان را برای پیشرفت و موفقیت جوانان بسیار سودمند دانست.
مهران سپهری دیگر سخنران این نشست، تغییر و بهروزآوری در برخی برنامهها و سنتها بهگونهای که همگام باسلیقه جوانان امروز هازمان باشد و استفاده بهینه از فضای مجازی برای پیوند جامعه را از مهمترین راهکارها دانست.
هومن فروهری، معتقد بود که ما زرتشتیان یک جهانبینی حرکتی داریم که باید بر این پایه حرکت کنیم، ثروتمند شویم و دهش کنیم. بر پایه این جهانبینی باید به جوانانمان برای کسب مهارتهای لازم و درآمد کمک کنیم تا با پیشرفت شخصی بتوانند به هازمان خود سود برسانند.
رادمان خورشیدیان نیز با ارایه توضیحاتی کوتاه درباره پروژهای که در حال اجرا دارند، بیان کردند که ایشان با کمک به جوانان زرتشتی برای کسب درآمدهای غیر ریالی از راه شبکهسازی با جامعه زرتشتیان ایرانی خارج از کشور و پارسیان برای توانمند شدن آنها برای کمک به هازمان زرتشتی و عدم مهاجرت یاری میرسانند.
همچنین در این نشست، چند تن از باشندگان در همایش به ارایه نظرات خود پرداختند و شهرام پوردهی، هموند انجمن زرتشتیان شیراز با اشاره به ترکیب شرکتکنندگان، باشندگان جوانان و افرادی که در پیوند با هازمان زرتشتیان ایران هستند در اینگونه نشستها تاثیرگذار است و باید در گزینش شرکتکنندگان دقت بیشتری در نظر گرفته شود.
شهرام پوردهی با اشاره به خاطرهای از فرنشین پیشین انجمن زرتشتیان شیراز، روانشاد افلاتون سهرابی، اجازه دادن به جوانان برای کسب تجربه در اجرای برنامهها، بدون نگرانی از سرزنش هازمان را راهحل باشندگی پرشورتر جوانان در هازمان دانست.
موبد سرور تاراپوروالا، نیز به جستارهای همچون نبود تاثیرگزاری و کارآمد بودن میزگردهای مانتره به دلیل نبود پیگیری مناسب نتایج کسب شده و همچنین باشنده نبودن خانوادهها در هازمان و درنتیجه تاثیر آن بر مسوولیت پذیری کودکان، نوجوانان و جوانان نسبت به جامعه زرتشتی اشاره کرد.
جاوید نریمان، یکی از هموندان کانون دانشجویان زرتشتی، با اشاره به انتقادهای نا بهجا به جوانان خواستار توجه بیشتر هازمان و مسوولان ارگانهای زرتشتی به جوانان شد.
از سوی دیگر، فرشاد فرهیفر، از هموندان انجمن زرتشتیان تهران، با اشاره به پشتیبانی از طرحهای نوآورانه، فرهنگی و اجتماعی، بیش خواهی جوانان و نبود ارتباط موثر جوانان با ارگانهای زرتشتی را یکی از دلایل دوری جوانان از هازمان دانست.
لینک ویدیو کامل در آپارات: https://www.aparat.com/v/ewl8yqo
لینک ویدیو کامل در یوتیوب: https://youtu.be/X9LihhBKX_E