لوگو امرداد

راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت رویارویی با خشکسالی

khoshksaliدر پی کاهش میزان بارش برف و باران در پاییز و زمستان سال گذشته و بهار امسال بیم خشکسالی گسترده در جای‌جای ایران از موضوع‌های نگران‌کننده‌ای است که باید بیش از پیش به آن توجه کرد و راهکارهایی برای کاهش آسیب‌ها و پیامدهای ناگوار آن جست‌و‌جو کرد.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با پافشاری بر اینکه ما باید برای سازگاری با خشکسالی در کشور برنامه‌ریزی کنیم، گفت: یکی از راهکارهای کوتاه‌مدت مقابله با خشک‌سالی، صرفه‌جویی آب است.

ابوالقاسم حسین‌پور در گفت‌و‌گو با ایسنا با اشاره به اینکه شرایط کشور ما به‌گونه‌ای است که همواره با مخاطرات خشکسالی و سیل دست و پنجه نرم می‌کند، اظهار کرد: در چنین شرایطی لازم است که ما بسترهای مدیریت و پیشگیری از خسارات این دو مخاطره را در کشور ایجاد کنیم و البته نگاهی انتزاعی به پدیده‌های طبیعی ازجمله سیل و خشکسالی نداشته باشیم.

وی در ادامه با بیان اینکه از دید علمی و فنی و مدیریت حوضه‌های آبخیز، سیل و خشکسالی دو روی یک سکه هستند و مدیریت این دو پدیده باید به‌صورت توامان صورت گیرد، تصریح کرد: ما باید برای کاهش خسارات خشکسالی در زمان ترسالی‌ها چاره‌ای بیندیشیم و با انجام اقدامات پیشگیرانه و زیرساختی ازجمله توسعه آبخیزداری و آبخوان‌داری توان محیطی را در مواجهه با خشکسالی افزایش دهیم و خسارات آن را بر محیط زیست، جامعه و معیشت مردم به حداقل برسانیم.

حسین‌پور با پافشاری بر اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری افزون‌بر کمک به ما در شرایط خشکسالی، سبب کاهش خسارات سیل هنگام وقوع می‌شود، گفت: هم‌اکنون منطقه‌هایی که زیر پوشش این عملیات قرار گرفته‌اند، آسیب‌پذیری کمتری در برابر خشکسالی دارند. از سویی دیگر آبخیزداری و آبخوان‌داری سبب ایجاد تعادل میان ترسالی‌ها و خشک‌سالی‌ها می‌شود و از آنجایی که کشور ما نیز شرایط اقلیمی ناپایداری دارد، بایستگی اجرای این پروژه‌ها بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: یکی از راهکارهای کوتاه‌مدت مقابله با خشکسالی، بحث‌های مرتبط با صرفه‌جویی آب است. از آنجایی که کشور ما کشور خشک با بارش‌های کم است، نیاز داریم که آموزش‌هایی را به‌عموم مردم درخصوص سازگاری با خشکسالی ارایه دهیم. درحال‌ حاضر سفره‌های آب زیرزمینی در ایران در شرایطی هستند که نمی‌توانند فشار خشکسالی راتاب بیاورد. از این‌رو باید با صرفه‌جویی این فشار را به کمترین اندازه برسانیم.

حسین‌پور در ادامه با اشاره به اینکه صرفه‌جویی باید در تمام بخش‌ها مانند کشاورزی، صنعت، مصرف خانگی و… صورت گیرد، گفت: از سویی دیگر ما نباید به آب به‌صورت کالایی یکبار مصرف نگاه کنیم چراکه آب پس از استفاده شدن قابلیت تصفیه و بازگشت مجدد به چرخه مصرف را دارد.

وی در پایان با تاکید بر اینکه نیاز است که در کشور بیش از پیش روی موضوعاتی مانند «آب خاکستری» برنامه‌ریزی کنیم، اظهار کرد: چنانچه الگوهای مصرف در کشور ما به‌روز رسانی شود و با استفاده از فناوری‌های جدید جلوی هدر رفت آب را بگیریم خواهیم توانست که توان محیطی را در مواقع خشکسالی افزایش دهیم. درحال‌ حاضر کشور ما دست‌کم به رشد سه تا چهار برابری فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری نیاز دارد. توسعه زیرساخت‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری برای پیشگیری از سیل و خشک‌سالی و برای افزایش تاب‌آوری مناطق در برنامه‌ی هفتم توسعه باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-01-26