سنگنگارهی ساسانی سراب بهرام که بهگفتهی یکی از کنشگران میراث فرهنگی در ماههای گذشته آسیب جدی دیده است، واپسین روزهای خود را سپری میکند و از نفس افتاده است.
سیاوش آریا، خبرنگار و کنشگر میراث فرهنگی و از فعالان گردشگری استان فارس در اینباره به امرداد گفت: سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی در زمانی ناروشن به بهانههای پوچ و خیال انگیز یافتن گنج که هیچ وجود خارجی در میان سنگ و کوه ندارد، و در نزدیکی و چند متری سنگنگاره ساسانی نامدار به سراب بهرام در شهر نورآباد پارس و در دامان کوه با پتک سنگها را شکسته و خردهسنگها را بر روی زمین رها کردهاند. با این همه، زمان دستیازی (:تعرض) به عرصهی سنگنگاره سراب بهرام روشن نیست، تنها میتوان از روی خردهسنگها فهمید که به گمان فراوان به تازگی رخ داده است. همچنین روشن نیست که آیا اداره کل میراث فرهنگی استان از این رخداد آگاهی دارند؟ و آیا مدیران میراث فرهنگی شهر نورآباد گزارش این دستیازیها را به مرکز استان داده است؟.
به گفتهی وی آنچه روشن است نگارنده در بازدید سال گذشته خویش از این سنگنگاره با چنین صحنهای روبه رو نبوده است و این آسیب مربوط به همین چند ماه گذشته است.
این کنشگر میراث فرهنگی افزود: سنگنگاره ساسانی سراب بهرام، واپسین روزهای زیست خود را سپری میکند و نفسهایش به شماره افتاده است. یادگار ساسانیان در حال پاک شدن از چهرهی تاریخ است و سالهای سال در بدترین شرایط نگهداری و حفاظتی قرار گرفته و در گوشهای به حال خود رها شده و همچنان مورد بیمهری مدیران فرهنگی قرار دارد.
سیاوش آریا کمبود بودجه و نیروی کار را شوند و بهانهی کمکاری وزارت میراث فرهنگی برای پاسداری و نگاهبانی از یادمانهای تاریخی و فرهنگی میداند که فرجامی جز رها شدن این یادگارهای تاریخی در گوشهگوشهی کشور و پاکشدن آنها از چهرهی تاریخ ندارد.
او در دنباله گفت: سوراخهای پدیدار شده بر روی این سنگنگارهی ارزشمند نیز، آن را به یادگار تاریخی برجای مانده از جنگ نزدیکترکرده است تا یادمانی باشکوه از روزگار ساسانیان. با این همه، نهتنها هیچگونه نگرش ویژهای به این یادگار نیاکانی بیمانند (منحصربهفرد) نشده است، بلکه هنوز این مجموعه مورد پژوهش باستانشناسان قرار نگرفته و حتا حریم و عرصهی آن نیز روشن نشده است. آسیبهای وارد شده به همراه عوامل طبیعی و بیولوژیکی (گُلسنگها) که با گذشت زمان پدیدار شده، بیشتر بخشها بهویژه چهره افراد تراشیده شده در این سنگنگاره را نازیبا و زشت کرده است؛ به گونهای که دیگر هویت آنان آشکار نیست. رخنهی روزافزون گلسنگها سبب ترک و شکافهایی در درون سنگنگاره سراب بهرام شده و آسیبهای برگشت ناپذیری را برجای گذاشته است.
موضوع سنگنگاره سراب بهرام بر تخت نشستن پادشاه است. در دو سوی این سنگنگاره، قرینهوار دو تن از بزرگان و فرماندهان ساسانی فروتنانه در برابرش ایستادهاند.